Mag je zomaar een bedrijf aan huis beginnen?

Bijgewerkt op 18 oktober 2021
9 min  leestijd
126374
Image
bedrijf aan huis beginnen

Als startende ondernemer is het aantrekkelijk om in eerste instantie vanuit huis te gaan werken. Je hoeft niet te investeren in een bedrijfsruimte en een werkkamer is snel ingericht. Maar mag je zomaar een bedrijf aan huis beginnen en zijn je kosten dan fiscaal aftrekbaar?

In dit artikel lees je alles over een bedrijf aan huis beginnen. Direct naar een onderwerp? Klik hieronder!

Thuis starten met een eenmanszaak

De meeste ondernemers die een bedrijf aan huis beginnen, starten eenmanszaken. De stap is ook niet zo groot. Je hebt een goed idee, schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en kunt als ondernemer gaan en staan waar je wilt.

Je kunt direct beginnen vanuit je werkkamer, zolder of zelfs aan de keukentafel. 

Coronacrisis en beginnen vanuit huis

Door corona is ons leven veranderd. In 2020 zijn er in totaal 236.589 mensen een bedrijf gestart, dat zijn 3% meer startende ondernemers dan een jaar daarvoor. Een groot deel hiervan is parttime en/of vanuit huis begonnen. 

Voordelen van thuiswerken

Veel starters die deze mogelijkheid hebben, kiezen ervoor om in eerste instantie vanuit huis te werken.

Thuiswerken heeft aardig wat voordelen:

 • Je hoeft niet iedere dag op en neer te reizen
 • Je kunt je eigen werktijden bepalen
 • Je bespaart geld op het huren of kopen van een bedrijfspand

Sinds het begin van de coronacrisis is thuiswerken zelfs de norm geworden. De noodzaak van een bedrijfspand is voor veel bedrijven weggevallen en online meetings en verkoopgesprekken zullen ook na de coronacrisis niet meer weg te denken zijn uit ons werkende leven. 

Thuiswerken, mag dat zomaar?

Als zelfstandige professional die vanuit huis werkt, moet je je wel aan de regels van de overheid houden. Maar laat je niet afschrikken, want je kunt ze hieronder allemaal afvinken.

Image
Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Controleer het bestemmingsplan

Laten we eerst eens kijken naar wat de wet zegt over een bedrijf aan huis starten, in een woonhuis dus. Dat woonhuis heeft volgens het bestemmingsplan een woonbestemming.

Er is in veel gevallen expliciete toestemming van de gemeente nodig om thuis een bedrijf te beginnen. Dat hangt af van de branche waarin je werkt. 

Iemand met een vrij beroep heeft geen toestemming van de gemeente nodig om thuis een bedrijf te starten.

Met een vrij beroep mag je meestal wel thuis werken, meer hierover staat verderop in het artikel. Maar een horecaonderneming of een zaak in de detailhandel vanuit huis beginnen is bijvoorbeeld überhaupt niet mogelijk. 

Het zou ook vreemd zijn als jouw buren plots een bouwmarkt openen, de andere buren vervolgens ook franchisenemer worden en jouw wijk zijn woonkarakter verliest door in een bedrijventerrein te veranderen.

Voorkom overlast voor de buurt

Verder mag jouw bedrijf aan huis geen overlast veroorzaken. Je woont immers in een woonwijk en hebt dus rekening met elkaar te houden. Vandaar dat je dus geen horecaonderneming mag starten aan huis. De muziek en (beschonken) gasten zouden voor een hoop lawaai zorgen.

Ook een timmerman mag niet zomaar een werkplaats in de tuin maken in verband met geluidsoverlast van de werkzaamheden. Verder moet je de onderneming low-profile houden.

Geen neonverlichting aan het raam dus om automobilisten op de doorgaande weg te attenderen dat ze voor een psychisch consult bij jou terechtkunnen. Een apart naambordje naast de voordeur mag dan weer wel. 

Regelgeving over thuiswerken bij vrije beroepen

Een belangrijk aandachtspunt om vanuit huis te mogen werken is je beroep. ;Hierin maakt de gemeente namelijk onderscheid. Iedereen die een vrij beroep uitoefent mag dit thuis doen. Althans, onder een aantal voorwaarden waardoor je huis een woonhuis blijft. 

 • Lees ook dit artikel over de verschillende opties voor huisvesting

Wat is een vrij beroep?

