Zelfstandigenaftrek omlaag, minder voordeel zzp'ers

Bijgewerkt op 25 april 2024
4 min  leestijd
17.234
Getekende weergaven van een blauwe envelop, een klok en twee geldzakjes

Wat betekent het voor jou dat de zelfstandigenaftrek omlaag gaat? Voor je aangifte inkomstenbelasting over 2024 mag je nog een bedrag van € 3.750 van de winst aftrekken. Dit gaat uiteindelijk naar € 900 in 2027. 

Dat de zelfstandigenaftrek omlaag gaat, werd al jaren geleden aangekondigd. Hoe ziet deze regeling eruit en welke gevolgen heeft de verlaging voor jou? Direct naar een specifiek onderwerp over de zelfstandigenaftrek? Klik dan op één van de links hieronder:

 1. Zelfstandigenaftrek stapsgewijs verlaagd
 2. Zo werkt de zelfstandigenaftrek
 3. Heb ik recht op zelfstandigenaftrek?
 4. Waarom wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd? 

Zelfstandigenaftrek stapsgewijs verlaagd

De zelfstandigenaftrek gaat in 2024 dus verder omlaag. In het regeerakkoord Rutte III waren al afspraken gemaakt over het afbouwen van deze regeling. 

Er maken ongeveer 1,3 miljoen ondernemers in ons land gebruik van de zelfstandigenaftrek.

Dit gaat stapsgewijs: De komende drie jaar wordt de zelfstandigenaftrek uiteindelijk met ruim € 2.500 vermindert. Nog verdere verlagingen zorgen ervoor dat de zelfstandigenaftrek in 2027 nog maar € 900 bedraagt.  De daling is vooral in de periode tot 2027 voelbaar. 

Zelfstandigenaftrek omlaag: ontwikkeling tussen 2022 en 2027

In deze tabel wordt de ontwikkeling van de zelfstandigenaftrek in de periode van 2022 tot en met 2027 weergegeven, zoals de afbouw gepland was in 2022:

2022 2023 2024 2025 2026 2027
€ 6.310 € 5.030 € 3.750 € 2.470 € 1.200 € 900

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

Zo werkt de zelfstandigenaftrek

Hoe werkt de zelfstandigenaftrek precies? In dit artikel leggen we dat stap voor stap en heel uitgebreid uit. Je ziet er ook een rekenvoorbeeld. Samengevat zijn de belangrijkste kenmerken van de regeling:

 • Als zelfstandig ondernemer maak je winst en daarover moet je belasting betalen.
 • De zelfstandigenaftrek is het bedrag dat je van de winst mag aftrekken.
 • Je betaalt daardoor dus automatisch minder belasting.
 • Voorwaarde is dat je minimaal 1.225 uren hebt gewerkt als ondernemer. Dat is het urencriterium.

De zelfstandigenaftrek is een belangrijke aftrekpost voor zzp'ers en mkb'ers. De regeling werd bedacht om een financiële tegemoetkoming te geven aan ondernemer. 

Een voorwaarde voor de zelfstandigenaftrek is dat je minimaal 1.225 uren hebt gewerkt als ondernemer.

Er maken ongeveer 1,3 miljoen ondernemers in ons land gebruik van de zelfstandigenaftrek. Ongeveer 1 miljoen van hen zijn zzp'er, de rest heeft personeel in dienst.

Heb ik recht op zelfstandigenaftrek?

In deze animatie zie je precies wanneer je recht hebt op zelfstandigenaftrek:

Image
Heb je recht op zelfstandigenaftrek 2023?

Waarom wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd?

Met deze maatregel wil de overheid een deel van de lastenverlichting voor burgers betalen. En er is nog een belangrijke reden waarom de zelfstandigenaftrek wordt verlaagd: al langer wil de overheid de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen verkleinen.

Hiermee probeert men om het aantal 'schijnzelfstandigen' terug te dringen. Dit zijn zzp'ers die in werkelijkheid elke dag voor of bij dezelfde opdrachtgever werken.

Lees ook: dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor zzp'ers

Loonheffingskorting

Een deel van het geld dat hierdoor beschikbaar komt, wordt gebruikt om de loonheffingskorting te verhogen. Daarvan profiteren mensen die in loondienst werken.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Veelgestelde vragen over de verlaging van de zelfstandigenaftrek:

 • Wat zijn de plannen voor de verlaging van de zelfstandigenaftrek?
  In 2022 zagen de plannen voor de verlaging van de zelfstandigenaftrek er anders uit dan een jaar later. De regering besloot in 2023 namelijk om de regeling versneld af te bouwen. Op deze pagina lees je de huidige plannen en voorwaarden voor de verlaging van de zelfstandigenaftrek.
 • Wat is de zelfstandigenaftrek?
  Samengevat zijn de belangrijkste kenmerken van de zelfstandigenaftrek: Als zelfstandig ondernemer maak je winst en daarover moet je belasting betalen. De zelfstandigenaftrek is het bedrag dat je van de winst mag aftrekken. Je betaalt daardoor dus automatisch minder belasting. Een van de voorwaarden is dat je minimaal 1.225 uren hebt gewerkt als ondernemer. Dat is het zogeheten urencriterium.
 • Kom ik in aanmerking voor zelfstandigenaftrek?
  Wanneer je ondernemer bent voor de Belastingdienst, voldoet aan het urencriterium en de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebt, dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Lees hier alles over de zelfstandigenaftrek.

Meer over belasting voor zzp'ers

Meer over belasting voor zzp'ers
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten