Zelfstandigenaftrek startersaftrek

Zelfstandigenaftrek omlaag, minder voordeel zzp'ers

De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren verlaagd, van € 7.280 nu naar uiteindelijk € 5.000. En dat is slecht nieuws voor starters.

Zelfstandigenaftrek in stapjes verlaagd

Helemaal onverwacht is de aankondiging niet. In het regeerakkoord waren al afspraken gemaakt over het beperken van deze aftrek. Maar het kabinet wil nu een stapje verder gaan.

Het maximaal af te trekken bedrag gaat stapje voor stapje naar beneden en de snelheid waarmee dat gebeurt wordt opgevoerd. Binnen nu en tien jaar neemt de zelfstandigenaftrek met ruim € 2.000 af naar uiteindelijk € 5.000 in 2028. Zo ziet die ontwikkeling er de komende jaren uit. 

Ontwikkeling zelfstandigenaftrek 2020 t/m 2028

Jaar: Aftrek:
2020 € 7.030
2021 € 6.780
2022 € 6.530
2023 € 6.280
2024 € 6.030
2025 € 5.780
2026 € 5.530
2027 € 5.280
2028 € 5.000

Financiële tegemoetkoming

De zelfstandigenaftrek is een belangrijke aftrekpost voor zzp'ers en mkb-ondernemers. Het is ooit in het leven geroepen om deze groep een financiële tegemoetkoming te geven. Zij moeten immers zelf hun sociale verzekeringen en pensioenen regelen. Voor werknemers wordt dit grotendeels geregeld.

Zo werkt de zelfstandigenaftrek

Hoe werkt die zelfstandigenaftrek precies? In dit artikel leggen we dat stap voor stap en heel uitgebreid uit. Je ziet er ook een rekenvoorbeeld. Samengevat gaat het hierom:

  • Als zelfstandige maak je winst en daarover moet je belasting betalen
  • De zelfstandigenaftrek is het bedrag dat je van de winst mag aftrekken
  • Je betaalt daardoor dus automatisch minder belasting
  • Voorwaarde is dat je minimaal 1.225 uren hebt gewerkt als ondernemer. Dat is het urencriterium

In 2019 mag je als zelfstandige bij de belastingaangifte een bedrag van € 7.280 van de winst aftrekken. Dat bedrag wordt de komende jaren dus afgebouwd. Dat betekent dat je iets meer aan de belasting moet afdragen.  

Er maken ongeveer 1.350.000 ondernemers in ons land gebruik van de zelfstandigenaftrek. Zo'n 1.000.000 van hen zijn zzp'er, de rest heeft personeel in dienst.

Heb ik recht op zelfstandigenaftrek?

In deze animatie leggen we uit wanneer je recht hebt op zelfstandigenaftrek:

Zelfstandigenaftrek animatie

Waarom deze maatregel?

Met deze maatregel wil de overheid een deel van de lastenverlichting voor burgers betalen. En dat is niet de enige reden waarom de zelfstandigenaftrek wordt verlaagd.

Minister Koolmees wil al langer de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen verkleinen. Dat is met name bedoeld om het aantal schijnzelfstandigen terug te brengen.

Loonheffingskorting

Een deel van het geld dat hiermee beschikbaar komt, wordt gebruikt om de loonheffingskorting te verhogen. Daarvan profiteren mensen in loondienst. ZZP Nederland en het Centraal Planbureau zijn overigens geen voorstander, de vakbonden daarentegen juichen het plan toe.

Bijgewerkt op: 17-12-2019

Wat vind je van dit artikel?

x29
x7

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting

Iedere ondernemer betaalt belasting. Ook zzp’ers komen niet onder hun fiscale verplichting uit. Hieronder vind je actuele en uitgebreide informatie over de belastingen voor zelfstandige professionals, maar lees je ook meer over handige aftrekposten waarvan je als startende zzp'er gebruik kunt maken. Daarbij kun je denken aan:

Extra starterstip: houd er rekening mee dat je als ondernemer vaak meerdere keren per jaar aangifte voor de omzetbelasting moet doen. Hoe je dat precies aanpakt, lees je in de checklist: btw-aangifte doen. En klik hier om alle aftrekposten voor zzp'ers te bekijken.

Wet DBA wordt uitgesteld

Belangrijk nieuws over de modelovereenkomst/wet DBA: 'geen' boetes tot 2021. Er komt een vervanger in de vorm van een webmodule. Daarnaast komt er een minimumuurtarief. Lees hier alles over de laatste ontwikkelingen rond de wet DBA.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.