Verzekering voor zzp'ers in de bouw: wat heb je nodig als starter?

Bijgewerkt op 31 januari 2024
6 min  leestijd
793
Auteur: Redactie
Verzekeringen bouw

Als ondernemer in de bouw loop je financieel risico. Er kan bijvoorbeeld schade aan je bouwwerk ontstaan, waarna je aansprakelijk wordt gesteld. Gelukkig kun je als zzp’er in de bouw verschillende risico’s indammen door je te verzekeren. Welke verzekeringen heb je nodig als startende ondernemer in de bouw? Wat verzekeren jouw branchegenoten? En wat kost het?

Welke risico's loop je als zzp'er in de bouw?

Als ondernemer in de bouw loop je bepaalde risico’s. Je hebt geen kantoorbaan, je werkt in de bouw waar je kwetsbaarder bent voor eventuele ongelukken. Maar daarnaast werk je ook met verschillende kostbare bouwmaterialen waar je voorzichtig mee wilt zijn.

Je wilt geen schade aan je inboedel door bijvoorbeeld brand, waterschade of diefstal. Gelukkig kun je bepaalde risico’s als ondernemer of zzp’er in de bouw afdekken. Met verschillende bouwverzekeringen kun je ervoor zorgen dat je bij eventuele schade niet opdraait voor de volledige kosten.

De belangrijkste 5 verzekeringen voor zzp'ers in de bouw 

Je kunt als ondernemer veel verschillende verzekeringen afsluiten. Maar wat is slim als je in de bouw werkt? Wat verzekeren jouw branchegenoten? En wat kost dat? Bekijk de infographic van Interpolis en vergelijk jezelf met collega zzp'ers in de bouwsector.

We hebben 5 belangrijke bouwverzekeringen voor 2024 op een rij gezet:

  1. Aansprakelijkheidsverzekering en CAR-verzekering
  2. Bestelautoverzekering
  3. Transportverzekering
  4. Inventarisverzekering
  5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Voorblad WP aansprakelijkheid

Jouw aansprakelijkheid

Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.

Download gratis PDF

1. Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers in de bouw

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Zeker als je in de bouw werkt. Je wil als zzp’er in de bouw natuurlijk niet aansprakelijk worden gehouden bij een ongeval met iemand die op jouw bouwplaats werkt. De kosten voor schadeclaims kunnen behoorlijk oplopen.

Het is dan ook aan te raden om als ondernemer in de bouw een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, net als 85% van je branchegenoten. 

Met een zogenaamde bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) zorg je ervoor dat je als ondernemer verzekerd bent voor schade aan anderen of aan spullen van anderen. Zowel schade die wordt veroorzaakt door jou als door je medewerkers. 

Goed om te weten over de AVB

De hoogte van de premie is afhankelijk van onder andere je omzet en aantal medewerkers. Kijk bij het afsluiten ook goed naar de hoogte van het eigen risico en het maximaal verzekerde bedrag per schadegeval en jaar. 

CAR-verzekering

Een handige verzekering om af te sluiten als je in de bouw werkt is de zogenaamde Construction Allrisk, afgekort als CAR-verzekering. Dit is een aanvulling op de aansprakelijkheidsverzekering. 

Een AVB dekt namelijk alleen schade die je aan anderen toebrengt, de CAR dekt ook schade aan het bouwwerk zelf. 

Met deze verzekering verzeker je het bouwwerk en de bouwplaats voor schade tijdens de bouw of verbouwing. Je bent bijvoorbeeld verzekerd voor:

  • diefstal van (bouw)materialen
  • schade aan het bouwwerk, denk aan schade door brand of storm

2. Bestelautoverzekering

Werk je in de bouw als zzp'er en ben je in het bezit van een bestelauto? Dan moet je een bestelautoverzekering afsluiten. Dan ben je in ieder geval verzekerd voor schade die je met je voertuig veroorzaakt.

Wil je je bestelauto ook tegen diefstal verzekeren? Dan kun je, naast een standaard dekking, bijvoorbeeld ook kiezen voor extra cascodekkingen. Ook is het slim om een aanhangerverzekering af te sluiten als je vaak met een aanhangwagen rijdt. 

3. Transportverzekering

Als ondernemer in de bouw vervoer je natuurlijk ook materialen. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap of bouwmaterialen als stenen, kozijnen, isolatiemateriaal etc.

Onderweg kan er het één en ander gebeuren. Je materiaal kan bijvoorbeeld beschadigd raken door een aanrijding. Of nog erger: je spullen worden gestolen. Door een transportverzekering af te sluiten ben je verzekerd tegen diefstal en tegen schade aan de spullen die je vervoert in je bestelwagen. Ook tijdens het laden en lossen. 

4. Inventarisverzekering

Naast een bestelauto en bouwmaterialen heb je als ondernemer of zzp’er in de bouw ook te maken met spullen die je in de werkplaats gebruikt. Je maakt bijvoorbeeld gebruik van machines en gereedschappen om je werk uit te voeren.

Maar denk ook aan alle andere spullen die je bewaart in je werkplaats voor bouwklussen, zoals kantoormeubelen of een computer. Deze zogenaamde zakelijke inboedel kun je verzekeren tegen brand, diefstal, blikseminslag of waterschade. Als zzp'er in de bouw is het dan ook handig om een inventarisverzekering af te sluiten. 

5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Naast je gereedschap of bouwwerk kan er ook iets met jou gebeuren: je kunt arbeidsongeschikt raken. In loondienst krijg je dan doorbetaald, maar als zzp'er is dat niet het geval en heb je dus geen inkomen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ben je verzekerd van inkomsten tijdens de periode dat je niet kunt werken.

Een AOV is op dit moment niet verplicht, maar dat zal over een aantal jaar wel het geval zijn. In de tussentijd kun je ziek worden of kan er een ongeval gebeuren, het is dus slim om je nu al te verdiepen in de mogelijkheden.

Premie AOV bouwondernemers

Gelukkig heb je zelf invloed op de hoogte van de premie met bepaalde keuzes die je maakt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een langere eigenrisicoperiode als je zelf genoeg buffer hebt om een paar maanden te overbruggen. En de premie is fiscaal aftrekbaar, je betaalt dus minder inkomstenbelasting. 

Calculator verzekeringen berekenen

Bedrijfsaansprakelijkheid

Verzeker schade die jij, je medewerkers of je producten veroorzaken.

Bereken je premie

Meest gestelde vragen over verzekeringen voor zzp'ers in de bouw

  • Welke bouwverzekeringen moet je afsluiten als zzp’er in de bouw?
    Je bent niet verplicht om verzekeringen af te sluiten, maar bij eventuele schade kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Bouwverzekeringen die je als ondernemer bijvoorbeeld kunt afsluiten zijn: inboedelverzekering, CAR-verzekering of een bestelautoverzekering.
  • Welke risico’s loop je als ondernemer in de bouw?
    Werken in de bouw brengt over het algemeen meer risico’s met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld van een ladder vallen, een ongeluk krijgen door het werken met gereedschap of door machines. Maar er kan ook sprake zijn van schade aan bouwmateriaal door wateroverlast of diefstal.
  • Wat is een CAR-verzekering?
    Een CAR-verzekering staat voor Construction Allrisk, het is een handige verzekering om af te sluiten als je werkzaam bent in de bouw. Met deze verzekering verzeker je je bouwwerk voor schade tijdens de bouw of verbouwing. Je bent bijvoorbeeld verzekerd voor diefstal van (bouw)materialen en schade aan het bouwwerk.

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten