Offerte opstellen

Dit moet je weten over de gebouwenverzekering

Je bedrijfspand is het visitekaartje van je bedrijf. Daar ben je trots en zuinig op. Met een gebouwenverzekering verzeker je jouw pand tegen schade door brand, inbraak, storm, hevige sneeuwval, waterschade en blikseminslag. Wanneer is deze gebouwenverzekering relevant?

Wat is een gebouwenverzekering?

Met een gebouwenverzekering verzeker je de herstelkosten van jouw bedrijfspand of huurdersbelang. Dit zijn de kosten die je maakt om je pand of het huurdersbelang en onroerende zaken die daar op of aan zitten, terug te brengen in dezelfde staat als vóór de schade.

Goed om te weten: het verzekerde bedrag van jouw gebouwenverzekering wordt door de meeste verzekeraars jaarlijks aangepast op de bouwkostenindex.

Wat is huurdersbelang?

Huur je een bedrijfspand en bracht je daar functionele verbeteringen in aan, zoals de installatie van een nieuwe keuken of het plaatsen van zonnepanelen? Of nam je deze verbeteringen van de vorige huurder over? Die verbeteringen aan een pand heten huurdersbelang.

Wat is verzekerd bij een gebouwenverzekering?

Bij het afsluiten van een gebouwenverzekering is jouw bedrijfspand of huurdersbelang in principe verzekerd tegen schade door:

 • Brand
 • Blikseminslag
 • Inductie
 • Extreme weersomstandigheden zoals sneeuwval en storm. Let op: niet alle verzekeraars vergoeden de schade van sneeuwdruk en waterdruk op het dak
 • Inbraak
 • Vandalisme na inbraak
 • Wateroverlast. Let op: niet alle verzekeraars vergoeden de schade wanneer er water via de begane grond is binnengekomen (bijvoorbeeld na een zware regenbui)
 • Aanrijding
 • Noodzakelijk hak-, breek- en herstelwerk bij het opsporen van kapotte (water-)leidingen
 • Milieuschade (op de bedrijfslocatie en in de omgeving). Let op: niet alle verzekeraars vergoeden milieuschade. Raadpleeg hiervoor de voorwaarden van jouw verzekeraar.

Gebouwenverzekering: wanneer relevant? 

Een gebouwenverzekering is over het algemeen een goede investering. Voor veel startende ondernemers zijn de herstelkosten vrijwel niet op te brengen, zelfs wanneer er wel sprake is van een eigen reserve. Want:

 • Als het gebouw of huurdersbelang (of een gedeelte daarvan) verloren gaat, gaat het vaak om grote tot zeer grote bedragen 
 • Bij schade aan het milieu − bijvoorbeeld na een brand − lopen de saneringskosten (zowel op eigen terrein als dat van je buren) al snel hoog op. Let op: Check of jouw gebouwenverzekering ook milieuschade vergoedt en welke voorwaarden er gelden voor asbestsanering
 • Grote schade door storm of extreme regen- of sneeuwval komt steeds vaker voor, dus er is een reële kans dat dit jou ook kan overkomen. Let op: niet alle verzekeraars vergoeden 'sneeuwdruk' schade (denk aan een plat dak dat bezwijkt onder een flink pak sneeuw)

Meestvoorkomende oorzaken van schade aan bedrijfspanden

Volgens verzekeraar Interpolis zijn dit de meest voorkomende oorzaken van schade aan bedrijfspanden: 

Infographic Interpolis - Gebouwenverzekering

Hoe kan ik schade aan mijn bedrijfspand voorkomen?

Ook al ben je nog zo goed verzekerd: schade door brand, inbraak of extreem weer heeft grote impact op je bedrijf. De schrik is vaak groot. Je bedrijf ligt tijdelijk stil en je moet van alles regelen.

Gelukkig kun je zelf veel doen om het risico op schade aan je bedrijfspand te beperken:

 1. Voorkom brandstichting en inbraak: plaats bijvoorbeeld geen hoge stapel pallets of afvalcontainers direct naast je bedrijfspand, maar wel bij voorkeur onder een brandwerend afdak. Zet ze vast met een ketting en sluit ze goed af
 2. Beheer de sleutels van je pand zorgvuldig. Laat ze niet rondslingeren en wees kritisch op wie je een sleutel geeft
 3. Laat de elektrische installatie in het pand regelmatig controleren door een vakman (en sowieso altijd nadat je een aanpassing hebt gedaan)
 4. Controleer de hemelwaterafvoeren op verstopping en maak ze regelmatig schoon. Tip: plaats ook een bladvanger
 5. Heb je een groot plat dak? Installeer dan extra wateruitlopen zodat overtollig water snel weg kan. En denk ook aan een goede beluchting van het riool!
 6. Berg gereedschappen en ladders goed op; bied gelegenheidsdieven geen hulpmiddelen
 7. Zit er een stopcontact aan de buitenzijde? Schakel het uit na sluitingstijd, zodat er geen zwaardere gereedschappen kunnen worden ingezet bij een inbraak

Welke verzekering is geschikt voor startende ondernemers?

Hoe veilig is jouw bedrijf? Als kleine, startende ondernemer kun je eens kijken naar de mogelijkheden van Interpolis ZekerVanJeZaak®. Met dit pakket verzeker je in één klap al je belangrijkste zaken, waaronder je bedrijfspand.

Bovendien geeft Interpolis veel tips om schade te voorkomen.

Bijgewerkt op: 12-05-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Geen inkomsten meer na een brand in je bedrijfspand of door waterschade? De vaste lasten blijven net zo hoog, maar zowel het werk als het draaien van omzet ligt stil. Een goede bedrijfsstagnatieverzekering biedt dan uitkomst.

bedrijfsstagnatie
bedrijfsstagnatie

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.