Hoe stel je een juridisch contract op?

Bijgewerkt op 29 november 2023
6 min  leestijd
42.825
Auteur: Redactie
Hoe stel je een juridisch contract op?

Een juridische contract opstellen is niet het eerste waar je aan denkt bij het starten van een bedrijf. Tóch zijn ze wel nodig. Denk bijvoorbeeld aan algemene voorwaarden of een freelanceovereenkomst, maar hoe ziet zo'n contract eruit?

In dit artikel duiken we in alle ins en outs van een juridisch contract. Benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de onderstaande links. 

 1. Juridische contracten opstellen: waarom belangrijk?
 2. Soorten juridische contracten
 3. Een freelanceovereenkomst
 4. De algemene voorwaarden
 5. Het samenwerkingscontract
 6. Een in- en verkoopcontract
 7. Kun je het contract zelf opstellen?

1. Juridische contracten opstellen: waarom belangrijk?

Mondelinge afspraken zijn bindend in het Nederlands recht. Je hoeft in principe dus niets op papier te zetten als je tot een overeenkomst bent gekomen en dit telefonisch aan elkaar hebt bevestigd.

Het wordt alleen lastig dit te bewijzen als de andere partij zijn afspraken vervolgens niet nakomt. Dan heb je soms ineens te maken met een vervelend conflict.

Juridische conflicten

In het allerzwartste scenario staan jij én jouw voormalige klant (of opdrachtgever, leverancier etc.) op den duur tegenover elkaar voor de rechter. Het kan dan overduidelijk zijn dat de andere partij liegt, maar jij blijft alsnog met lege handen achter.

Met een juridisch contract sta je sterker in conflictsituaties.

Alleen al om deze reden is het verstandig om eventuele gemaakte afspraken met potentiële zakelijke relaties altijd op papier vast te leggen, te ondertekenen én te laten checken door een jurist.

2. Soorten juridische contracten

Als startende ondernemer heb je in eerste instantie meestal nog geen ordners vol contracten in de kast staan. Personeel (en de daarbij horende arbeidscontracten) is bij veel starters bijvoorbeeld nog niet aan de orde.

Hoe groter je bedrijf wordt, des te meer contracten je uiteindelijk nodig zult hebben. Misschien koop je over een paar jaar wel een bedrijfspand.

Toch is het noodzakelijk om je hier nu al een beetje in te verdiepen, al is het alleen maar om kleinschalige contracten te maken, zodat je een eventuele overeenkomst met een klant schriftelijk kunt vastleggen.

Hieronder lichten we de vier meest voorkomende contracten verder uit:

Voorblad WP aansprakelijkheid

Jouw aansprakelijkheid

Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.

Download gratis PDF

3. Een freelanceovereenkomst

Deze overeenkomst tussen freelancers of zzp'ers en hun opdrachtgevers wordt in veel sectoren gebruikt. Voor het opstellen van een contract voor zzp'ers gelden wel enkele voorwaarden.

Zo moet je hierin opnemen:

 • Welke partijen de overeenkomst aangaan. Bijvoorbeeld: een fotograaf en een krant.
 • De reden waarom de overeenkomst wordt aangegaan. De fotograaf is goed in het maken van portretten en de krant wil hem gebruiken voor een serie interviews.
 • Tot slot de gemaakte afspraken omtrent de opdracht.

Deze details moet je zo duidelijk mogelijk omschrijven in het document (de fotograaf levert één foto per week, gedurende achttien weken, de prijs per foto bedraagt € 100 exclusief btw etc.).

Doordat je alles zo specifiek vastlegt, is er achteraf geen ruimte voor misverstanden. Daarnaast stuur je bij een contract jouw algemene voorwaarden mee.

4. De algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn de regels die jij als ondernemer wilt laten gelden op alle contracten die worden afgesloten. Het document, dat bedoeld is voor de klant of opdrachtgever, bevat de zogenoemde 'kleine lettertjes'.

Je kunt voorwaarden opstellen over bijvoorbeeld:

 • De levering
 • De betaling
 • Aansprakelijkheid
 • Eventuele reparaties
 • De garantietermijn

Deze voorwaarden maken duidelijk welke rechten en plichten zowel de leverancier (jij) als de afnemer (de klant) heeft. Het voorkomt een hoop gedoe achteraf en verkleint jouw ondernemersrisico.

