5 vragen en antwoorden over de maatschap

Bijgewerkt op 05 april 2023
4 min  leestijd
47.279
Auteur: Marieke Leijnen
Maatschap starten

Starters die hun beroep samen met anderen als zelfstandig ondernemer willen uitvoeren, kunnen kiezen voor de rechtsvorm maatschap. In deze checklist vind je alle regels en details: 5 vragen en antwoorden over de maatschap.

Na het lezen van dit artikel weet je alles over de maatschap. Direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van onderstaande links: 

  1. Wat is een maatschap?
  2. Is de maatschap een rechtspersoon?
  3. Hoe zit het met aansprakelijkheid?
  4. Met welke belastingen krijg ik te maken?
  5. Is een maatschapscontract verplicht?

1. Wat houdt een maatschap precies in?

Een maatschap is een van de vele rechtsvormen waarvoor een ondernemer bij de start van zijn of haar bedrijf kan kiezen. Een maatschap ben je nooit alleen. Het is namelijk een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen, de zogenaamde maten.

Oprichting maatschap

Bij het oprichten van een nieuwe maatschap brengt iedere deelnemende maat afzonderlijk iets van waarde in (geld, goederen arbeid etc.), waarbij het uiteindelijke voordeel hieruit wordt verdeeld onder alle maten.

Gezamenlijke praktijk

Een maatschap is vooral interessant voor ondernemers die gezamenlijk een praktijk willen starten en hiervoor een zogenaamd vrij beroep uitoefenen. Je ziet deze rechtsvorm dan ook vooral veel terug in de medische en juridische sector. Zo kiezen bijvoorbeeld veel (tand)artsen en advocaten, maar ook accountants, architecten en tolken ervoor een eigen maatschap op te richten.

2. Is de maatschap een rechtspersoon?

Nee. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een besloten vennootschap is bij deze rechtsvorm iedere deelnemer, vaak aangeduid als 'maat', voor een evenredig deel aansprakelijk voor alle gemaakte schulden van de betreffende maatschap.

Whitepaper Bedrijfsnaam cover

De perfecte bedrijfsnaam?

Een ijzersterke naam is van groot belang. Waar moet je op letten? We hebben de gouden regels voor je op een rijtje gezet.

Download de PDF

3. Hoe zit het dan met die aansprakelijkheid?

In tegenstelling tot een vennootschap onder firma zijn alle deelnemende ondernemers van een maatschap aansprakelijk voor een evenredig deel van het bedrijf.

Evenredig aansprakelijk

Dat houdt in dat bij een eventueel faillissement vrijwel nooit één maat opdraait voor de gehele opgebouwde schuld van de onderneming. Indien een maat onbevoegd blijkt te hebben gehandeld, zijn de anderen in principe niet aansprakelijk.

Aanspraak privévermogen

Houd er wel rekening mee dat schuldeisers wel degelijk aanspraak mogen maken op je privévermogen om zo jouw deel van de schuld op te eisen.

4. Met welke belastingen krijg ik te maken?

In de meeste gevallen zal de Belastingdienst je als zelfstandig ondernemer beschouwen. Daarmee heb je als maat recht op bepaalde belastingvoordelen, zoals de ondernemers- en investeringsaftrek en MKB-winstvrijstelling. Deze fiscale voordelen komen overeen met die van een eenmanszaak.

Btw-regels

Je moet inkomstenbelasting betalen over je winst (deze wordt belast in box 1). Wat de btw betreft ziet de ficus de maatschap als ondernemer. Daardoor zijn de btw-regels van toepassing op de maatschap.

Als maat ben je voor de btw geen ondernemer, maar mocht je namens de maatschap personeel willen gaan aannemen, krijg je wel te maken met loonheffingen.

5. Is een maatschapscontract verplicht?

Nee, maar het is desalniettemin ten zeerste aan te raden om wel een dergelijk contract tussen jou en de andere maten te laten opstellen.

Inschrijving bij Kamer van Koophandel

Sinds 2008 moeten alle maatschappen (met uitzondering van de zogenaamde stille (externe) maatschappen) worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Bij de oprichting hoeft, net als bij een eenmanszaak, geen akte te worden opgesteld.

Maatschapcontract

Maar een maatschapscontract, waarin jij en de andere maten onderling afspraken maken over bijvoorbeeld de winstverdeling, de minimale inbreng van een nieuwe maat en hoe en wanneer de maatschap eventueel kan worden beëindigd, is zeker geen overbodige luxe.

De neuzen in je nieuwe maatschap kunnen nu nog allemaal dezelfde kant op staan, maar hier kan ooit verandering in komen. Met een maatschapscontract voorkom je dat er in de toekomst mogelijk frictie ontstaat tussen een of meerdere leden uit de maatschap.

Bovendien is het handig om een officieel document in handen te hebben waarop je tijdens eventuele conflicten kunt terugvallen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Lees ook:

Meer over ondernemingsplan

Meer over ondernemingsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten