Zo blijf je productief in de winter

Bijgewerkt op 31 mei 2019
5 min  leestijd
2.042
Auteur: Marieke Leijnen
Zo blijf je productief in de winter van 2017

Energiegebrek en zelfs griep liggen tijdens deze donkere maanden op de loer en dat is iets wat je als startende ondernemer natuurlijk wilt voorkomen. Zo blijf je productief én blijf je professioneel, zelfs als je snipverkouden bent.

Probleem #1: loopneus en een zwaar (snot)hoofd

Ziek worden is voor niemand leuk, maar zo'n zware verkoudheid lijkt vooral op een ongewenst moment te komen wanneer je net voor jezelf bent begonnen. Een ondernemingsplan schrijven of het plegen van acquisitie gaat toch een stuk minder lekker als je al snotterend en met een bonkend hoofd achter je bureau zit. 

Rust nemen en voldoende drinken is in het geval van een virusinfectie het beste advies, óók voor een enthousiaste starter die het liefst 24/7 met zijn startup bezig is, maar een vrije dag opnemen is voor de meeste ondernemers nou eenmaal niet vanzelfsprekend.

Heb jij een belangrijke (bel)afspraak staan die je echt niet kunt uitstellen, terwijl je het gevoel hebt dat je hoofd vol wattenbollen zit en die loopneus niet te stoppen is? Probeer dan - voordat je naar de neusspray grijpt - eerst de volgende twee methodes:

  1. Geen grap! Druk je tong tegen je gehemelte aan en druk tegelijkertijd met twee vingers tegen je voorhoofd (de perfecte plek is net boven de neus en tussen je wenkbrauwen in). Doe dit herhaaldelijk gedurende twintig seconden en je zult een tijdje weer wat vrijer kunnen ademen.
  2. Als de eerste tip niet werkt, kun je ook proberen jouw brein te foppen door je hoofd achterover te gooien en en net zolang je adem in te houden tot jouw hersenen denken dat je aan het stikken bent. Het resultaat: een voorhoofdsholte die spontaan wél alle zuurstof doorlaat. In deze video zie je hoe dit werkt: 

 

Probleem #2: droge lucht op kantoor

Tijdens een koude winterdag draai je de thermostaat al snel wat hoger dan normaal. Een gevolg is dan dat je door de lagere luchtvochtigheid sneller last krijgt van droge ogen (welbekend bij mensen die contactlenzen dragen of lang achter de computer zitten), kriebelende luchtwegen en gebarsten lippen.

De oplossing: hydrateren. Voor jouw lichaam geldt bijvoorbeeld dat je voldoende moet drinken (zet een grote kan met water op je bureau) en je huid en lippen goed verzorgt. Geef je ogen af en toe rust door werkzaamheden op de computer af te wisselen met een taak waarbij je niet onafgebroken naar een scherm hoeft te staren en ga - hoe koud of nat het ook is - een paar keer per dag naar buiten om je hoofd leeg te maken.

Voor de werkplek geldt dat het belangrijk is om de ruimte regelmatig op te ruimen en ook goed door te luchten, zodat de warme lucht binnenshuis niet al te droog kan worden. Tot slot ook nog een tip uit grootmoeders tijd: een flesje water aan de radiator hangen houdt de luchtvochtigheid ook beter op peil. 

Probleem #3: stressgerelateerde hoofdpijn

Bij het starten van een bedrijf komt er veel op je af: tijdens deze leuke en spannende periode moet je de nodige ballen in de lucht houden. Mogelijk heb je uitzicht op een paar nieuwe opdrachtgevers of projecten, maar zijn deze afspraken nog niet definitief vastgelegd.

Of heb je een klus al een tijd geleden afgerond, maar blijft de betaling vooralsnog uit. Maar de hypotheek, energierekening en het kinderdagverblijf moeten natuurlijk wel gewoon op tijd worden betaald. 

De startfase van jouw bedrijf kan dus perioden van onzekerheid en stress oproepen. En langdurige stress kan een reeks van lichamelijke klachten veroorzaken, waaronder een burn-out of stressgerelateerde hoofdpijn. Natuurlijk is de oefening die wij hieronder noemen geen permanente oplossing voor dit probleem, maar het kan de klachten wel tijdelijk verlichten.

Oefening tegen hoofdpijn

Soms houden deze hoofdpijnklachten namelijk verband met het onbewust aanspannen van de kaakspieren. Wanneer jij jezelf aanleert om deze spieren dagelijks een paar keer doelbewust te ontspannen, kan de hoofdpijn sterk verminderen en zelfs helemaal verdwijnen. Zonder dat hier één pijnstiller aan te pas hoeft te komen.

Hoe het werkt: pak een balpen of potlood en plaats deze (in de lengte) tussen je lippen. Probeer de pen vervolgens een minuut lang (zonder te bijten!) in evenwicht te houden. Om dit te kunnen doen, word je gedwongen de kaakspieren te ontspannen. 

Probleem #4: lusteloos gevoel en weinig energie

Whitepaper AOV

Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Download gratis PDF

Wie tijdens een sombere winterochtend naar buiten kijkt, kan spontaan worden overvallen door een lusteloos gevoel. De gezellige feestdagen liggen immers alweer een tijdje achter ons en het zonnige voorjaar lijkt nog zo ver weg: 

Blue Monday, volgens onderzoekers ook wel beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar, valt in 2017 niet voor niets op 23 januari. 

Troost jezelf met de gedachte dat je niet de enige bent. Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van een winterdepressie, waarbij vaak sprake is van een lagere productiviteit en een lusteloos gevoel. Vrouwen hebben hier doorgaans vaker last van dan mannen.

Huisarts

Als je écht veel last hebt van de winterdip, is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Mogelijk kan lichttherapie of het innemen van melatoninetabletten uitkomst bieden. Maar hoe moe of energieloos jij je misschien ook voelt: probeer zo min mogelijk toe te geven aan de neiging om overdag bij te slapen. 

Dit kan namelijk aanhoudende slaapproblemen in de nacht tot gevolg hebben en daar schiet je uiteindelijk niets mee op. Zoek liever afleiding in het plannen van leuke dingen, eet gevarieerd (en op regelmatige tijden) en ga na het werk eens wat vaker sporten.  

Meer weten? Lees ook het artikel: 7 gezonde gewoontes voor starters.

Ook interessant voor jou

4 tips om griep te voorkomen
De ochtendrituelen van 6 bekende entrepreneurs
De 7 hoofdzonden van startende ondernemers

Voorbeeld ondernemingsplan

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Meer over zorg

Meer over zorg
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten