WBSO subsidie voor productontwikkeling

Bijgewerkt op 22 april 2022
5 min  leestijd
1.139
Auteur: Redactie
WBSO subsidie

Wil je een innoverend product op de markt brengen, maar weet je niet hoe je de financiering kunt regelen? Zorg dat je als startende ondernemer in aanmerking komt voor de WBSO subsidie. Lees welke zaken je precies moet regelen.

WBSO subsidie

Heb je financiële reserves om je product te onderzoeken? Mooi, dan kun je sneller aan de slag met het ontwikkelen en testen. Maar veel starters hebben externe financiering nodig om hun plannen te kunnen uitvoeren, oftewel: (start)kapitaal.

Je kunt een lening bij een bank afsluiten, maar je kunt ook een aanvraag doen voor een WBSO subsidie bij de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO).

WBSO betekenis

WBSO staat voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Deze fiscale regeling ondersteunt innovatieve ondernemers met speur- en ontwikkelingswerk (S&O). Heb jij als ondernemer iets aan de WBSO? Jazeker!

Ben je bijvoorbeeld van plan om een nieuw onderzoeksproject te starten, maar loop je een financieel risico bij het uitvoeren van je innovatieve project? Dan kun je, door gebruik te maken van de WBSO subsidie, de kosten drukken.

WBSO voorbeelden producten

Je komt niet zomaar voor de WBSO subsidie in aanmerking. Het gaat echt om innoverende technologische producten of diensten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • 3D metaalprinter
 • Energieopwekkende dansvloer
 • Kinderwagen van 100 procent gebruikte kunststof
 • Visnet van zeewier
 • Verpakking van biomassa

Productontwikkeling

De eerste stap om in aanmerking kunt komen voor een subsidieregeling zoals de WBSO subsidie is het ontwikkelen van een geschikt geschikt product. Voor productontwikkeling begin je met een marktonderzoek om te ontdekken of er interesse in jouw product is en hoe dit er idealiter uit komt te zien. Verzamel gegevens zodat je de wensen van de klant zo concreet mogelijk in beeld krijgt.

Breng de concurrentie in kaart of houd enquêtes onder je doelgroep. Zet je plannen en doelstellingen op papier. Wat wil je precies bereiken? Wat is je planning? Dit kun je ook verwerken in je ondernemingsplan. Maak je plannen vervolgens concreet en bouw je eerste prototype.

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

Hoe werkt de WBSO?

Wanneer je gebruik mag maken van de WBSO subsidie, dan kun je maar liefst 40% van de gemaakte loon- en materiaalkosten aftrekken van de inkomstenbelasting. Je hoeft dus minder loonheffing of inkomstenbelasting te betalen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor het gebruik van machines of het maken van prototypes.

Elk jaar wordt er opnieuw een berekening gemaakt voor de hoogte van de aftrek. Ben jij een startende ondernemer? Dan kun je zelfs in aanmerking komen voor extra financiële voordelen door gebruik te maken van de WBSO.

Voorwaarden WBSO subsidie

Om in aanmerking te komen voor een WBSO subsidie, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 • >Je moet de aanvraag doen voor je met het project begint.
 • Je moet een accurate administratie bijhouden van het speur- en ontwikkelingswerk.
 • Je moet per kalenderjaar ten minste 500 uur aan deze activiteit besteden.
 • Je moet aan het urencriterium voldoen.

WBSO subsidie aanvragen

Je kunt de WBSO subsidie aanvragen voor toekomstige werkzaamheden, dat doe je dus voor je ontwikkeltraject. Let er goed op dat er specifieke aanvraagperiodes zijn. Je vraagt de WBSO subsidie vervolgens digitaal aan, door in te loggen. Je beschrijft het project in een projectformulier waarop je een aantal vragen beantwoordt. 

Tip: Voor de WBSO aanvraag heb je eHerkenning niveau 3 nodig.

Hulp nodig bij je aanvraag WBSO subsidie

Op de website van RVO.nl staan een aantal video's die je door het aanvraagproces heen loodsen. Kom je er toch nog niet helemaal uit? Dan kun je gebruik maken van de zogenaamde Regelhulp van de RVO

Daarnaast zijn er een adviesbureaus of intermediairs die je kunnen helpen bij je aanvraag. Die hebben ervaring met dit soort trajecten, waardoor je het proces sneller kunt doorlopen en je zeker weet dat je geen stap vergeet. Deze adviseurs kunnen de subsidie zelfs voor je aanvragen, via een ketenmachtiging van eHerkenning. 

Hier komen vaak natuurlijk wel kosten bij kijken. En je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor een juiste aanvraag en het nakomen van de verplichtingen en voorwaarden die bij de subsidie gelden. Zorg er in elk geval voor dat je adviseur jouw branche en project goed begrijpt. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meest gestelde vragen over WBSO subsidie

 • Wat betekent WBSO?
  WBSO staat voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Deze fiscale regeling ondersteunt innovatieve ondernemers met speur- en ontwikkelingswerk (S&O). Lees hoe je de WBSO aanvraagt
 • Hoe vraag je WBSO subsidie aan?
  Je kunt een aanvraag voor de WBSO indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Kom je er toch nog niet helemaal uit? Dan kun je gebruik maken van de zogenaamde Regelhulp van de RVO.
 • Hoe kom je in aanmerking voor een WBSO subsidie?
  Je komt niet zomaar in aanmerking voor een WBSO subsidie. Het gaat om innoverende technologische producten of diensten. Denk bijvoorbeeld aan een 3-D metaalprinter, een energieopwekkende dansvloer, verpakkingen gemaakt van biomassa of een visnet van zeewier. Daarnaast moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een WBSO subsidie.
 • Welke voorwaarden zijn er?
  Om in aanmerking te komen voor een WBSO subsidie, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet een accurate administratie bijhouden van het speur- en ontwikkelingswerk en je moet per kalenderjaar ten minste 500 uur aan deze activiteit besteden. Verder moet je de aanvraag doen voordat je met het project begint.

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten