Freelancen in het onderwijs: wat zijn de regels?

Freelancen in het onderwijs: wat zijn de regels?

Als je als zzp'er wordt gevraagd om als gastdocent een les te verzorgen op een school is dat een hele eer. Maar wat zijn de regels en voorwaarden als je freelancer wordt in het onderwijs? Hoe zit het fiscaal? En waar liggen dan de kansen en wat zijn de risico’s?

Schijnzelfstandigheid in het onderwijs

Freelancen in het onderwijs ligt de laatste jaren behoorlijk onder vuur. Het hete hangijzer voor de Belastingdienst is de vraag of zzp'ers überhaupt wel in het onderwijs kúnnen werken.

Een freelance docent werkt volgens een vast rooster en kan daardoor zijn werk niet volledig naar eigen inzicht uitvoeren. Volgens de fiscus is hij daardoor geen zelfstandige, maar een werknemer met een fictieve dienstbetrekking: een schijnzelfstandige dus.

Pseudowerknemer

Dat houdt in dat deze ‘pseudowerknemer’ ten onrechte niet in loondienst is waardoor de Belastingdienst jaarlijks miljoenen euro’s aan loonheffingen misloopt.

De freelancer heeft tegelijkertijd belastingvoordeel door middel van starters- en zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling

Modelovereenkomst voor zzp'ers

De Belastingdienst worstelt al jaren met het aanpakken van schijnzelfstandigheid onder zzp’ers.  De maatregelen die worden genomen, verminderen deze constructies, maar gaan tegelijkertijd ten koste van de zzp'ers die wel degelijk meerdere opdrachtgevers hebben.

Denk aan een freelance journalist die een dag per week als docent maatschappijleer werkt of een college geeft over onderzoeksjournalistiek.

VAR-verklaring

Waar de verantwoordelijkheid voor schijnzelfstandigheid met de VAR-verklaring nu nog bij de opdrachtnemer ligt, is straks met de invoering van de modelovereenkomsten ook de opdrachtgever aansprakelijk. En gaat het waarschijnlijk boetes en naheffingen regenen.

Met name in sectoren (pakketservice, zorg, onderwijs) waarin risico's van schijnconstructies groter zijn, zal streng worden getoetst.

Voor zzp’ers in de zorg is inmiddels al een goedgekeurde voorbeeldovereenkomst gepubliceerd op de site van de Belastingdienst. Het voordeel is dat alle overeenkomsten vooraf goedgekeurd zijn door de fiscus en er daarmee eindelijk duidelijkheid komt. 

Invoering Wet DBA

Update! Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft bekend gemaakt dat de uitvoering van de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen zzp'ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld tot 1 januari 2021.

Dat betekent dat de Belastingdienst volgend jaar nog niet actief gaat controleren of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband.

Geen eenduidig landelijk beleid

Het onderwijs ligt dus al langer onder de loep. Omdat er nog altijd geen eenduidig landelijk beleid is over het inhuren van zzp'ers, weten onderwijsinstellingen vaak niet waar ze aan toe zijn en nemen ze maar het zekere voor het onzekere.

Veel instellingen zijn daarom vorig jaar gestopt met het inhuren van freelance docenten. Waaronder ook de Saxion Hogeschool, die instellingen in het oosten van het land heeft.

Uit voorzorg, vertelde Ingrid Lammerse, directeur Human Resource Management op de website hogeronderwijs.nu. "We hebben van onze Belastinginspectie in Enschede heel duidelijk het signaal gekregen dat zelfstandigen niet langer ingezet mogen worden in het onderwijs."

Waar zzp’ers normaal gesproken met de juiste VAR-verklaring in het onderwijs werkzaam waren, werd deze verklaring het laatste jaar vaak niet eens meer afgegeven. Met andere woorden: ZZP’ers konden überhaupt niet meer als leraar werken.

Naheffing

Scholen die zzp’ers (die in het bezit waren van de juiste VAR-verklaring) nog wel inhuurden kregen bericht van de fiscus. "We zullen een naheffing krijgen als blijkt dat we toch zzp’ers inzetten in het onderwijs", vertelde Lammerse. "Doorgaan met het inhuren van zzp’ers is geen optie."

Landelijk beleid

De onderwijsinstellingen dringen al maanden bij minister Jet Bussemaker aan op landelijk beleid. De hogescholen maken zich zorgen over de voortdurende onduidelijkheid over het kunnen inhuren van vakspecialisten in het hoger beroepsonderwijs, zo valt te lezen op de website voor de vereniging voor hoge scholen.

Specifieke vakkennis

"Zzp’ers in de rol van vakspecialisten zijn, in aanvulling op het reguliere docentencorps, cruciaal voor de kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs. Zonder hun specifieke vakkennis gaat de kwaliteit van het hbo drastisch achteruit", zo luidde de noodoproep van Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. 

Alternatieve constructies om freelancers in te huren

Een instelling die nog wel freelancers inhuurt is de Hogeschool van Utrecht (HU), ondanks dat de Belastingdienst de HU vorig jaar nog een naheffing van bijna een half miljoen euro oplegde wegens het niet op orde hebben van de documenten voor zzp’ers.

"Wij willen graag blijven profiteren van de praktijkkennis van zelfstandigen", stelt Merijn Harms, hoofd corporate control, op hogeronderwijs.nu.

