Dit moet je weten over de gebouwenverzekering

Bijgewerkt op 12 mei 2021
4 min  leestijd
4.460
Auteur: Marieke Leijnen
Offerte opstellen

Je bedrijfspand is het visitekaartje van je bedrijf. Daar ben je trots en zuinig op. Met een gebouwenverzekering verzeker je jouw pand tegen schade door brand, inbraak, storm, hevige sneeuwval, waterschade en blikseminslag. Wanneer is deze gebouwenverzekering relevant?

Wat is een gebouwenverzekering?

Met een gebouwenverzekering verzeker je de herstelkosten van jouw bedrijfspand of huurdersbelang. Dit zijn de kosten die je maakt om je pand of het huurdersbelang en onroerende zaken die daar op of aan zitten, terug te brengen in dezelfde staat als vóór de schade.

Goed om te weten: het verzekerde bedrag van jouw gebouwenverzekering wordt door de meeste verzekeraars jaarlijks aangepast op de bouwkostenindex.

Wat is huurdersbelang?

Huur je een bedrijfspand en bracht je daar functionele verbeteringen in aan, zoals de installatie van een nieuwe keuken of het plaatsen van zonnepanelen? Of nam je deze verbeteringen van de vorige huurder over? Die verbeteringen aan een pand heten huurdersbelang.

Wat is verzekerd bij een gebouwenverzekering?

Bij het afsluiten van een gebouwenverzekering is jouw bedrijfspand of huurdersbelang in principe verzekerd tegen schade door:

 • Brand
 • Blikseminslag
 • Inductie
 • Extreme weersomstandigheden zoals sneeuwval en storm. Let op: niet alle verzekeraars vergoeden de schade van sneeuwdruk en waterdruk op het dak
 • Inbraak
 • Vandalisme na inbraak
 • Wateroverlast. Let op: niet alle verzekeraars vergoeden de schade wanneer er water via de begane grond is binnengekomen (bijvoorbeeld na een zware regenbui)
 • Aanrijding
 • Noodzakelijk hak-, breek- en herstelwerk bij het opsporen van kapotte (water-)leidingen
 • Milieuschade (op de bedrijfslocatie en in de omgeving). Let op: niet alle verzekeraars vergoeden milieuschade. Raadpleeg hiervoor de voorwaarden van jouw verzekeraar.
  Verzekeringen, kapotte deur

  Zekerheid voor je bedrijf

  Is jouw bedrijf goed afgedekt? Het pand, voorraad en transport? Breng je risico's in kaart en sluit de bedrijfsverzekeringen van Interpolis af. 

  Bereken je premie

Gebouwenverzekering: wanneer relevant? 

Een gebouwenverzekering is over het algemeen een goede investering. Voor veel startende ondernemers zijn de herstelkosten vrijwel niet op te brengen, zelfs wanneer er wel sprake is van een eigen reserve. Want:

 • Als het gebouw of huurdersbelang (of een gedeelte daarvan) verloren gaat, gaat het vaak om grote tot zeer grote bedragen 
 • Bij schade aan het milieu − bijvoorbeeld na een brand − lopen de saneringskosten (zowel op eigen terrein als dat van je buren) al snel hoog op. Let op: Check of jouw gebouwenverzekering ook milieuschade vergoedt en welke voorwaarden er gelden voor asbestsanering
 • Grote schade door storm of extreme regen- of sneeuwval komt steeds vaker voor, dus er is een reële kans dat dit jou ook kan overkomen. Let op: niet alle verzekeraars vergoeden 'sneeuwdruk' schade (denk aan een plat dak dat bezwijkt onder een flink pak sneeuw)

Meestvoorkomende oorzaken van schade aan bedrijfspanden

Volgens verzekeraar Interpolis zijn dit de meest voorkomende oorzaken van schade aan bedrijfspanden: 

Image
infographic gebouwenverzekering

Hoe kan ik schade aan mijn bedrijfspand voorkomen?

Ook al ben je nog zo goed verzekerd: schade door brand, inbraak of extreem weer heeft grote impact op je bedrijf. De schrik is vaak groot. Je bedrijf ligt tijdelijk stil en je moet van alles regelen.

Gelukkig kun je zelf veel doen om het risico op schade aan je bedrijfspand te beperken:

 1. Voorkom brandstichting en inbraak: plaats bijvoorbeeld geen hoge stapel pallets of afvalcontainers direct naast je bedrijfspand, maar wel bij voorkeur onder een brandwerend afdak. Zet ze vast met een ketting en sluit ze goed af
 2. Beheer de sleutels van je pand zorgvuldig. Laat ze niet rondslingeren en wees kritisch op wie je een sleutel geeft
 3. Laat de elektrische installatie in het pand regelmatig controleren door een vakman (en sowieso altijd nadat je een aanpassing hebt gedaan)
 4. Controleer de hemelwaterafvoeren op verstopping en maak ze regelmatig schoon. Tip: plaats ook een bladvanger
 5. Heb je een groot plat dak? Installeer dan extra wateruitlopen zodat overtollig water snel weg kan. En denk ook aan een goede beluchting van het riool!
 6. Berg gereedschappen en ladders goed op; bied gelegenheidsdieven geen hulpmiddelen
 7. Zit er een stopcontact aan de buitenzijde? Schakel het uit na sluitingstijd, zodat er geen zwaardere gereedschappen kunnen worden ingezet bij een inbraak

Welke verzekering is geschikt voor startende ondernemers?

Hoe veilig is jouw bedrijf? Als kleine, startende ondernemer kun je eens kijken naar de mogelijkheden van Interpolis ZekerVanJeZaak®. Met dit pakket verzeker je in één klap al je belangrijkste zaken, waaronder je bedrijfspand. Bovendien geeft Interpolis veel tips om schade te voorkomen.

Wil je verder lezen over verzekeringen voor startende ondernemers? Bekijk dan ons overzichtsartikel met slimme tips

Calculator verzekeringen berekenen

Gebouwenverzekering

Verzeker je bedrijfspand tegen schade door brand, wind, inbraak of water.

Bereken je premie

Meer over huisvesting

Meer over huisvesting

Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

Beantwoord dan nu 7 vragen en binnen 2 minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

Sluiten