Welke bedrijfsverzekeringen heb je nodig voor jouw bedrijf?

5 pensioenmogelijkheden voor ondernemers

Stel: u heeft na jaren in loondienst de stap gezet om voor uzelf te beginnen. Als zelfstandig ondernemer moet u rekening houden met het feit dat u niet meer automatisch pensioen opbouwt. Wilt u er zeker van zijn dat u er ook na uw 65ste - en straks na uw 67ste - levensjaar warmpjes bij zit, dan is het zaak om nu al een regeling te treffen voor uw oude dag. Hieronder leest u hoe u dat kunt doen: 5 pensioenmogelijkheden voor ondernemers.

1. AOW

Iedereen in Nederland die de gerechtigde leeftijd bereikt heeft recht op een AOW-uitkering. Of u nou uw werkende leven grotendeels heeft doorgebracht in loondienst of als zelfstandig ondernemer, maakt daarvoor niet uit. Na uw 65ste - en straks uw 67ste - levensjaar heeft u dus in ieder geval recht op een AOW-uitkering, maar dat bedrag is voor gepensioneerden vaak niet toereikend om langdurig zorgeloos te kunnen genieten van een oude dag.

Om die reden is het - ook voor startende ondernemers - raadzaam om serieus te kijken naar de verschillende mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen. Hieronder vindt u vier opties. Meer informatie over de AOW en de hoogte van de uitkering vindt u op deze website van de Rijksoverheid. Hier leest u ook meer over de gevolgen voor uw AOW wanneer u besluit na uw pensioen naar een ander land te emigreren.

2. Sparen voor uw oude dag

Sparen: zelf geld opzij zetten is een prima manier om een inkomen te reserveren voor na uw pensionering. Dit is voor veel ondernemers dan ook een voor de hand liggende manier om aanvullend pensioen op te bouwen, maar ook sparen kan tegenwoordig op diverse manieren. Zo kunt u uiteraard ervoor kiezen om ouderwets geld op te sparen in een oude sok, maandelijks een vast bedrag te storten op een spaarrekening en/of door het speculeren met aandelen.

Ook de Rabobank biedt ondernemers verschillende mogelijkheden om te sparen voor hun oude dag. Zo kunt u onder meer pensioen opbouwen in eigen beheer of geld reserveren voor een specifiek doel in de toekomst. U kunt uiteraard ook altijd een afspraak maken voor persoonlijk advies. Onze adviseurs helpen u graag verder bij het kiezen van de spaarregeling die het best aansluit op uw situatie en wensen.

3. Fiscale Oudedagreserve (FOR)

De Oudedagreserve, veelal afgekort tot FOR, is een handig fiscaal hulpmiddel waarmee u jaarlijks een deel van de winst mag reserveren voor uw oudedagvoorziening. U kunt alleen gebruikmaken van de FOR-regeling als u een eenmanszaak, vof of maatschap heeft. Let op: het vormen van een oudedagsreserve betekent niet dat u daadwerkelijk geld opzij zet. Deze regeling geeft u slechts uitstel van belastingheffing over dat specifieke deel van uw winst.

Advertorial adviesgesprek

Persoonlijk advies nodig?

Het starten van een eigen bedrijf kan de nodige vragen oproepen. Onze adviseurs helpen je graag verder en kunnen vertellen welke producten en diensten voor jou interessant zijn. 

Vraag jouw gesprek aan

 

Op korte termijn levert u dat aanzienlijk veel voordeel op, maar vergeet niet dat wanneer u met pensioen gaat, u alsnog geld verschuldigd bent aan de fiscus. Dit bedrag valt echter wel lager uit, omdat het belastingtarief minder hoog is dan voor uw pensioengerechtigde leeftijd. Pensioen opbouwen doet u door van uw opgebouwde FOR bijvoorbeeld een lijfrente (zie verder bij punt 4) aan te kopen. Kijk voor meer informatie over de Oudedagreserve op de website van de Belastingdienst.

4. Lijfrenteverzekering

Een lijfrente is een pensioenregeling die u afsluit bij verzekeringsmaatschappij waarvoor u maandelijks (of jaarlijks) een bepaald bedrag stort. Mocht u eens over een groter bedrag beschikken wat u in één keer wilt storten - de zogenaamde koopsom -, dan is dat ook mogelijk. Het is vervolgens de verzekeraar die uw bijdragen voor u belegt, waarna op een overeengekomen moment het opgebouwde kapitaal aan u zal worden uitgekeerd. Lees hier meer over de lijfrenteverzekering.

5. BV en uw pensioen

Bent u grootaandeelhouder (dga) van een besloten vennootschap (BV)? Dan heeft u op het gebied van pensioenopbouw meer opties dan een gemiddelde ondernemer met - bijvoorbeeld - een eenmanszaak. In feite bent u als dga als werknemer in dienst van de besloten vennootschap. U kunt ervoor kiezen een pensioen op te bouwen in eigen beheer of - net als uw medewerkers - een premie aan een pensioensverzekeraar te betalen. Kijk voor meer informatie en de voor- en nadelen van beide opties op deze webpagina van de KvK-website.

Lees ook

7 pensioenmogelijkheden voor ZZP'ers
Hoe verzeker je jouw personeel?
Pensioen ondernemer
Pensioen ZZP'er

Gepubliceerd op:
15-01-2013

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen immers nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden. Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of Allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Krediet
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nou zelf regelt of uitbesteedt. 

Overzicht bedrijfsverzekeringen

Wil jij ook zeker van je zaak zijn? Klik hier voor een compleet overzicht van alle bedrijfsverzekeringen voor ondernemers.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Aan de slag met je plan?

voorbeeld ondernemingsplan

Op zoek naar voorbeelden voor jouw businessplan? Download hier gratis een voorbeelddocument, zodat je tijdens het schrijven van je ondernemersplan een goed voorbeeld bij de hand hebt.

Maak nu jouw ondernemingsplan

Blink uit met je plan

IJzersterk financieel plan

Met de tips van deze expert maak je met jouw financiële overzicht straks écht indruk op je bank of investeerder.

Bekijk de tips

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

Startersverhalen Naif Care

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Bij de Rabobank is dit voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.