Maatschap starten

5 vragen en antwoorden over de maatschap

Starters die hun beroep samen met anderen als zelfstandig ondernemer willen uitvoeren, kunnen kiezen voor de rechtsvorm maatschap. In deze checklist vind je alle regels en details: 5 vragen en antwoorden over de maatschap.

1. Wat houdt een maatschap precies in?

Een maatschap is een van de vele rechtsvormen waarvoor een ondernemer bij de start van zijn of haar bedrijf kan kiezen. Een maatschap ben je nooit alleen. Het is namelijk een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen, de zogenaamde maten.

Oprichting maatschap

Bij het oprichten van een nieuwe maatschap brengt iedere deelnemende maat afzonderlijk iets van waarde in (geld, goederen arbeid etc.), waarbij het uiteindelijke voordeel hieruit wordt verdeeld onder alle maten.

Gezamenlijke praktijk

Een maatschap is vooral interessant voor ondernemers die gezamenlijk een praktijk willen starten en hiervoor een zogenaamd vrij beroep uitoefenen. Je ziet deze rechtsvorm dan ook vooral veel terug in de medische en juridische sector. Zo kiezen bijvoorbeeld veel (tand)artsen en advocaten, maar ook accountants, architecten en tolken ervoor een eigen maatschap op te richten.

2. Is de maatschap een rechtspersoon?

Nee. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een besloten vennootschap is bij deze rechtsvorm iedere deelnemer, vaak aangeduid als 'maat', voor een evenredig deel aansprakelijk voor alle gemaakte schulden van de betreffende maatschap.

3. Hoe zit het dan met die aansprakelijkheid?

In tegenstelling tot een vennootschap onder firma zijn alle deelnemende ondernemers van een maatschap aansprakelijk voor een evenredig deel van het bedrijf.

Evenredig aansprakelijk

Dat houdt in dat bij een eventueel faillissement vrijwel nooit één maat opdraait voor de gehele opgebouwde schuld van de onderneming. Indien een maat onbevoegd blijkt te hebben gehandeld, zijn de anderen in principe niet aansprakelijk.

Aanspraak privévermogen

Houd er wel rekening mee dat schuldeisers wel degelijk aanspraak mogen maken op je privévermogen om zo jouw deel van de schuld op te eisen.

4. Met welke belastingen krijg ik te maken?

In de meeste gevallen zal de Belastingdienst je als zelfstandig ondernemer beschouwen. Daarmee heb je als maat recht op bepaalde belastingvoordelen, zoals de ondernemers- en investeringsaftrek en MKB-winstvrijstelling. Deze fiscale voordelen komen overeen met die van een eenmanszaak.

BTW-regels

Je moet inkomstenbelasting betalen over je winst (deze wordt belast in box 1). Wat de BTW betreft ziet de ficus de maatschap als ondernemer. Daardoor zijn de BTW-regels van toepassing op de maatschap.

Als maat ben je voor de BTW geen ondernemer, maar mocht je namens de maatschap personeel willen gaan aannemen, krijg je wel te maken met loonheffingen.

5. Is een maatschapscontract verplicht?

Nee, maar het is desalniettemin ten zeerste aan te raden om wel een dergelijk contract tussen jou en de andere maten te laten opstellen.

Inschrijving bij Kamer van Koophandel

Sinds 2008 moeten alle maatschappen (met uitzondering van de zogenaamde stille (externe) maatschappen) worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Bij de oprichting hoeft, net als bij een eenmanszaak, geen akte te worden opgesteld.

Maatschapcontract

Maar een maatschapscontract, waarin jij en de andere maten onderling afspraken maken over bijvoorbeeld de winstverdeling, de minimale inbreng van een nieuwe maat en hoe en wanneer de maatschap eventueel kan worden beëindigd, is zeker geen overbodige luxe.

De neuzen in je nieuwe maatschap kunnen nu nog allemaal dezelfde kant op staan, maar hier kan ooit verandering in komen. Met een maatschapscontract voorkom je dat er in de toekomst mogelijk frictie ontstaat tussen een of meerdere leden uit de maatschap.

Bovendien is het handig om een officieel document in handen te hebben waarop je tijdens eventuele conflicten kunt terugvallen.

Lees ook:

Bijgewerkt op: 27-03-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan

Een succesvolle carrière als ondernemer begint met het schrijven van jouw ondernemingsplan. Dit document, ook wel ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan genoemd, speelt een essentiële rol bij het starten van een bedrijf.

Met een ondernemingsplan breng je namelijk pas echt concreet de kansen, concurrentie en potentiële klanten uitgebreid in kaart. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Hier vind je een voorbeeld voor je ondernemingsplan.

Download voorbeeld ondernemingsplan

Wat staat er in een ondernemingsplan?

In jouw ondernemingsplan zet je in feite een plan van aanpak uiteen. 

 • Wat ga ik precies doen?
 • Waar ga ik me vestigen?
 • Welke rechtsvorm kies ik?
 • Is er een markt voor mijn product, waaruit blijkt dat en hoe kom ik aan klanten?
 • Hoe zit het met de concurrentie?
 • Hoeveel geld heb ik in totaal nodig om dit bedrijf te kunnen oprichten?

Als jij al deze vragen in het plan eerlijk beantwoordt en toelicht, krijg zowel jij als eventuele potentiële investeerders inzicht in de haalbaarheid van jouw plannen.

Ondernemingsplan

Checklist ondernemersplan

Hieronder vind je een aantal verwijzingen naar artikelen die je verder kunnen helpen bij het schrijven van een goed ondernemingsplan.

 1. Checklist: het opstellen van een businessplan
 2. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel voor jouw plan
 3. Download hier het gratis whitepaper: een ondernemersplan in 10 stappen 
 4. Een bedrijfsplan in 10 stappen
 5. Download een gratis ondernemingsplan voorbeeld (PDF) voor zzp, bouw, detailhandel, horeca, persoonlijke of zakelijke dienstverlening of zorg
 6. Breng al je bedrijfsaspecten in kaart met het business model canvas
 7. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.