De school heeft afspraken gemaakt met de Belastingdienst, langdurige contracten zijn in de ban gedaan en freelance docenten worden niet meer voor een heel onderwijsblok ingeroosterd. "zzp’ers krijgen elke maand een nieuw contract en mogen gemiddeld maar 4,5 uur per week worden ingezet."

Omdat de afspraken per regio verschillend zijn, gaan scholen nu veelal over op alternatieve constructies om freelance docenten in te huren zonder het risico te lopen op een boete of naheffing. De HU maakte afspraken met de Belastingdienst en schaart deze docenten onder de noemer Personeel Niet In Loondienst (PNIL).

Andere instellingen, zoals Saxion, kunnen zzp’ers nu alleen nog inhuren via een uitzendbureau of ze een tijdelijk contract aanbieden. De consequenties voor freelancers zijn groot. Veel zzp’ers zijn niet voor niets zelfstandig, ze hebben geen behoefte aan een baas of vaste aanstelling.

Door een tijdelijk contract leg je jezelf vast, je uurtarief keldert, je moet sociale premies afdragen, je raakt een opdrachtgever kwijt en je gewerkte uren tellen niet meer mee voor het urencriterium.

Consequenties voor freelance docenten

Indien een zzp’er twee dagen lesgeeft op een school, dan is hij in het vervolg dus 40 procent van de werkweek in dienst. Om aan het urencriterium van 1.225 uur te voldoen en als zzp’er in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen, moet hij de rest van het jaar bijna alle mogelijke uren van de week actief met zijn onderneming bezig zijn.

Een weekje ziek zijn is al bijna funest om nog voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen. 

Voordelen tijdelijk contract

Natuurlijk heeft een tijdelijk contract ook voordelen voor een freelancer. Je bent maandelijks verzekerd van een bepaald inkomen, je krijgt vakantiegeld, de school betaalt de werkgeverspremie voor je ziektekosten, je bouwt pensioen op, je krijgt een dertiende maand én je wordt doorbetaald bij ziekte.

Als je het verder goed regelt, heb je zelfs een AOV - tot een bepaald bedrag, meestal is dit 70 procent van het loon van je werkgever.

Zolang er nog geen landelijk beleid is voor freelance docenten, is het verstandig om je vooraf door de desbetreffende onderwijsinstelling goed te laten informeren.

  • Wat zijn hun afspraken met de Belastingdienst en wat zijn de consequenties voor jou?
  • Kom je in de knel met je urencriterium?
  • Houd je, als de school blijkt weg te vallen als opdrachtgever, nog wel genoeg opdrachtgevers over?

Overleg daarnaast met je accountant wat de fiscale gevolgen zijn als je iedere keer een tijdelijk contract moet tekenen. 

Rabo SmartPin voor huiswerkbegeleiders

Met de Rabo SmartPin app en een mobiele kaartlezer verander je jouw telefoon of tablet in een betaalautomaat. Zo kunnen jouw klanten veilig pinnen en is de betaling snel afgehandeld. Handig als jij je bijvoorbeeld richt op huiswerkbegeleiding en vaak thuis leerlingen ontvangt.

Mariska van Rijsbergen uit Veldhoven geeft bijles op het gebied van natuur-wis- en scheikunde. Ooit begonnen als bijbaantje met bijles voor de dochter van een vriendin, is haar week tegenwoordig gevuld met 20-24 lessen. Er is zelfs een wachtlijst voor haar bijlessen. 

Rabo SmartPin is voor Mariska de ideale manier om de leerlingen en studenten direct te laten betalen via pin. "Pinnen in zijn algemeenheid scheelt voor mij een hoop ergernis, omdat ik niet meer actief achter mijn geld aan hoef als er te laat wordt betaald."

Rabo SmartPin zzp'er onderwijs

Het feit dat haar klanten nu met pin kunnen betalen, scheelt zowel haar als de leerling (of ouders) aanzienlijk veel tijd. "Grappig is dat leerlingen vroeger regelmatig te laat op de bijles kwamen, omdat ze nog contant geld moesten halen bij de bank. Ik ging dit vervolgens weer storten. Dat voelde als een omgekeerde wereld."

Tips van de redactie

Modelovereenkomst voor ZZP’ers: de nieuwe VAR
Freelancer zijn en ondernemen: zo zit dat
Het urencriterium: hoe werkt dat?
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat
5 musthave verzekeringen voor ZZP'ers

Bijgewerkt op: 23-04-2020

Wat vind je van dit artikel?

x12
x10

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Mijn branche

Van de gezondheidszorg tot detailhandel en van zakelijke dienstverlening tot de horeca: als het om branches gaat, zijn er talloze sectoren waarin je als startende ondernemer je hart kunt ophalen.

De stappenplannen in deze categorie vertellen je per populaire branche welke stappen je moet zetten om een succesvolle start te maken. Je vindt de branches onder 'Onderwerpen'. Daarnaast helpen de volgende tools je verder bij de voorbereiding:

  1. Check de laatste cijfers en trends in jouw branche
  2. ​Op zoek goed naar een goed voorbeeld ondernemingsplan? Download hier gratis een voorbeeldplan voor zzp'ers (PDF).

Hier vind je alle aandachtspunten voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.