Een vrij beroep is niet altijd even gemakkelijk te definiëren, de overheid en Belastingdienst zijn hier niet duidelijk over. In de praktijk gaat het om beroepen die iedereen met de vereiste kennis en vooropleiding zelfstandig kan beoefenen.

Voorbeelden van vrije beroepen zijn:

 • Huisartsen
 • Tekstschrijvers
 • Belastingadviseurs
 • Fysiotherapeuten
 • Leraren
 • Psychologen
 • Verpleegkundigen

Regels gemeente voor vrije beroepen

Deze zzp'ers hoeven dus niet eerst toestemming te vragen bij de gemeente om thuis te werken. Wel moeten zij zich aan een aantal regels houden. De meeste gemeenten stellen dat maximaal eenderde van je woning dienst mag doen als bedrijfsruimte. 

Het is niet toegestaan van jouw huis een kantoorpand maken om vervolgens bij je partner te gaan wonen.

Bij de meeste gemeenten mag er maximaal 1/3e van je woning dienst doen als bedrijfsruimte.

Regels voor overige beroepen

Als je geen vrij beroep hebt, dien je altijd eerst toestemming te vragen bij de gemeente om een bedrijf aan huis te starten. De gemeente zal dan het bestemmingsplan moeten aanpassen of ontheffing aanvragen. Dit beleid verschilt per gemeente. 

Verder hangt het af van het soort beroep dat je uitoefent. Tegen een kleinschalige webshop zal niet veel bezwaar zijn, de eerder genoemde timmerman zal toch echt een externe werkplaats moeten huren.

Bestemmingsplan wijzigen of omgevingsvergunning

Als in het bestemmingsplan van je woonhuis staat dat je er geen bedrijf mag starten in jouw branche, dan kun je de gemeente vragen om het bestemmingsplan te wijzigen of om jou een omgevingsvergunning te verlenen. Dit is een vergunning voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening. 

Ook moet je in bepaalde gevallen een onttrekkingsvergunning aanvragen. Deze vergunning beschermt de woningvoorraad voor starters en doorstromers op de woningmarkt. 

Het algemene advies is: vraag bij jouw gemeente na welke regels en vergunningen er voor jouw beroep gelden. 

Volg jij de regels?

Nu zijn er altijd ondernemers die deze regels aan hun laars lappen of geen toestemming aan de gemeente vragen. Dat is uiteraard voor eigen risico, maar als de buren gaan klagen – bijvoorbeeld over geluidsoverlast of omdat jouw klanten alle parkeerplaatsen in de straat gebruiken – kan de gemeente in het uiterste geval jouw bedrijf sluiten.  

Hypotheek of huurovereenkomst

Als je een bedrijf wil beginnen aan huis, moet je ook rekening houden met je hypotheek of huurovereenkomst.

Ben jij eigenaar van het huis en heb je een hypotheek afgesloten? Bekijk dan je hypotheekovereenkomst om te kijken of je bank niet bepaalde eisen heeft gesteld over het starten van een bedrijf. 

Huur je je huis en heb je dus een huurovereenkomst? Loop deze dan even na op dit soort bepalingen. 

Fiscale regels bij bedrijf beginnen aan huis

Zoals bij alle ondernemingen kun je, als je een bedrijfsruimte huurt of koopt, de gemaakte kosten opvoeren als bedrijfskosten. Die zijn aftrekbaar voor de belasting. Als je vanuit huis werkt, geldt dit in principe niet.

Factoren zelfstandige werkruimte

Of de werkruimte 'zelfstandig' is, hangt af van deze drie factoren: 

 1. De werkruimte heeft een eigen ingang of opgang
 2. De werkruimte heeft sanitaire voorzieningen
 3. Je kan de werkruimte verhuren aan andere partijen

Daar komt bij dat het grootste deel van je inkomen ook daadwerkelijk in dit kantoor verdiend moet worden. De Belastingdienst heeft een goede tool ontwikkeld om te checken of dit op jouw woning van toepassing is. 

Inrichting thuiswerkplek

De kosten voor de inrichting van de werkruimte zijn in de meeste gevallen ook niet aftrekbaar. De inventaris (bureau, stoel, lamp), het schilderwerk en energiekosten komen dus allemaal voor eigen rekening.

