Het nieuwe ZZP-contract: dit zijn de aandachtspunten

Het nieuwe zzp-modelcontract: dit zijn de aandachtspunten

Sinds 1 mei moet je als zzp'er met modelcontracten werken. Op de site van de Belastingdienst zijn er steeds meer te vinden die je kunt gebruiken. In dit artikel lees je wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij deze opvolger van de VAR.

Let op: De informatie in dit artikel is verouderd. Rutte 3 wil een opdrachtgeversverklaring invoeren: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Minister Koolmees van sociale zaken wil dat die webmodule vanaf 2021 de wet DBA en de modelovereenkomst vervangt. Lees hier alles over de plannen.

Modelcontracten voor zzp'ers

Zowel opdrachtnemer als de opdrachtgever zijn nu beide aansprakelijk voor schijnzelfstandigheid - en niet langer uitsluitend de zzp’er. Als de Belastingdienst achteraf toch een loondienstverband constateert, kunnen beide partijen een boete verwachten.

De modelcontracten moeten vooraf goedgekeurd worden door de Belastingdienst. De eerste goedgekeurde modelovereenkomsten zijn inmiddels gepubliceerd op de website van de Belastingdienst.

Soorten modelovereenkomsten

De fiscus maakt onderscheid tussen algemene modelovereenkomsten, individuele overeenkomsten en voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen. ZZP'ers en bedrijven kunnen deze contracten downloaden, invullen en (her)gebruiken.

Daarnaast mogen opdrachtgevers ook een eigen overeenkomst opstellen en voorleggen aan de fiscus. Dit hoeven geen nieuwe overeenkomsten te zijn; het mogen ook overeenkomsten zijn waar nu al mee gewerkt wordt. Na goedkeuring door de Belastingdienst is ook dit contract te gebruiken.

ZZP’ers mogen overigens ook zelf contracten opstellen, maar volgens de Belastingdienst heeft dit alleen zin als de opdrachtnemer deze overeenkomst bij al zijn (toekomstige) opdrachtgevers kan gebruiken.

In andere gevallen kan de zelfstandige zonder personeel beter gebruikmaken van de voorbeeldovereenkomsten per branche of sector.

Welke modelovereenkomsten zijn er?

De Belastingdienst breidt het aantal  algemene modelovereenkomsten steeds verder uit. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Modelovereenkomst geen werkgeversgezag:
  situaties waarin het gezag van de werkgever ontbreekt.
 • Modelovereenkomst tussenkomst:
  situaties waarbij een intermediair bemiddelt.
 • Modelovereenkomst vrije vervanging:
  situaties waarin de ZZP’er niet verplicht is zelf de arbeid te verrichten en iemand anders in kan schakelen.
 • Modelovereenkomst vrije vervanging en geen werkgeversgezag:
  deze modelovereenkomst is gericht op situaties waarin het werkgeversgezag ontbreekt. Ook kan de opdrachtnemer zich met deze modelovereenkomst vrij laten vervangen

Daarnaast publiceert de Belastingdienst steeds meer voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen, zoals:

 • artiest individueel
 • huisarts, duurwaarneming of incidentele waarneming
 • kunst- en cultuureducatie
 • tandartsen, praktijkmedewerking en praktijkwaarneming
 • thuiszorg via zorginstelling
 • zelfstandigen bouw

De gepubliceerde overeenkomsten zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. Deze teksten mogen om die reden niet zonder overleg met de fiscus worden aangepast.

Het is ook goed om te weten dat de Belastingdienst deze lijst met modelcontracten regelmatig bijwerkt. Check voor de volledigheid dus altijd de laatste stand van zaken op de website van de Belastingdienst. 

Daarnaast moet je in de overeenkomst die je met de opdrachtgever sluit, een verwijzing opnemen naar de voorbeeldovereenkomst die je gebruikt.

Als je deze verwijzing niet opneemt in de overeenkomst, of als je de tekst van de voorbeeldovereenkomst wijzigt, kan de opdrachtgever er niet van uitgaan dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.

Wanneer is de nieuwe wet ingegaan?

De wet DBA is op 1 mei 2016 in gegaan. Er is een overgangsregeling van kracht tot 1 mei 2017. In die periode zal de Belastingdienst nog geen boetes opleggen.

De Belastingsdienst zegt hierover: "In deze periode kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers eventueel hun werkwijze aanpassen om met de nieuwe overeenkomsten te kunnen werken. Tot die tijd houden wij wel toezicht, maar nemen we nog geen repressieve handhavingsmaatregelen. Uiteraard blijven we overduidelijke gevallen van fraude aanpakken."

Let op: ondanks die overgangsperiode behoort de VAR-verklaring sinds 1 mei 2016 definitief tot het verleden. Je kunt sindsdien niet langer een VAR-verklaring aanvragen en dient als zelfstandige dus gebruik te maken van de nieuwe modelovereenkomsten. 

Ook interessant voor jou

Modelovereenkomst voor ZZP’ers: de nieuwe VAR
Dit moet je weten over de VAR-wuo
Van VAR-verklaring naar modelcontract: zo zit dat
Verdienmodel opstellen: zo zit dat
Zo vind je klanten en pleeg je acquisitie

Bijgewerkt op: 26-06-2019

Wat vind je van dit artikel?

x7
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.