5 musthave verzekeringen voor ZZP'ers - home

5 musthave verzekeringen voor zzp'ers

Een zzp'er is zelf verantwoordelijk voor zijn verzekeringen. Wat zijn de risico's waarmee je als kleine zelfstandige rekening moet houden? Aan de hand van twee beroepen - tekstschrijver en metselaar - zetten wij de voornaamste verzekeringen voor zzp'ers op een rij.

1. Bedrijfsaansprakelijkheid

Iemand die privé geen aansprakelijkheidsverzekering heeft, wordt vaak toch een beetje raar aangekeken. Je zou maar iemand van zijn fiets rijden, een flesje bier over het gloednieuwe tapijt van een vriendin morsen of bij je schoonouders het aquarium vol tropische vissen omstoten. Dat kan een dure aangelegenheid zijn.

Maar ook zakelijk gezien zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Op bezoek bij een klant kun je die kop koffie pardoes boven een laptop laten vallen. Of je struikelt en tikt die dure vaas op het kantoor van jouw opdrachtgever van tafel.

Met een privé-aansprakelijkheidsverzekering ben je niet verzekerd voor bedrijfsmatige ongevallen.

In dat geval kun je niet terugvallen op je privéverzekering. Deze premie biedt namelijk geen dekking bij bedrijfsmatige ongevallen. Dat moet een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn.

Bedrijfsaansprakelijkheid gaat over schade die ontstaat door werk. Door jouw toedoen gaan er spullen kapot of - erger nog - raakt iemand gewond.

Deze verzekering dekt alleen de schade die je aan personen en zaken van anderen toebrengt. Voor een tekstschrijver is dit meer een verzekering uit voorzorg. Mocht het gebeuren dat je toch een keer die kop thee omstoot over je toetsenbord, worden de eventuele financiële gevolgen vergoed.

Voor een metselaar of iemand die in de bouw werkt, is dit risico een stuk groter. Een kleine beschadiging toebrengen aan het eigendom van je opdrachtgever is zo gebeurd.

Ook wanneer je als metselaar gereedschap leent en dit per ongeluk kapot maakt, ben je hiertegen verzekerd. Let wel op: een vergoeding voor schade aan eigen materiaal valt niet onder deze verzekering.

2. Beroepsaansprakelijkheid

Naast de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is er ook een aansprakelijkheidsverzekering voor beroepen. Die gaat niet over schade aan fysieke eigendommen van anderen, maar over beroepsfouten.

Bij sommige beroepen kan een verkeerd besluit of advies namelijk grote gevolgen hebben. Een tijdje geleden werden er in Frankrijk nog tientallen treinen opgeleverd die te breed waren voor het Franse spoor. Foutje aan de tekentafel, waarbij te weinig rekening was gehouden met honderden oude stations.

Of liever gezegd: een kostbare vergissing van miljoenen euro's, waarvoor een verantwoordelijke zzp'er ook aansprakelijk kan worden gesteld. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je dit soort risico's afdekken.

Zo'n premie is met name relevant voor adviserende beroepen in bijvoorbeeld de financiële dienstverlening of architectuur. Voor een tekstschrijver en metselaar is dit meestal niet noodzakelijk, al heb je vaak wel een andere specifieke verzekering nodig:

 • CAR-verzekering (van toepassing bij de metselaar): met een Construction All Risk-verzekering (CAR) dek je bijna alle bouwrisico's af. De CAR verzekert je tegen schade aan een gebouw die ontstaat tijdens de bouw of verbouwing.

  Hierbij kun je denken aan uitvoeringsfouten en gebreken die pas na een paar jaar zichtbaar worden, zoals scheurvorming.
 • Computerverzekering (van toepassing bij de tekstschrijver): als je vaak bij opdrachtgevers op kantoor werkt, bijvoorbeeld op een krantenredactie of een tekstbureau, maak je regelmatig gebruik van de aanwezige apparatuur. In dat geval kan het verstandig zijn om een computerverzekering af te sluiten.

  Hiermee dek je risico's af die samenhangen met het bedrijfsmatig gebruik van computers, variërend van dekking voor materiële beschadiging van de apparatuur tot toegebrachte schade door virussen of een hack.

Tip: Meer weten over aansprakelijkheid? We hebben een whitepaper voor je gemaakt met alle informatie hierover. Deze pdf is gratis te downloaden.


3. Rechtsbijstandsverzekering

Het kan altijd een keer gebeuren dat je in een juridisch conflict verzeild raakt en professionele ondersteuning nodig hebt. Sterker nog: de kans dat dit ooit gebeurt, is bijna één op drie.

De investering in een rechtsbijstandverzekering betaalt zich ooit wel een keer uit. De meeste juridische zaken komen voort uit het feit dat een klant niet betaalt: let dus goed op bij het afsluiten van je verzekering dat daar ook incassobijstand bij zit.

De kans dat je te maken krijgt met een juridisch conflict, is één op drie. Een rechtsbijstandsverzekering helpt je daarbij.