De apparaten die je gebruikt voor je werk vallen dan weer wel onder bedrijfskosten. Een laptop, koptelefoon, printer, telefoon of vakliteratuur zijn dus wel fiscaal aftrekbaar.  

Sluit de juiste verzekeringen af

De meeste mensen zijn particulier verzekerd en hebben privé al het risico afgedekt voor:

 • Aansprakelijkheid (WA)
 • Inboedel
 • Rechtsbijstand
 • Reisverzekering

Welke risico's loop jij? 9 belangrijke verzekeringen op een rij.

Zakelijke verzekeringen

Voor alle zakelijke activiteiten moet je nog aparte bedrijfsverzekeringen afsluiten. Ook als je een bedrijf aan huis hebt dus. De bedrijfsmiddelen die je thuis gebruikt zijn namelijk niet automatisch meeverzekerd.

Dat geldt niet alleen voor de inboedelverzekering, maar ook voor de:

Deze zakelijke verzekeringen zijn volledig fiscaal aftrekbaar voor alle ondernemers.

Kortom, dit mag wel en niet bij een bedrijf en huis

Wat mag er niet?

 • Een bedrijf aan huis starten buiten de vrije sector
 • Overlast veroorzaken (herrie, opzichtige reclameborden, knipperende neonverlichting)
 • Méér dan eenderde van je woning dienst laten doen als bedrijfsruimte
 • De gemaakte kosten voor je werkplek opvoeren als bedrijfskosten
 • Van huis 1 een kantoorpand maken om vervolgens bij je partner in huis 2 te gaan wonen

Wat mag er wél?

 • Een eigen bedrijf starten in de vrije sector
 • Een eigen bedrijf starten buiten de vrije sector als je een vergunning hebt
 • Een klein naambordje naast de deur
 • Maximaal eenderde van je woning dienst laten doen als bedrijfsruimte

Image
zakelijke rekening afbeelding

5 voordelen van een zakelijke rekening

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de voordelen

Veelgestelde vragen over een bedrijf aan huis beginnen

 • Heb je een vergunning nodig voor een bedrijf aan huis? Dat ligt aan welk werk je vanuit huis gaat doen. In de basis geldt: een vrij beroep heeft geen expliciete toestemming nodig, andere beroepen en branches wel. Let verder goed op het woonkarakter van je huis en kijk naar een vergunning voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening, een onttrekkingsvergunning in bepaalde gevallen.
 • Mag je ook een webshop starten vanuit huis? Een eigen webshop mag, maar je kunt lang niet alles online verkopen. Verse producten zoals vlees of illegale voorwerpen (zoals wapens of drugs) mag je uiteraard niet zomaar in een onlineshop te koop plaatsen.
 • Wat zijn de voordelen van een bedrijf vanuit huis runnen? Het hebben van een eigen bedrijf starten vanuit huis heeft veel voordelen. Zo hoef je niet iedere dag op en neer te reizen, je kunt veelal je eigen werktijden bepalen en je bespaart geld op het huren of kopen van een bedrijfspand.
 • Wat zijn de nadelen van een bedrijf vanuit huis runnen in plaats van een werkplek? Een eigen bedrijf aan huis zorgt ervoor dat je constant aan je werk wordt herinnerd, ook als je vrij bent. En mocht je ook collega's in je bedrijf willen aanstellen, dan zijn die er niet als je vanuit huis werkt. Sommige mensen werken beter wanneer zij omringd zijn door collega's en werkgerelateerde voorwerpen. Lees meer over een bedrijf starten aan huis.
 • Hoe zit het met het bestemmingsplan bij een bedrijf aan huis? Wanneer je een vrij beroep hebt, heb je de grootste kans dat je aan huis een eigen bedrijf mag starten. Let op dat je geen overlast wordt voor de buurt, en dat je je huis vrij houdt van opzichtige reclameborden of andere luidruchtige verwijzingen naar je bedrijf.
 • Mag je een bedrijf aan huis starten als je huurt? Kijk daarvoor het beste naar de huurovereenkomst met de huiseigenaar. Ga er dus niet zomaar vanuit dat je een bedrijf mag beginnen in je huurhuis. Voorkom gedoe achteraf en check het vóórdat je begint.

Meer over zzp

Meer over zzp

Elke week handige tips in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van IkGaStarten en mis geen praktische handvatten om van jouw start een succes te maken!

Sluiten