Regelingen en subsidies startups

10 subsidies, aftrekposten en kredieten voor starters

Een bedrijf starten is een spannende tijd. Gelukkig zijn er subsidies, aftrekposten en kredieten die je bedrijf dat belangrijke zetje kunnen geven om uit te groeien tot een succesvol bedrijf. Dit zijn tien subsidies, aftrekposten en kredieten die alle startende ondernemers moeten kennen.

1. Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een oude bekende op het gebied van belastingvoordelen voor ondernemers. Deze aftrekpost verlaagt je belastbaar inkomen, waardoor je hierover uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. In 2018 mag je voor de zelfstandigenaftrek fiscaal een vast bedrag van € 7.280 aftrekken.  Opmerkelijk: dit bedrag is al sinds 2012 ongewijzigd.

2. Startersaftrek

De startersaftrek is een extra aftrekpost voor - de naam zegt het al - startende ondernemers. Deze komt altijd bovenop de zelfstandigenaftrek. In tegenstelling tot die eerder genoemde aftrekpost wordt de hoogte van de startersaftrek ieder jaar opnieuw berekend.

In 2019 mogen starters € 2.123 extra aftrekken van hun belastbaar inkomen. Om voor de startersaftrek in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je hebt recht op zelfstandigenaftrek.
 • In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar heb je niet meer dan twee keer van de zelfstandigenaftrek gebruik gemaakt.
 • In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar was je ten minste een jaar geen ondernemer.

3. Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Bent je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt en heb je besloten om vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering voor jezelf te beginnen? Dan kan het zijn dat je recht hebt op 'startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid'. Dit is net als de eerder genoemde startersaftrek een verhoging van de zelfstandigenaftrek.

Uiteraard moet je voor deze extra aftrekpost voor de inkomstenbelasting wel voldoen aan enkele belangrijke voorwaarden.

Zo moet je bij de Belastingdienst bekend staan als ondernemer, heb je winst gemaakt in het kalenderjaar waarop je aanspraak wilt maken op de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid en heb je recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Daarnaast mag je de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar geen eigen onderneming hebben gehad en moet je voldoen aan het verlaagde urencriterium van minimaal 800 uur per kalenderjaar.

4. Mkb-winstrvijstelling

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost op je winst. In 2019 bedraagt de mkb-winstvrijstelling 14%. De winst moet je wel eerst verminderen met de ondernemersaftrek.  Je krijgt geen mkb-winstvrijstelling over de winst die je hebt behaald als medegerechtigde.

5. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Net als iedere ondernemer investeren ook starters regelmatig in bedrijfsmiddelen. Bij het starten van een bedrijf komt immers ook materieel gezien veel kijken.

Denk aan de aanschaf van computers, (lease)auto's, machines of andere gereedschappen die van toepassing zijn op je bedrijfsvoering. Gelukkig kunnen dit soort bedragen via de investeringsaftrek worden afgetrokken van de winst. Wanneer je in 2020 tussen de € 2.400 en € 323.544 investeert, kun je recht hebben op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

De KIA is een percentage van al je investeringen. De hoogte - mits je investeringen in aanmerking komen voor deze aftrekpost - hangt af van het geïnvesteerde bedrag. Gemiddeld is het percentage 28%.

6. Bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz)

Sommige regelingen worden niet landelijk, maar lokaal toegewezen. De bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) is er zo eentje. Als zelfstandig ondernemer kun je namelijk op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen financieel worden ondersteund door je gemeente.

Dit kan zijn in de vorm van een lening, krediet of aanvulling op het inkomen van de zelfstandige. Deze vorm van bijstand kun je aanvragen bij je gemeente.

De Bbz is speciaal bedoeld voor de volgende groepen: starters, gevestigde ondernemers die tijdelijk in financiële problemen verkeren, ondernemers van 55 jaar of ouder met een niet-levensvatbaar bedrijf en ondernemers die hun bedrijf willen stopzetten. Net als bij iedere andere regeling moet je ook hier rekening houden met een aantal voorwaarden. 

7. Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

Als MKB-ondernemer kun je een borgstelling krijgen voor een gedeelte van een krediet. Dit maakt het voor ondernemers makkelijker om bij de bank meer geld te lenen dan zij normaal op basis van hun onderpand zouden krijgen. De overheid staat voor maximaal een miljoen euro garant.

Voor starters zijn er binnen deze regeling nog aanvullende mogelijkheden. Als je bij de bank een 'starterslening' afsluit van maximaal € 266.667, dan staat de overheid borg voor 67,5%. Wanneer je financieringsbehoefte groter is, kun je daarnaast gebruik maken van een gewoon borgstellingskrediet.

Voorwaarden MKB-krediet

Ook hier geldt weer een aantal voorwaarden. Voor deze regeling ben je een startende ondernemer wanneer je minder dan drie jaar een bedrijf bent begonnen. Je kunt van de borgstellingsregeling gebruik maken als je een eenmanszaak hebt of een VOF, maar ook als je directeur-grootaandeelhouder bent van een BV.

8. Starten met een WW-uitkering

Indien je een WW-uitkering krijgt, stimuleert de overheid stimuleert de overheid een overstap naar het ondernemerschap en zorgt ervoor dat je met geheel of gedeeltelijk behoud van je WW-uitkering voor jezelf kunt beginnen. Dit kan op twee manieren:

 1. Tijdens de zogenaamde startperiode, waarin je maximaal 26 weken aan de realisatie van je onderneming werkt, vervalt je sollicitatieplicht. Je ontvangt in dat geval de WW-uitkering als voorschot.
 2. Je kiest ervoor om je WW-uitkering te verlagen. Je laat deze stopzetten voor het aantal uren dat je als zelfstandige aan de slag gaat. Dat betekent dat de uitkering definitief omlaag zal gaan.

Om een bedrijf te starten vanuit een WW-uitkering geldt als voorwaarde dat je eerst een goed ondernemingsplan schrijft. Lees ook de complete Checklist: een bedrijf starten vanuit de WW

9. Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is een fiscale stimuleringsregeling, die het mogelijk maakt dat een deel van de loonkosten voor technologisch speur- en ontwikkelingswerk kunnen worden vergoed. Oftewel: je hoeft in dat geval minder loonheffing af te dragen.

De hoogte van de aftrek wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld, al komen starters in aanmerking voor een extra tegemoetkoming wat betreft de mate van het speur- en ontwikkelingswerk.

De aanvraagprocedure voor deze aftrekpost loopt via RVO. Wel moet je hiervoor aan twee belangrijke voorwaarden voldoen: je moet een accurate administratie bijhouden van het speur- en ontwikkelingswerk en daarnaast per kalenderjaar ten minste vijfhonderd uur aan deze activiteit besteden.

10. Microfinanciering

In eerste instantie gaat het bij microfinanciering om het verlenen van extra krediet aan kleine en startende ondernemers, maar deze vorm van financiering gaat verder dan alleen het verstrekken van geld.

Het begeleiden van de ondernemer voorafgaand aan de start van de onderneming en het coachen van diezelfde ondernemer ná het starten van het bedrijf zijn een al even belangrijk onderdeel van microfinanciering.

Lees ook:

5 slimme tips voor je aangifte inkomstenbelasting
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat

Bijgewerkt op: 24-08-2020

Wat vind je van dit artikel?

x8
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting

Iedereen in Nederland betaalt belasting, maar voor ondernemers werkt het net even anders. 

De soort belastingen die jij straks moet betalen aan de fiscus, hangt onder meer af van het type bedrijf dat je start en of je wel of geen personeel inhuurt.

Als starter moet je in ieder geval de volgende zaken uitzoeken en regelen:

 1. Check jouw verplichtingen op belastinggebied
 2. Doe op tijd aangifte voor de inkomstenbelasting en btw.
 3. ​Profiteer waar mogelijk van fiscaal voordeel met aftrekposten.

​Lees meer over de  belastingaangifte voor ondernemers.
 

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.