webmodule zzp

Webmodule voor zzp'ers: dit moet je weten

De webmodule voor zzp'ers moet vanaf 1 oktober 2021 de Wet DBA gaan vervangen. De online webmodule geeft een opdrachtgeversverklaring af en moet schijnzelfstandigheid onder zzp’ers tegengaan. Opdrachtgevers kunnen sinds januari deelnemen aan een pilot.

In dit artikel vertellen we je alles over de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie, ook wel webmodule zzp. Meteen naar een van de ondewerpen? Klik op de link hieronder!

Webmodule zzp, wat is dat?

Opdrachtgevers kunnen sinds 11 januari 2021 meedoen aan een zes maanden durende pilot van de webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA). Dit is een online tool waarmee opdrachtgevers kunnen controleren of ze een zzp’er mogen inhuren. 

Volgens de overheid moet deze webmodule, na jarenlang gesteggel over de opvolger van de VAR-verklaring en de Wet DBA, duidelijkheid geven over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer (de zzp'er). 

Pilot webmodule

Opdrachtgevers kunnen tijdens deze proefperiode (anoniem) een online vragenlijst invullen. Zo kan de opdrachtgever duidelijkheid krijgen of hij voor een opdracht een zzp’er mag inhuren.

Je kunt de webmodule nu nog helemaal vrijblijvend invullen, er worden geen rechten ontleend aan de uitkomst. 

Een voorbeeldvraag uit de pilot ziet er zo uit: 

Voorbeeldvraag webmodule

Als je niet het volledige onderzoek wilt invullen, kun je ook via dit document (pdf), alle vragen bekijken. De lijst is vooralsnog erg uitgebreid, er worden tientallen vragen gesteld. In totaal zijn het 56 (!) pagina’s, inclusief uitleg, voorbeelden en doorverwijzingen. Vragen die niet van toepassing zijn, kun je dus overslaan.

Drie uitkomsten webmodule

Na het invullen van de webmodule zijn er drie uitkomsten mogelijk:

  • Buiten dienstbetrekking: er wordt een opdrachtgeversverklaring afgegeven
  • Indicatie dienstbetrekking: dit houdt in dat er waarschijnlijk een arbeidsovereenkomst nodig is
  • Geen oordeel: er is geen duidelijkheid over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer

Ondernemerscheck

Let op: de vragenlijst is bedoeld voor opdrachtgevers, niet voor zelfstandigen. Freelancers worden vanuit de pilot doorverwezen naar de ondernemerscheck.

Als zzp’er moet je namelijk als ondernemer voor de Belastingdienst worden aangemerkt. De Belastingdienst heeft een Ondernemerscheck die je online kunt invullen.

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Wanneer gaat de webmodule in?

De webmodule wordt voorlopig eerst getest en met feedback van de gebruikers – naar aanleiding van een enquête - verbeterd. Na een evaluatie wordt er uiteindelijk besloten of de webmodule definitief ingevoerd wordt.

Wanneer de webmodule echt zal starten, hangt ook af van de wensen van het nieuwe kabinet. Demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken wil dat de webmodule vanaf 1 oktober 2021 ingaat, maar deze einddatum is al een aantal keer verschoven. 

Waarom is de webmodule ook alweer bedacht?

Het uiteindelijke doel van de webmodule is om de schijnzelfstandigheid van zzp’ers aan te pakken. De overheid worstelt al jaren met freelancers die op papier zelfstandig zijn, maar in de praktijk in verkapte loondienst zijn.

VAR-verklaring

Tot 1 mei 2016 werkten de meeste zzp'ers op basis van een VAR-verklaring. Met deze VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever. Het risico lag met de VAR volledig bij de zzp’er. Als de Belastingdienst schijnzelfstandigheid vaststelde, kreeg alleen de zzp’er een naheffing en boete.

Modelovereenkomsten

Omdat volgens de Belastingdienst met de VAR moeilijk op schijnzelfstandigheid te handhaven was, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd, volgens de wet DBA. 

Het doel van de webmodule is de schijnzelfstandigheid van zzp’ers aanpakken.

Deze modelovereenkomsten moesten eerst worden goedgekeurd door de Belastingdienst en zouden dan opdrachtgevers vooraf al zekerheid bieden over de gevolgen voor loonheffing.

Waar met de VAR alleen de zzp’er aansprakelijk was voor schijnzelfstandigheid, zijn dat sinds 1 mei 2016 de opdrachtnemer én opdrachtgever.

Waarom duurt de invoering van de webmodule zzp zo lang?

De wet DBA veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen. In oktober 2017 werd duidelijk dat het Kabinet-Rutte III deze nieuwe wet weer wilde afschaffen en ging broeden op een alternatief: de webmodule die een opdrachtgeversverklaring moet afgeven. 

Vanwege deze onduidelijkheden besloot het kabinet om geen boetes of naheffingen te geven bij een overtreding tot de officiële invoering van de opdrachtgeversverklaring. 

De invoering van de webmodule duurde echter veel langer dan verwacht. De einddatum werd steeds verder verschoven, waardoor het beleid tussendoor ook is aangepast. 

Het is de bedoeling dat de webmodule op 1 oktober 2021 ingaat.

Toezicht en handhaving

Sinds oktober 2019 wordt er door de Belastingdienst scherper toezicht gehouden op schijnzelfstandigheid. Opdrachtgevers betalen tot oktober 2021 een boete of naheffing als zij na controle door de Belastingdienst én na een waarschuwing toch doorgaan met de schijnzelfstandigheid.

De overheid gaat extra onderzoek doen naar bedrijven waarbij er een vermoeden van kwaadwillendheid is. Denk aan bedrijven die veel zzp'ers inhuren tegen zeer lage uurtarieven.

Tot november 2020 was er nog geen enkele opdrachtgever als kwaadwillend bestempeld.

Bijgewerkt op: 18-02-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - is van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 introduceerde plan opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wilde niet verder met de wet DBA. Wel wilden ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat? Het bleek voor opdrachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Webmodule opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Inmiddels is de overheid aan het testen met deze webmodule om te onderzoeken of deze werkbaar is. 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.