Het nieuwe ZZP-contract: dit zijn de aandachtspunten

Het nieuwe zzp-modelcontract: dit zijn de aandachtspunten

Na de afschaffing van de VAR-verklaring was het de bedoeling dat zzp'ers met modelcontracten gingen werken. Deze wet DBA is inmiddels ook alweer achterhaald: nu is het wachten op de opvolger: de webmodules.

Let op: De informatie in dit artikel is verouderd. Het kabinet-Rutte III wilde een opdrachtgeversverklaring invoeren: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Minister Koolmees van Sociale Zaken wil dat die webmodule vanaf 1 oktober 2021 de wet DBA en de modelovereenkomst vervangt. Een pilot van de webmodule is in januari 2021 gestart.  Lees hier alles over de plannen.

Modelcontracten voor zzp'ers

Na de afschaffing van de VAR-verklaring was het de bedoeling dat zzp'ers vanaf 1 mei 2016 met modelcontracten gingen werken. Zowel opdrachtnemer als opdrachtgever zou nu aansprakelijk zijn voor schijnzelfstandigheid - en niet langer uitsluitend de zzp’er.

Als de Belastingdienst achteraf toch een loondienstverband constateerde, konden beide partijen een boete verwachten. De modelcontracten moesten vooraf goedgekeurd worden door de Belastingdienst. 

Soorten modelovereenkomsten

De fiscus maakte onderscheid tussen algemene modelovereenkomsten, individuele overeenkomsten en voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen. Zzp'ers en bedrijven konden deze contracten downloaden, invullen en (her)gebruiken.

Daarnaast mochten opdrachtgevers ook een eigen overeenkomst opstellen en voorleggen aan de Belastingdienst, dat na goedkeuring gebruikt mocht worden.

Welke modelovereenkomsten zijn er?

De Belastingdienst breidde het aantal  algemene modelovereenkomsten steeds verder uit. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Modelovereenkomst geen werkgeversgezag:
  Situaties waarin het gezag van de werkgever ontbreekt.
 • Modelovereenkomst tussenkomst:
  Situaties waarbij een intermediair bemiddelt.
 • Modelovereenkomst vrije vervanging:
  Situaties waarin de zzp'er niet verplicht is zelf de arbeid te verrichten en iemand anders in kan schakelen.
 • Modelovereenkomst vrije vervanging en geen werkgeversgezag:
  Deze modelovereenkomst is gericht op situaties waarin het werkgeversgezag ontbreekt. Ook kan de opdrachtnemer zich met deze modelovereenkomst vrij laten vervangen.

Startersvoordeel ZZP

Start je als zzp’er?

Dan komt er veel op je af. Bij Rabobank is de zakelijke rekening voor startende ondernemer de eerste 6 maanden gratis en je opent 'm in 5 minuten.

Meer weten

Daarnaast publiceerde de Belastingdienst steeds meer voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen, zoals:

 • Artiest individueel
 • Huisarts, duurwaarneming of incidentele waarneming
 • Kunst- en cultuureducatie
 • Tandartsen, praktijkmedewerking en praktijkwaarneming
 • Thuiszorg via zorginstelling
 • Zelfstandigen bouw

De gepubliceerde overeenkomsten zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. Deze teksten mochten om die reden niet zonder overleg met de fiscus worden aangepast.

Wanneer ging de nieuwe wet in?

De wet DBA ging op 1 mei 2016 in. Er was een overgangsregeling van kracht tot 1 mei 2017. In die periode zou de Belastingdienst geen boetes opleggen.

De Belastingsdienst zegt hierover: "In deze periode kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers eventueel hun werkwijze aanpassen om met de nieuwe overeenkomsten te kunnen werken. Tot die tijd houden wij wel toezicht, maar nemen we nog geen repressieve handhavingsmaatregelen. Uiteraard blijven we overduidelijke gevallen van fraude aanpakken."

Alternatief wet DBA

Inmiddels is duidelijk geworden dat de handhaving op de wet DBA en de zzp-modelovereenkomsten de afgelopen jaren steeds is uitgesteld en het kabinet-Rutte III deze nu zelfs gaat schrappen. 

Het kabinet broedt nu op een alternatief, dat in 2021 concreet moet zijn: de opdrachtgeversverklaring. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. De pilot is imiddels (januari 2021) gestart.

Het kabinet legt tot 1 oktober 2021 geen boetes of naheffingen op

Vanwege deze onduidelijkheden werd door het kabinet besloten tot 1 oktober 2021 geen boetes of naheffingen te geven bij een overtreding. Inmiddels is het beleid aangepast, en wordt er door de Belastingdienst sinds oktober 2019 dus scherper toezicht gehouden op schijnzelfstandigheid.

Ook interessant voor jou

Modelovereenkomst voor ZZP’ers: de nieuwe VAR
Dit moet je weten over de VAR-wuo
Van VAR-verklaring naar modelcontract: zo zit dat
Verdienmodel opstellen: zo zit dat
Zo vind je klanten en pleeg je acquisitie

Bijgewerkt op: 22-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - is van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 introduceerde plan opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wilde niet verder met de wet DBA. Wel wilden ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat? Het bleek voor opdrachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Webmodule opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Inmiddels is de overheid aan het testen met deze webmodule om te onderzoeken of deze werkbaar is. 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.