Voorbeelden algemene voorwaarden gebruiken

Op internet kun je een aantal goede voorbeelden van standaard opgestelde algemene voorwaarden vinden. Deze voorwaarden kun je vervolgens aan jouw onderneming aanpassen (voor zover dat nodig is).

Je algemene voorwaarden laten opstellen? Laat het over aan een expert bij Interpolis, voor een eenmalig bedrag van € 520 exclusief BTW.

Minstens zo belangrijk is dat je de algemene voorwaarden van de andere partij goed bestudeert. Lees altijd goed door wat de eventuele gevolgen en risico's voor jouw bedrijf zijn.

5. Het samenwerkingscontract

Als je met een zakenpartner gaat samenwerken, moet je als starter een betrouwbare samenwerkingsovereenkomst opstellen. Zo'n rechtsvormen is bijvoorbeeld een maatschap of coöperatie. Leg hierin de onderling gemaakte afspraken goed vast.

Daarbij moet je onder meer denken aan de winstverdeling, minimale inbreng van kapitaal en hoe de samenwerking kan worden beëindigd. Doe je dit niet, kun je in het ergste geval door een wanprestatie van de partner zelf ook financieel het schip ingaan.

6. Een in- en verkoopcontract

Als je producten of diensten in- en verkoopt, sluit je met de leverancier of afnemer van deze diensten en/of producten een contract af. Hierin leg je de afspraken over de specifieke leveringen of afnamen vast.

Denk hierbij aan de prijs per geleverde dienst of afgenomen stuk, de bezorging en de leveringsvoorwaarden.

Leveranciers op tijd betalen

Vergeet ook niet dat, als je in- en verkoopt, jij altijd aan de verplichtingen naar je leveranciers moet voldoen. Als klanten wat de betaling betreft in gebreke blijven, is dat jouw ondernemersrisico. Daar heeft de leverancier dus geen boodschap aan.

Het is dan ook verstandig om jouw betalingstermijn net iets korter te maken dan die van jouw leverancier(s). Als er geen calamiteiten plaatsvinden, zou je op deze manier altijd over voldoende cashflow moeten kunnen beschikken.

7. Kun je het contract zelf opstellen?

Kleine contracten, zoals in- en verkoopcontracten, zijn prima zelf samen te stellen. Met een beetje speurwerk op internet kom je vaak een heel eind. Onthoud echter dat je, tenzij je rechten hebt gestudeerd, een amateur bent op juridisch gebied.

Het contract kan er nog zo gelikt uitzien, maar dat wil niet zeggen dat het document dan ook helemaal juridisch dichtgetimmerd zit. Dat kan alleen een professional beoordelen.

Contract laten controleren door jurist

Er zijn online veel kant-en-klare contracten te vinden, waar altijd wel een stukje op jouw bedrijf van toepassing kan zijn. Als je zelf een contract bij elkaar besluit te knippen en plakken, is het zeker raadzaam om het contract te laten checken door een jurist.

Het gebeurt nog wel eens dat precies de verkeerde delen aan elkaar worden geplakt, of dat juist bij één deel de context ontbreekt.

Stel nou dat er een conflict komt over het niet goed opgestelde contract, dan zul je de juridische – en waarschijnlijk ook financiële – consequenties zelf moeten dragen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meest gestelde vragen over opstellen van juridische contracten

 • Waarom is het opstellen van juridische contracten belangrijk? Het opstellen van juridische contracten is cruciaal omdat mondelinge afspraken in het Nederlands recht bindend zijn. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om deze mondelinge afspraken te bewijzen als een van de partijen de afspraken niet nakomt. Een juridisch contract biedt sterke juridische bescherming in conflictsituaties.
 • Welke vier meest voorkomende contracten zijn er?  De vier meest voorkomende contracten zijn: de freelanceovereenkomst, algemene voorwaarden, samenwerkingscontract en het in- en verkoopcontract.
 • Kun je als leek zelf een juridisch contract opstellen? Kleine contracten, zoals in- en verkoopcontracten, kunnen prima zelf samengesteld worden met behulp van online bronnen. Hoewel het contract er relatief snel goed uit kan zien, is het toch raadzaam om het door een jurist te laten controleren om juridische valkuilen te vermijden.

Meer over rechtsvorm

Meer over rechtsvorm
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten