Dividendbelasting: alles wat je moet weten

Bijgewerkt op 20 juni 2023
3 min  leestijd
1.262
Auteur: Marieke Leijnen
Dividendbelasting

Dividendbelasting is een belasting op aandelen of winstbewijzen. Deze belasting geldt voor vennootschappen zoals een bv of nv. Dit geldt dus niet voor zzp'ers.

Klik direct op één van de links om naar het onderwerp te gaan:

Wat is dividend?

Heb je een bv (besloten vennootschap) of nv (naamloze vennootschap) en heb je aandeelhouders in je bedrijf, dan is het gebruikelijk hen een financieel extraatje te geven aan het einde van het jaar als je winst hebt gemaakt. Dividend is dus eigenlijk een soort winstuitkering. De hoogte van de dividend uitkering is afhankelijk van hoeveel winst er gemaakt is en van het aandelenpercentage van de aandeelhouder. Het uitkeren van dividend is overigens niet verplicht, je mag de winst ook herinvesteren in je bedrijf. Over uitgekeerde dividend wordt een extra belasting geheven: de dividendbelasting.

Welke soorten dividend zijn er?

Er zijn twee soorten dividend, afhankelijk van het aandelenpercentage van je aandeelhouders. Beleggingsdividend geldt voor aandeelhouders met minder dan 5% aandelen in je bedrijf, deelnemingsdividend geldt voor aandeelhouders met 5% of meer aandelen in je bedrijf. Het onderscheid hiertussen is van belang voor de aangifte van de dividendbelasting. 

Dividend kan op drie manieren worden uitgekeerd: in de vorm van geld (cashdividend), in de vorm van aandelen (stockdividend) of in een combinatie daarvan (keuzedividend).

Neem de uitkering van dividend ook mee in de balans van je bedrijf om de ontwikkeling van het eigen vermogen te monitoren.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Dividendbelasting tarief 2023

Het dividendbelasting tarief is in 2023 gelijk gebleven op 15%. Sinds 1 januari 2007 bedraagt het dividendbelastingtarief 15% van de opbrengst uit aandelen en winstbewijzen. Een vennootschap die dividend uitkeert, is verplicht de dividendbelasting in te houden en aan de Belastingdienst te betalen.

Hoe bereken je dit percentage door? Eerst houd je deze 15% belasting in op de uitgekeerde dividend aan aandeelhouders. Vervolgens moet je deze dividendbelasting aan de Belastingdienst afdragen.

Aangifte doen

Als je het dividend uitkeert aan je aandeelhouders, moet je binnen een maand aangifte doen en dividendbelasting betalen. Als je dit niet (op tijd) doet of niet op tijd betaalt, kun je een boete krijgen.

Als ontvanger van dividendbelasting (bijvoorbeeld als eigenaar van een bv die dividend ontvangt) geef je het betaalde dividend op in box 2 (aanmerkelijk belang). De betaalde belasting wordt zo verrekend. Onderaan de streep betalen de beleggers dus geen extra belasting.

Afschaffing dividendbelasting?

Even was er sprake van dat de dividendbelasting afgeschaft zou worden op 1 januari 2019. Kabinet Rutte 3 was dit van plan, maar besloot hier toch vanaf te zien.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten