Ga je starten of niet? Dit zijn 8 goede redenen om het wel te doen.

Mag je zomaar een bedrijf aan huis beginnen?

Als startende ondernemer is het aantrekkelijk om in eerste instantie vanuit huis te gaan werken. Je hoeft niet te investeren in een bedrijfsruimte en een werkkamer is snel ingericht. Maar mag je zomaar vanuit huis starten en zijn je kosten dan fiscaal aftrekbaar?

Starten met een eenmanszaak

De meeste ondernemers die een bedrijf aan huis beginnen zijn eenmanszaken. De stap is ook niet zo groot. Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en kunt als ondernemer gaan en staan waar je wilt.

Je kunt direct beginnen vanuit je werkkamer, zolder of zelfs aan de keukentafel. 

Voordelen van thuiswerken

Veel starters die deze mogelijkheid hebben, kiezen er dan ook voor om in eerste instantie vanuit huis te werken.

Thuiswerken heeft aardig wat voordelen:

 • Je hoeft niet iedere dag op en neer te reizen
 • Je kunt je eigen werktijden bepalen
 • Je bespaart geld op het huren of kopen van een bedrijfspand 

Thuiswerken, mag dat zomaar?

Tot zover de ideale situatie, want als zelfstandige professional die vanuit huis werkt, moet je je wel aan de regels van de overheid houden. Maar laat je niet afschrikken, want je kunt ze hieronder allemaal afvinken.

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Controleer het bestemmingsplan

Laten we eerst eens kijken naar wat de wet zegt over een bedrijf aan huis starten. In een woonhuis dus. Dat woonhuis heeft volgens het bestemmingsplan een woonbestemming.

En dus is er in veel gevallen expliciete toestemming van de gemeente nodig om thuis een bedrijf te beginnen.

Iemand met een vrij beroep heeft geen toestemming van de gemeente nodig om thuis een bedrijf te starten.

Een horecaonderneming of een zaak in de detailhandel vanuit huis beginnen is bijvoorbeeld überhaupt niet mogelijk.

Het zou ook vreemd zijn als jouw buren plots een bouwmarkt openen, de andere buren vervolgens ook franchisenemer worden en jouw wijk zijn woonkarakter verliest door in een bedrijventerrein te veranderen.

Regelgeving over thuiswerken bij vrije beroepen

Het volgende aandachtspunt om vanuit huis te mogen werken is je beroep. Hierin maakt de gemeente onderscheid. Iedereen die een vrij beroep uitoefent mag dit thuis doen. Althans, onder een aantal voorwaarden waardoor je huis een woonhuis blijft. 

 • Lees ook dit artikel over de verschillende opties voor huisvesting

Een vrij beroep is niet altijd even gemakkelijk te definiëren, de overheid en Belastingdienst zijn hier niet duidelijk over. In de praktijk gaat het om beroepen die iedereen met de vereiste kennis en vooropleiding zelfstandig kan beoefenen.

Voorbeelden van vrije beroepen zijn:

 • Huisartsen
 • Tekstschrijvers
 • Belastingadviseurs
 • Fysiotherapeuten
 • Leraren
 • Psychologen
 • Verpleegkundigen

Regels gemeente

Deze zzp'ers hoeven dus niet eerst toestemming te vragen bij de gemeente om thuis te werken. Wel moeten zij zich aan een aantal regels houden. De meeste gemeenten stellen dat maximaal 1/3 van je woning dienst mag doen als bedrijfsruimte. 

Voorkom overlast voor de buurt

Verder mag jouw bedrijf aan huis geen overlast veroorzaken. Je woont immers in een woonwijk en hebt dus rekening met elkaar te houden. Vandaar dat je dus geen horecaonderneming mag starten aan huis. De muziek en (beschonken) gasten zouden voor een hoop lawaai zorgen.

Ook een timmerman mag niet zomaar een werkplaats in de tuin maken in verband met geluidsoverlast van de werkzaamheden. Verder moet je de onderneming low-profile houden.

Geen neonverlichting aan het raam dus om automobilisten op de doorgaande weg te attenderen dat ze voor een psychisch consult bij jou terechtkunnen. Een apart naambordje naast de voordeur mag dan weer wel. 

Niet alle beroepsgroepen mogen vanuit huis werken

Als je geen vrij beroep hebt, dien je altijd eerst toestemming te vragen bij de gemeente om een bedrijf aan huis te starten. De gemeente zal dan het bestemmingsplan moeten aanpassen of ontheffing aanvragen. Dit beleid kan per gemeente verschillen. 

Verder hangt het af van het soort beroep dat je uitoefent. Tegen een kleinschalige webshop zal niet veel bezwaar zijn, de eerder genoemde timmerman zal toch echt een externe werkplaats moeten huren.

Bij de meeste gemeenten mag er maximaal 1/3e van je woning dienst doen als bedrijfsruimte.

Het is niet toegestaan van jouw huis een kantoorpand maken om vervolgens bij je partner te gaan wonen.

Volg jij de regels?

Nu zijn er altijd ondernemers die deze regels aan hun laars lappen of geen toestemming aan de gemeente vragen. Dat is uiteraard voor eigen risico, maar als de buren gaan klagen – bijvoorbeeld over geluidsoverlast of omdat jouw klanten alle parkeerplaatsen in de straat gebruiken - kan de gemeente in het uiterste geval jouw bedrijf sluiten.  

Benut de fiscale voordelen

Zoals bij alle ondernemingen kun je, als je een bedrijfsruimte huurt of koopt, de gemaakte kosten opvoeren als bedrijfskosten. Die zijn aftrekbaar voor de belasting. Als je vanuit huis werkt, geldt dit in principe niet.

Factoren zelfstandige werkruimte

Of de werkruimte 'zelfstandig' is, hangt af van deze drie factoren: 

 1. De werkruimte heeft een eigen ingang of opgang
 2. De werkruimte heeft sanitaire voorzieningen
 3. Je kan de werkruimte verhuren aan andere partijen

Daar komt bij dat het grootste deel van je inkomen ook daadwerkelijk in dit kantoor verdiend moet worden. De Belastingdienst heeft een goede tool ontwikkeld om te checken of dit op jouw woning van toepassing is. 

Inrichting thuiswerkplek

De kosten voor de inrichting van de werkruimte zijn in de meeste gevallen ook niet aftrekbaar. De inventaris (bureau, stoel, lamp), het schilderwerk en energiekosten komen dus allemaal voor eigen rekening.

De apparaten die je gebruikt voor je werk vallen dan weer wel onder bedrijfskosten. Een laptop, koptelefoon, printer, telefoon of vakliteratuur is fiscaal aftrekbaar.  

Sluit de juiste verzekeringen af

De meeste mensen zijn particulier verzekerd en hebben privé al het risico afgedekt voor:

 • Aansprakelijkheid (WA)
 • Inboedel
 • Rechtsbijstand
 • Reisverzekering

Zakelijke verzekeringen

Voor alle zakelijke activiteiten moet je nog aparte bedrijfsverzekeringen afsluiten. Ook als je een bedrijf aan huis hebt dus. De bedrijfsmiddelen die je thuis gebruikt zijn namelijk niet automatisch meeverzekerd.

Dat geldt niet alleen voor de inboedelverzekering, maar ook voor de:

Deze zakelijke verzekeringen zijn volledig fiscaal aftrekbaar voor alle ondernemers.

Bijgewerkt op: 08-06-2020

Wat vind je van dit artikel?

x138
x24

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Huisvesting

Of je ervoor kiest om eerst vanuit huis te werken of direct op zoek te gaan naar een bedrijfspand, hangt af van meerdere factoren. Zo speelt jouw branche hierbij zeker een rol, maar kijk je ook naar de grootte van het bedrijf en of je personeel in dienst wilt nemen. Hier vind je informatie over wat er zoal komt kijken bij het vinden van een leuk kantoor, mooie praktijk of grote werkruimte. Populaire artikelen over huisvesting zijn:


Liever voorlopig flexwerken? Hier vind je een overzicht van de bekendste flexwerkplekken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.