Freelancer zijn en ondernemen: zo zit dat - home

Freelancer zijn en ondernemen: zo zit dat

Als freelancer werk je op opdrachtbasis voor verschillende klanten. Je bent dan vaak zzp'er met een eenmanszaak of bv. Toch ben je niet direct ondernemer voor de Belastingdienst.

Er komen steeds meer freelancers bij in Nederland. Zij werken op flexibele basis, zijn actief in de meest uiteenlopende branches en voeren opdrachten uit voor verschillende opdrachtgevers, zonder dat daarbij sprake is van een dienstverband.

Deze ontwikkeling is een logisch vervolg van een toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt en de trend dat met name een groeiend aantal jongere arbeidskrachten zich niet langer wil vastleggen tot het werken voor één werkgever.

Rechtsvormen voor freelancers

Als je gaat werken voor klanten, moet je je bijna altijd inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Houd er rekening mee dat je bij de inschrijving ook meteen een bedrijfsnaam en rechtsvorm moet kiezen.

Zzp of freelance zijn geen erkende ondernemingsvormen waarmee je je kunt inschrijven in het handelsregister. De meeste starters kiezen voor een eenmanszaak of bv. Er zijn ook andere rechtsvormen waar je uit kunt kiezen.

Ondernemer voor de Belastingdienst

Nadat je bent aangemeld bij de KvK, zal de Belastingdienst aan de hand van enkele ondernemerscriteria beoordelen of jij voor de belasting wordt gezien als ondernemer.

whitepaper uurtarief

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen.  En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

Hierbij kijkt de fiscus onder meer naar het minimale aantal uren dat je gaat werken (urencriterium) en of je zelf mag bepalen waar, wanneer en hoe jij het werk doet.

Meer belasting betalen

De uitkomst hiervan heeft gevolgen voor de manier waarop je belasting betaalt en of je recht hebt op bekende ondernemersaftrekposten, zoals de MKB-winstvrijstelling of zelfstandigen- en startersaftrek.

Zonder deze aftrekposten betaal je dus meer belasting. Hieronder zetten we de drie meest voorkomende situaties op een rijtje.

Scenario #1: je bent ondernemer voor de Belastingdienst

Ondernemer zijn heeft (ook belastingtechnisch gezien) voor- en nadelen. Er zijn natuurlijk aftrekposten of startersregelingen die financieel voordeel opleveren en waarmee je jouw kansen op een succesvol bestaan als ondernemer kunt vergroten, maar je hebt ook meer plichten.

Zo ben je zelf verantwoordelijk voor het opzetten en bijhouden van een overzichtelijke administratie en moet je vaker aangifte aangifte voor de belasting. Daarnaast:

 • Is de kans groot dat je in aanmerking komt voor de ondernemersaftrek. Nieuwsgierig naar om welke fiscale voordelen het meestal gaat? Lees het artikel Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor zzp'ers.
 • Krijg je meestal te maken met aangiftes voor de inkomsten- en omzetbelasting. Hiervoor kun je zelf zorg dragen, maar het is ook mogelijk om deze terugkerende administratieve taak uit te besteden aan een boekhouder.
 • Kun je bij weinig inkomsten mogelijk gebruikmaken van de Kleineondernemersregeling (KOR). 
 • Kan het bij het maken van veel zakelijke kilometers voordeliger zijn om jouw auto op naam van de zaak te zetten. Lees er alles over in het artikel. Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?

Scenario #2: je bent freelancer, maar geen ondernemer

Het kan voorkomen dat je niet in loondienst werkt en fulltime freelancewerk verricht, maar door de Belastingdienst ook niet wordt gezien als ondernemer. Dan vallen jouw verdiensten onder 'inkomsten uit overige werkzaamheden'.

De fiscus ziet jou dan als een zogenoemde resultaatgenieter. Dat houdt in dat het resultaat zal worden berekend alsof je ondernemer bent, maar je hebt geen recht op bepaalde faciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek of de investeringsaftrek.

Daarnaast is het goed om te weten dat je in dit geval:

 • Meestal niet verplicht bent om een zakelijke administratie bij te houden. De Belastingdienst kan bij een controle overigens wel vragen om gegevens over jouw opbrengsten en kosten alsnog te verstrekken, dus je doet er verstandig aan om deze informatie goed te bewaren.
 • Ben je voor de inkomstenbelasting resultaatgenieter en geen ondernemer? Dan kan het zijn dat je straks wel degelijk btw-plichtig bent. In dat geval is het bijhouden van een zakelijke administratie wel noodzakelijk.  
 • Investeringen in middelen die relevant zijn voor het uitvoeren van jouw werkzaamheden, zoals de aanschaf en gebruik van een bestelbusje of nieuwe computer, zijn wel aftrekbaar. 
 • In overleg met je opdrachtgever kun je ervoor kiezen om de loonbelasting/premie volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) door hem te laten afdragen via de opting-in-regeling.

  In dat geval zijn de gemaakt kosten voor deze opdracht niet meer aftrekbaar. Toch kan je opdrachtgever bepaalde vergoedingen, zoals een reiskostenvergoeding, onbelast aan jou verstrekken. Je kunt per klus bepalen of je wel of niet gebruik wilt maken van de opting-in-regeling.

Scenario 3: je freelancet naast je baan

Werk jij part-time of fulltime in loondienst voor een werkgever? Dan ben je volgens de Belastingdienst in principe geen ondernemer. Maar het gebeurt steeds vaker dat werknemers naast hun vaste dienstbetrekking wel eens een andere klus uitvoeren.

Denk bijvoorbeeld aan een administratief medewerker die er een krantenwijk naast doet of iemand die incidenteel gastcolleges geeft op de plaatselijke hogeschool of universiteit.

Weet in dat geval dat:

 • De inkomsten van deze freelanceopdrachten door de Belastingdienst zullen worden getypeerd als 'inkomsten uit overig werk', omdat hierop geen loonheffing is ingehouden. Het geld dat je met dit soort aanvullende werkzaamheden verdient, moet je bij de Belastingdienst in je aangifte opgeven als opbrengst.
 • Sommige gemaakte kosten voor jou fiscaal aftrekbaar zijn. 
 • Je over het uiteindelijke resultaat uit overig werk inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) moet betalen.

Klus je naast jouw vaste baan steeds vaker op deze manier bij? Informeer dan bij de KvK of jij je naar aanleiding van jouw bijverdiensten moet inschrijven in het Handelsregister.

Ook interessant voor jou

Zakelijke rekening openen in 3 stappen
Parttime ondernemen als starter, zo doe je dat

Bijgewerkt op: 16-08-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting voor zzp'ers

Iedere zzp'er betaalt belasting. Ook zzp’ers komen niet onder hun fiscale verplichting uit.

Hieronder vind je actuele en uitgebreide informatie over de belastingen voor zelfstandige professionals, maar lees je ook meer over handige aftrekposten waarvan je als startende zzp'er gebruik kunt maken.

Daarbij kun je denken aan:

Extra starterstip: houd er rekening mee dat je als ondernemer vaak meerdere keren per jaar aangifte voor de omzetbelasting moet doen. Hoe je dat precies aanpakt, lees je in de checklist: btw-aangifte doen. En lees hier alle aftrekposten voor zzp'ers.

Wet DBA wordt uitgesteld

Belangrijk nieuws over de modelovereenkomst/wet DBA: 'geen' boetes tot 2021. Er komt een vervanger in de vorm van een webmodule. Daarnaast komt er een minimumuurtarief. Lees hier alles over de laatste ontwikkelingen rond de wet DBA.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.