Verder kan een klant ontevreden zijn of je krijgt te maken met een leverancier die zijn afspraken niet nakomt. In het geval van juridische problemen met klanten of toeleveranciers dekt een rechtsbijstandverzekering eventuele advocaatkosten, deurwaarderkosten en proceskosten.

Ook hier geldt overigens dat een privé rechtsbijstandsverzekering geen enkele dekking geeft. Deze zakelijke verzekering is noodzakelijk voor vrijwel alle zelfstandigen en dus ook voor tekstschrijvers en metselaars. Een tekstschrijver kan naast wanbetalers te maken krijgen met een rechtszaak wegens plagiaat, of een proces wegens laster of smaad. Een metselaar kan bijvoorbeeld worden aangeklaagd vanwege het overtreden van bouw- en milieuregels.

Tip: overweeg jij om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, maar weet je niet goed waarop je moet letten? Lees dan eerst de algemene tips in het artikel Rechtsbijstandsverzekering afsluiten: wanneer afsluiten?

4. Pensioen

Bij verzekeringen denk je wellicht niet direct aan een pensioen, maar deze 'oudedagsverzekering' valt ook in deze categorie. Ondernemers hebben na hun pensionering immers alleen recht op AOW en dat bedrag is voor de meeste mensen niet genoeg om onbezorgd van hun oude dag te genieten.

Het gebeurt de laatste jaren steeds vaker dat ondernemers collectief voor hun pensioen sparen. Zo is er in verschillende beroepsgroepen (huisartsen, fysiotherapeuten etc.) al sprake van beroepspensioenfondsen.

De overheid denkt ondertussen erover na om een verplicht pensioen voor ondernemers in te voeren. Tot het zover is, moet jij dit nog zelf regelen. Dit kan op verschillende manieren: je kunt bijvoorbeeld ouderwets sparen of instappen in een broodfonds.

Wacht niet te lang met het opbouwen van aanvullend pensioen om te voorkomen dat je later in problemen komt.

Ook kun je geld opzij zetten door een pensioenpolis af te sluiten bij een verzekeraar, waarbij op de pensioendatum het opgebouwde kapitaal wordt omgezet in een lijfrente. Bij de Rabobank kun je bijvoorbeeld banksparen

Voor zowel tekstschrijvers en metselaars is het belangrijk om pensioen op te bouwen. Je pensioen lijkt misschien nog heel ver weg, maar niemand wil gedwongen zijn huis uit als hij eenmaal is gestopt met werken.

Zeker voor een lichamelijk zwaar beroep als metselaar is het raadzaam om voor jouw oude dag een goede regeling  te treffen. Mocht je voor de AOW-leeftijd worden afgekeurd, is het fijn als je geldzorgen kunt voorkomen.

Een tekstschrijver zal niet snel worden afgekeurd en kan normaal gesproken doorwerken tot de AOW-leeftijd. 

5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Bijna iedere ondernemer komt voor het dilemma te staan: sluit ik wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af? Het afsluiten van een AOV is niet verplicht, maar er kan natuurlijk altijd iets gebeuren.

Mocht het gebeuren dat je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken, zorgt een AOV ervoor dat je recht houdt op een maandelijkse uitkering. 

Als ondernemer hoef je daarvoor namelijk niet op steun van de overheid te rekenen; een bijstandsuitkering is het maximale waarop je kunt terugvallen.

En een AOV is minder duur dan je waarschijnlijk denkt. Vaak heb je al een AOV voor 1 euro per declarabel uur.  Daar komt bij dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering fiscaal aftrekbaar is. 

Het bedrag dat je kwijt bent, hangt grotendeels af van jouw leeftijd, het beroep en het bedrag waarvoor je verzekerd wilt zijn. 

Een tekstschrijver loopt, naast de algemene kans op ernstige aandoeningen, relatief weinig beroepsmatig risico. Een burn-out of rsi ligt nog het meest op de loer. Zorg dus dat, als je een AOV-verzekering afsluit, deze twee aandoeningen in de polis worden genoemd.

Een metselaar loopt daarentegen meer risico op de werkvloer. Rugklachten zijn schering en inslag in de bouw. Zwaar werk vergroot nu eenmaal de kans op (chronische) klachten.

Eigen risico

Voor een metselaar is de factor eigen risico van groot belang. Als je een been breekt omdat een stellage instort, ben je al snel zo'n twee maanden uitgeschakeld. Heb je een eigen risico van zes maanden om de premie te drukken, dan verdien je dus twee maanden helemaal niets.

Wist je dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering fiscaal aftrekbaar is?

Tip: Als starter kun je jouw verzekeringszaken vaak in één keer regelen. Zo kun je met het Interpolis ZekerVanJeZaak®-pakket meerdere bedrijfsrisico's, waaronder zakelijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand, in één keer afdekken. 

Bijgewerkt op: 17-10-2018

Wat vind je van dit artikel?

x16
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

 1. Arbeidsongeschiktheid
 2. Beroepsaansprakelijkheid
 3. Pensioen
 4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 4.515 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.