Modelovereenkomst voor ZZP'ers in 2017

Modelovereenkomst voor ZZP'ers in 2017: dit zijn de regels

De handhaving op de wet DBA en de ZZP modelovereenkomsten is steeds uitgesteld en het kabinet Rutte III wil deze zelfs schrappen. Hoe gaat het in de tussentijd?

Ben jij actief als zelfstandig ondernemer? En maakte je tot een jaar geleden gebruik van de VAR? Dan is de kans groot dat begin dit jaar een brief van de Belastingdienst bij jou op de deurmat is gevallen. 

Update 18-10-17: Het kabinet Rutte III wil de wet DBA schrappen en vervangen. In de tussentijd geldt onderstaande nog wel. 

Wat staat er in de brief?

De brief 'Uitstel handhaving wet DBA' van de Belastingdienst gaat in op de invoering van de Wet Deregulering arbeidsrelaties (in het kort DBA), legt uit waarom het eerdere systeem van VAR-verklaringen in 2016 werd vervangen door de modelovereenkomsten en wat hiervan de gevolgen waren voor zelfstandigen en hun opdrachtgevers. 

Wat houdt de wet DBA ook alweer in?

De wet DBA oefent invloed uit op de werkrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers (vaak zelfstandige professionals). 

Volgens de overheid werkte de VAR-verklaring schijnzelfstandigheid in de hand. In sommige  sectoren werden vaste medewerkers bijvoorbeeld steeds vaker uit vaste dienst ontslagen en vervolgens door dezelfde opdrachtgever weer als zelfstandige ingehuurd.

Bij de invoering van de wet DBA werd aangeraden om voorafgaand aan iedere nieuwe opdracht een mogelijk dienstverband uit te sluiten door een modelovereenkomst op te stellen en deze door de fiscus te laten goedkeuren.

Werken volgens zo'n modelcontract is niet verplicht, maar als de Belastingdienst achteraf tóch een dienstbetrekking vaststelt, kan dat grote financiële gevolgen voor zowel opdrachtgever als -nemer.

Daarmee verschilt de modelovereenkomst wezenlijk van zijn voorganger: ten tijde van de VAR-verklaring liep alleen de opdrachtnemer risico op een naheffing. Nu kan ook een opdrachtgever achteraf alsnog te maken met loonheffingen.

Alleen bewust 'kwaadwillende partijen' lopen in 2017 risico om door de fiscus te worden aangepakt.

Vanwaar de onrust?

Juist dat laatste aspect van de modelovereenkomsten heeft op de markt voor veel onrust gezorgd.

Opdrachtgevers durfden uit vrees voor naheffingen geen (langdurige) samenwerkingen meer aan te gaan met zelfstandigen, die daardoor vaker opdrachten misliepen.

Daarnaast duurde het in bepaalde gevallen erg lang voordat de Belastingdienst een ingezonden modelovereenkomst had goedgekeurd. Ook dit zorgde voor onzekerheid en had als consequentie dat bedrijven minder snel kozen hoor het inhuren van een freelancer.

Om de ontstane onrust op de markt weg te nemen (en na lang aandringen van diverse ondernemersorganisaties), besloot staatssescretaris Wiebes in november 2016 om de handhaving op de wet DBA uit te stellen tot 1 januari 2018.

Alleen bewust 'kwaadwillende partijen' (daarover later meer) zouden in 2017 risico lopen om door de fiscus te worden aangepakt. In juni 2017 werd vervolgens bekend dat de handhaving op de wet opnieuw wordt opgeschort, deze keer naar 1 juli 2018. Lees hier het bericht op Rijksoverheid.nl.

Wat gaat er nu gebeuren?

Het kabinet gaat in overleg met de sociale partners onderzoek doen naar de arbeidswetgeving en of de huidige 'wel/geen loondienstcriteria' anders kunnen worden ingevuld.

De Belastingdienst streeft ernaar om nog vóór het nieuwe regeerakkoord de onderzoeksresultaten te kunnen presenteren, maar het is de vraag of dit lukt.

Kwaadwillenden zijn opdrachtgevers die opereren in een context van opzet, fraude of zwendel.

Kan ik mijn modelcontract nog steeds laten checken?

Die mogelijkheid is er. Houd er wel rekening mee dat jouw overeenkomst dan aan de huidige wetgeving wordt getoetst.

In de brief staat overigens nadrukkelijk vermeld dat het in afwachting van het onderzoek niet nodig is om modelovereenkomsten nu door de fiscus te laten checken.

In 2017 hoef ik dus niet te vrezen voor een naheffing?

"Zolang het kabinet met het onderzoek bezig is, maar in ieder geval tot 1 januari 2018, wordt de handhaving van de Wet DBA uitgesteld. (...) Als een opdrachtgever u in deze periode inhuurt en wij achteraf constateren dat er sprake is van loondienst, zullen wij geen naheffingen, boetes, correctieverplichtingen en loonheffingen opleggen", aldus de Belastingdienst.

Opdrachtgevers kunnen wat dat betreft voorlopig dus weer met een gerust hart samenwerken met ZZP'ers.

Kleine kanttekening: de Belastingdienst benadrukt in 2017 wel degelijk handhavend te zullen optreden tegen het doelbewust misbruiken van de situatie door kwaadwillenden.

Zij kunnen ook dit jaar te maken krijgen met naheffingsaanslagen, boetes en correctieverplichtingen voor de loonheffingen.

Wanneer ben je kwaadwillend?

De ietwat vage omschrijving in de brief lijkt bij de doelgroep weer de nodige vragen op te roepen, maar het opzettelijk creëren van een schijnzelfstandige situatie lijkt vooralsnog de doorslag te geven.

De definitie van de Belastingdienst luidt als volgt:

"Kwaadwillend is de opdrachtgever of opdrachtnemer die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat hij weet - of had kunnen weten - dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en hij daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast)."

De fiscus doelt hiermee op "gevallen waarin opdrachtgevers opereren in een context van opzet, fraude of zwendel".

Een situatie waarbij er ruis is ontstaan over de gezagsrelatie tussen een ZZP'er en zijn opdrachtgever valt daar dus niet onder.

Het lijkt erop dat de Belastingdienst dit jaar dus alleen maatregelen zal treffen bij partijen die heel bewust schijnzelfstandigheid in de hand werken.

Maar om concreet te kunnen bepalen of iemand daadwerkelijk met zijn volle verstand kwaadwillend heeft gehandeld, zal toch echt eerst een nieuwe definiëring van de arbeidscriteria moeten worden vastgesteld.

Bijgewerkt op: 18-10-2017

Wat vind je van dit artikel?

x3
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Modelovereenkomst ZZP

Modelovereenkomst vervangt VAR-verklaring

Vroeger werkte je als zelfstandige vaak op basis van een VAR-verklaring, maar dit fiscale systeem is op 1 mei 2016 door de overheid afgeschaft. Sindsdien is het voor de wet dba de bedoeling dat ZZP'ers, voorafgaand aan het aannemen van een klus, samen met hun opdrachtgever(s) een modelcontract afsluiten.

Wiebes stelt wet DBA uit tot 2018

De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij ZZP'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen van een samenwerking.

Eind november maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën daarom bekend dat de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP'ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld tot 1 januari 2018.

De VAR-verklaring komt hiermee niet terug, maar de voor opdrachtgever nadelige voorwaarden zijn voorlopg uitgesteld. Lees meer op deze pagina: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit

  Voorbeeld modelovereenkomst 

  Ben je nog steeds op zoek naar een voorbeeldovereenkomst? De Belastingdienst heeft zowel algemene voorbeelden van modelovereenkomsten als branchespecifieke modelcontracten opgesteld. Klik hier om de actuele voorbeeldovereenkomsten te bekijken.

  Created with Sketch.

  Ondernemingsplan maken?

  Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
    

  Stuur mij de PDF

  Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.