rechtsvorm home

Checklist: eenmanszaak starten

De meeste startende ondernemers beginnen als zzp'er en kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Heb jij ook plannen? Check wat je minimaal moet regelen.

1. Eenmanszaak inschrijven bij de KvK

Het oprichten van een eenmanszaak - een bedrijf waarvan één persoon de eigenaar - is betrekkelijk eenvoudig en volstaat met een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Veruit de meeste starters kiezen voor deze rechtsvorm.

2. Aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid in kaart brengen

Er wordt bij een eenmanszaak geen onderscheid gemaakt tussen privé- en bedrijfsvermogen. Dat betekent dat je aansprakelijk bent voor alle handelingen en financiën van jouw bedrijf en dat je de eventuele gevolgen persoonlijk draagt.

Het is belangrijk om rekening te houden met de mogelijke risico's, want mocht het straks misgaan, dan kun je naast je zaak bijvoorbeeld ook je koophuis en inventaris kwijtraken.

Als je getrouwd bent of gaat trouwen, is het aan te raden om te overwegen om huwelijkse voorwaarden te laten opstellen. Het is ook raadzaam om een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidverzekering af te sluiten. 

3. Belastingvoordeel regelen  

Wanneer je een eenmanszaak inschrijft bij de KvK, wordt dit automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst, die vervolgens gaat bekijken of je belastingplichtig bent.

Alleen als je voor de belastingdienst telt als ondernemer, heb je ook recht op bepaalde belastingvoordelen zoals de zelfstandigen- en startersaftrek en mkb-winstvrijstelling. Check dus of je hieraan voldoet, want het scheelt je zo € 300,- per maand. 

Zelfstandigenaftrek animatie

Btw-aangifte

Bij je inschrijving in het Handelsregister heb je ook een btw-nummer gekregen. Hierna word je door de Belastingdienst als ondernemer erkend en kun je aanslagen verwachten voor de btw-aangifte.

Je wordt dan ook geacht omzet te maken en btw in rekening te brengen en voor te financieren. 

Tip! Zet onze btw-calculator in je favorieten, zodat je snel weet hoeveel btw je moet berekenen.

4. (Zakelijke) verzekeringen afsluiten

Zzp'ers zijn zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van hun (zakelijke) verzekeringen. Omdat je geen werknemer bent, kun je bij eventuele ziekte geen beroep doen op de Ziektewet, WW of de WIA. Kies daarom bewust of en hoe je jezelf verzekert. Je hebt veel opties om de kosten in de hand te houden.

Als het gaat om ziektekosten is het afsluiten van een basisverzekering voor iedereen in Nederland verplicht (dus niet alleen ondernemers).

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Daar komt bij dat je als zelfstandige ondernemer nog een aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet krijgt. Dit is het deel dat de werkgever normaal gesproken betaalt, maar aangezien je nu je eigen werkgever bent, ben je hier zelf verantwoordelijk voor.

Houd bij een modaal inkomen rekening met een naheffing van zo’n € 1.300 op jaarbasis. 

5. Nadenken over je pensioen

Dit is echt onderdeel van je start, want zodra je je baan opzegt, stopt ook je pensioenopbouw. Dit gaat vaak om een groot bedrag dat je per maand moet gaan sparen tot je pensioengerechtigde leeftijd.

AOW

Als zzp'er heb je natuurlijk wel gewoon recht op AOW. Voor de meeste mensen is de AOW niet voldoende om onbezorgd van hun oude dag te genieten. Ook is de pensioenleeftijd vaak hoger dan mensen denken.

Hoe eerder je begint met het regelen van je pensioen, hoe beter. Dat kan al door simpelweg een deel van je omzet opzij te zetten op een spaarrekening.

  • Lees ook dit artikel over de verschillende mogelijkheden voor zzp'ers om pensioen op te bouwen

6. Administratie opzetten

Iedere ondernemer is verplicht een zakelijke administratie te voeren. Die moet de Belastingdienst bij een controle gemakkelijk kunnen checken, dus het is handig als je dit digitaal goed inricht, bijvoorbeeld met behulp van een online boekhoudprogramma of een app.

7. Personeel aannemen (of niet)

Je hebt straks een eenmanszaak, maar dat wil niet per definitie zeggen dat er ook maar één persoon voor je onderneming werkt. Of je nu per direct of in een later stadium personeel wilt aannemen, maakt hiervoor niet uit.

Het is goed om klaar te zijn voor eventuele snelle groei en na te denken over hoe je je bedrijf op termijn versterkt.

De naam van je eenmanszaak zegt namelijk iets over de rechtsvorm en niet over het aantal personen dat werkzaam is in je bedrijf. Je kunt dus gerust freelancers, uitzendkrachten of ander personeel inhuren. 

Bijgewerkt op: 10-09-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij startende ondernemers. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ontvang direct je kvk-nummer, een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Zo kun je snel aan de slag.

Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?
Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.