Dit moet je weten over de gebouwenverzekering

Dit moet je weten over de gebouwenverzekering

Een mooi bedrijfspand is vaak het visitekaartje van je bedrijf. Op zo’n fijne werklocatie wil je natuurlijk extra zuinig zijn. Met een gebouwenverzekering verzeker je jouw pand tegen schade door brand, inbraak, storm, waterschade en blikseminslag. Ook als je het pand huurt en hebt verbouwd.

Wat is een gebouwenverzekering?

Met een gebouwenverzekering verzeker je de herbouwwaarde van jouw bedrijfspand of huurdersbelang. Dit zijn de kosten die je moet maken om het gebouw of huurdersbelang terug te brengen in dezelfde staat als vóór de schade. Goed om te weten: de verzekeraar past het verzekerde bedrag van jouw gebouwenverzekering jaarlijks aan op de bouwkostenindex

Wat is huurdersbelang?

Huur jij een bedrijfspand en heb je daarin enkele functionele verbeteringen aangebracht, zoals de installatie van een nieuwe keuken of het plaatsen van tussenwanden? Of heb je deze verbeteringen van de vorige huurder overgenomen? Dit soort structurele verbeteringen aan een pand noemen we huurdersbelang. 

Wat is verzekerd?

Bij het afsluiten van een gebouwenverzekering is jouw bedrijfspand of huurdersbelang in principe verzekerd tegen schade door:

 • Brand
 • Blikseminslag
 • Inductie
 • Storm
 • Inbraak
 • Vandalisme na inbraak
 • Wateroverlast*
 • Aanrijding
 • Milieuschade (op de bedrijfslocatie en in de omgeving) 


*Let op: niet alle verzekeraars vergoeden de schade wanneer er water via de begane grond is binnengekomen (bijvoorbeeld na een zware regenbui). Raadpleeg hiervoor de algemene voorwaarden van jouw verzekeraar.

Gebouwenverzekering: wanneer relevant? 

Een gebouwenverzekering is over het algemeen een goede investering. Voor veel startende ondernemers zijn deze kosten namelijk moeilijk te dragen, zelfs wanneer er wel sprake is van een eigen reserve. Want:

 • als het gebouw of huurdersbelang (of een gedeelte daarvan) verloren gaat, gaat het vaak om grote tot zeer grote bedragen. 
 • bij schade aan het milieu − bijvoorbeeld na een brand − lopen de saneringskosten (zowel op eigen terrein als dat van je buren) al snel hoog op. Tip: controleer voordat je een verzekering afsluit altijd of jij een vergoeding krijgt uitgekeerd voor milieuschade die bij je buurman is ontstaan.
 • grote schade door storm of extreme regen- of sneeuwval komt steeds vaker voor. Let op: niet alle verzekeraars vergoeden schade die ontstaat door sneeuwdruk (denk aan een dak dat bezwijkt onder een flink pak sneeuw). 


Volgens verzekeraar Interpolis zijn dit de meest voorkomende oorzaken van schade aan bedrijfspanden: 

Infographic Interpolis - Gebouwen

Hoe kan ik schade voorkomen?

Ook al ben je nog zo goed verzekerd: schade door brand, inbraak of storm is altijd vervelend. De schrik is vaak groot. Jouw bedrijf ligt tijdelijk stil en je moet van alles en nog wat regelen. Wat kun je doen om het risico op schade aan je bedrijfspand te beperken?

 • voorkom brandstichting en inbraak, plaats geen hoge stapel pallets naast je pand.
 • laat de elektrische installatie in het pand regelmatig controleren door een vakman (en altijd nadat je een aanpassing hebt gedaan).
 • controleer de hemelwaterafvoeren op verstopping en maak ze regelmatig schoon. Tip: plaats ook een bladvanger.
 • berg gereedschappen en ladders goed op; bied gelegenheidsdieven geen hulpmiddelen. Zit er een stopcontact aan de buitenzijde? Schakel het uit na sluitingstijd, zodat er geen zwaardere gereedschappen kunnen worden ingezet bij een inbraak.

Welke verzekering is geschikt voor starters?

andres

Altijd goed verzekerd

Met Interpolis ZekerVanJeZaak® ben je goed verzekerd voor de risico's die jouw bedrijf kan lopen. Meer weten?

Bekijk de mogelijkheden

Als starter en kleine ondernemers kun je eens kijken naar de mogelijkheden van Interpolis ZekerVanJeZaak®. Met dit pakket verzeker je in één klap al jouw belangrijkste zaken, waaronder jouw bedrijfspand. Bovendien geeft Interpolis veel tips om schade te voorkomen.

Hoe veilig is jouw bedrijf?

De online Veiligheidsmeter laat binnen vijf minuten zien hoe veilig jouw bedrijf op dit moment is. En wat je kunt doen om de veiligheid te verbeteren.

Bijgewerkt op: 03-11-2016

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen immers nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden. Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of Allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Krediet
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nou zelf regelt of uitbesteedt. 

Overzicht bedrijfsverzekeringen

Wil jij ook zeker van je zaak zijn? Klik hier voor een compleet overzicht van alle bedrijfsverzekeringen voor ondernemers.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.