5 musthave verzekeringen voor ZZP'ers - home

5 musthave verzekeringen voor zzp'ers

Welke verzekeringen heb je nodig als startende zzp’er? Je hoeft niet alle risico’s te verzekeren, sommige risico’s kun je zelf managen. Maar er zijn ook risico’s die daarvoor te groot of te onvoorspelbaar zijn. Dit zijn de belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers.

Vanaf het moment dat je besloot voor jezelf te beginnen tot het aannemen van je eerste opdracht heb je al een heel proces doorgemaakt. Tijdens dat proces bracht je ook in kaart welke risico’s je als ondernemer gaat lopen.

Sommige risico’s kun je vermijden of beperken door preventiemaatregelen te nemen. Andere kun je beter verzekeren. In dit artikel lees je welke verzekeringen onmisbaar zijn voor startende zzp’ers.

Musthave verzekering #1: Bedrijfsaansprakelijkheid

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor schade die je (of jouw producten) toebrengt aan anderen, aan andermans spullen of aan het milieu. Bijvoorbeeld:

  • Voor schade die ontstaat tijdens installatie- of graafwerkzaamheden
  • Als je iets kapot maakt terwijl je bij een opdrachtgever op kantoor aan het werk bent
  • Als je een installatiefout maakt waardoor kortsluiting en brand ontstaan

Dit risico is bijna niet te voorkomen. En de financiële gevolgen kunnen groot zijn. De meeste zzp’ers kiezen daarom voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Let op: je hebt een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig, je particuliere aansprakelijkheidsverzekering vergoedt geen schade die je als ondernemer veroorzaakt.

Tip: Construction Allrisk-verzekering (CAR)

Als zzp’er in de bouw kun je naast een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook een Construction Allrisk-verzekering (CAR) afsluiten. Een CAR vergoedt schade die ontstaat tijdens de bouw of verbouwing en de onderhoudsperiode daarna, bijvoorbeeld door brand, storm of een constructiefout.

De CAR vergoedt ook de schade van diefstal van je gereedschappen uit een afgesloten container.

Musthave verzekering #2: Beroepsaansprakelijkheid

Heb je een adviserend beroep, dan kan je opdrachtgever jou aansprakelijk stellen als je een fout maakt die tot directe vermogensschade leidt. Omdat vermogensschade flink in de papieren kan lopen, verzekeren veel zzp’ers dit risico met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Als startende ondernemer krijg je bij Rabobank de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® 6 maanden gratis

Een vergissing is menselijk

Je opdrachtgever vertrouwt op jouw kennis en kunde. En natuurlijk zorg je er als architect, ingenieur, advocaat, marketingadviseur of accountant voor dat je vakkennis up-to-date is.

Toch kan ook jij een keer nalatig zijn, een vergissing maken of iets over het hoofd zien. Dan is het wel zo fijn als die schade goed verzekerd is.

Tip: In deze gratis whitepaper krijg je heel veel informatie over aansprakelijkheid.

Musthave verzekering #3: Rechtsbijstandsverzekering

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering krijg je hulp van juristen of deskundigen van de verzekeraar bij het oplossen van juridische conflicten. Bijvoorbeeld over de garantie, sociale wetgeving, het bedrijfspand, de aanvraag van een vergunning, een foutieve levering of een niet-betaalde factuur.

Zo’n verzekering is geen overbodige luxe. Hoe hard je ook werkt, het kan altijd gebeuren dat een klant niet tevreden is over je dienst of product. Of dat er een conflict ontstaat met een leverancier.

Juridische hulp nodig?

Een eenvoudig meningsverschil is meestal onderling nog wel op te lossen, maar bij ingewikkelde conflicten kan juridische hulp noodzakelijk zijn. En de kosten daarvan kunnen flink oplopen.

Musthave verzekering #4: Pensioen

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de opbouw van een aanvullend pensioen. Als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, heb je als ondernemer alleen recht op AOW. En dat bedrag is voor de meeste mensen niet genoeg om onbezorgd van hun oude dag te genieten.

Aanvullend pensioen opbouwen ondernemer

Je kunt op verschillende manieren een aanvullend pensioen opbouwen. Bijvoorbeeld door iedere maand een deel van je inkomsten opzij te zetten op een aparte spaarrekening.

Dit vraagt natuurlijk wel de nodige discipline en het levert qua rente momenteel vrijwel niets op. Banksparen is wellicht een mooi alternatief.

De laatste jaren sparen steeds meer ondernemers collectief voor hun pensioen. Huisartsen, schilders en fysiotherapeuten hebben bijvoorbeeld al beroepspensioenfondsen.

Musthave verzekering #5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Als je arbeidsongeschikt raakt, krijg je als ondernemer geen uitkering van de overheid. Denk niet dat het jou niet overkomt, een (bedrijfs)ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe kun je een lange periode van weinig of geen inkomsten overbruggen? Dat is voor iedere ondernemer anders.

Zorg dat je weet wat het voor jou betekent als je langdurig niet kunt werken. Welke kosten lopen door en op welke inkomsten kun je nog rekenen? Heb je reserves achter de hand?

Arbeidsongeschiktheid oplossing

Als je verwacht dat je een lange periode van arbeidsongeschiktheid niet uit eigen middelen kunt overbruggen, dan is een arbeidsongeschiktheidsverzekering een oplossing.

Bij arbeidsongeschiktheid ontvang je een vooraf afgesproken bedrag. Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, ontvang je een uitkering. De hoogte daarvan is afhankelijk van het percentage dat je nog kunt werken.

Re-integreren na ziekte

De meeste verzekeraars helpen je ook met re-integreren. Want natuurlijk wil je als je arbeidsongeschikt bent graag weer zo snel mogelijk aan het werk. En sommige verzekeraars, zoals Interpolis, hebben preventieprogramma’s om te voorkomen dat je langdurig ziek wordt.

Prijs arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Goed om te weten: Voor de meeste beroepen sluit je al een AOV af voor maar € 1 per declarabel uur. Heb je een lichamelijk zwaarder beroep, dan betaal je ongeveer het dubbele.

Tip: De premie van je arbeidsongeschiktheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar

Verzeker eenvoudig je bedrijfsrisico’s

Interpolis ZekerVanJeZaak® is een verzekeringspakket speciaal voor starters en kleine ondernemers. Met ZekerVanJeZaak kun je bijna al je verzekeringen in één keer regelen.

Bijgewerkt op: 28-06-2020

Wat vind je van dit artikel?

x25
x9

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

  1. Arbeidsongeschiktheid
  2. Beroepsaansprakelijkheid
  3. Pensioen
  4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.