geld kaptiaal voor jouw bedrijf

5 financieringsmogelijkheden voor starters

Financiering nodig om je bedrijf te starten? Er is meer mogelijk dan je misschien verwacht. Zo kun je voor verschillende opties bij de bank terecht, maar denk ook aan de overheid en crowdfunding.

1. Qredits - microkrediet

Heb jij als starter maximaal € 250.000 nodig om je bedrijf mee te beginnen? Dan is Qredits misschien wel iets voor jou. Deze partij biedt een microkrediet (tot € 50.000) aan in combinatie met coaching en ondernemerstools.

Meer geld nodig? Dan kun je bij Qredits een lening afsluiten tussen de € 50.000 en € 250.000. Veel startende ondernemers komen bij Qredits terecht als ze niet bij traditionele banken terecht kunnen, maar wél een goed idee hebben. Qredits is een mede-initiatief van de Rabobank.

2. Borgstellingskrediet voor starters

Ben je op zoek naar een zakelijk krediet, maar ben je als starter minder dan drie jaar ondernemer (logisch)? Dan kun je banken nog maar weinig zekerheid bieden in de vorm van een onderpand. Het is dan voor de bank risicovol om je financiering te verstrekken. 

Gelukkig bestaat er het borgstellingskrediet. Hierbij staat de overheid voor een groot deel garant voor het geleende bedrag.

Lees meer over het borgstellingskrediet.

3. Bedrijfsmiddelen leasen

Veel starters denken bij het woord 'lease' voornamelijk aan het leasen van auto's. Er is nog veel meer mogelijk. Je kunt ook andere bedrijfsmiddelen leasen, handig als je bijvoorbeeld een grote machine nodig hebt bij je start. 

Het minimale leasebedrag bij Rabo Lease is € 5000.

Roland Köster van Rabo Lease vertelt: "In principe leasen we alle bedrijfsmiddelen met een serie- of chassisnummer. Van een tandartsstoel tot een bouwlift, verpakkingsmachines, transportbanden en camera's."

Fiscale voordelen leasen

Als je een bedrijfsmiddel leaset, staat het als bezit op je balans. Je kunt dan profiteren van fiscale voordelen zoals afschrijving en investeringsaftrek.

4. Rekening courant krediet

Een rekening courant krediet is een zakelijk krediet waarmee je tijdelijk 'rood' kunt staan op je betaalrekening. Je spreekt bij de bank een limiet af waarbinnen je geld kunt openemen en bijstorten wanneer jij dat wilt.

Dit krediet is een goede oplossing als je een investering wilt doen of last hebt van laat betalende klanten.

5. Crowdfunding

Crowdfunding is enorm populair. Grote kans dat je zelf ook wel eens een project ondersteund hebt via websites als Kickstarter en Symbid. In Nederland heb je bijvoorbeeld Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd.

Het principe van crowdfunding is dat je de financiering van je bedrijf, product of dienst ophaalt bij de 'crowd' in plaats van een traditionele instelling.

Verschillende vormen crowdfunding

Wist je ook dat er verschillende soorten crowdfunding bestaan?

 1. Investeringen 
  Dit geld moet je altijd terugbetalen, meestal mét rente.

 2. Sponsoring/donaties
  Deze vorm is een soort gift.
 3. Voorverkoop. 
  Deze vorm houdt in dat je alvast producten verkoopt, voordat je echt kunt leveren. 

Gestapelde financiering

Je hoeft natuurlijk niet per se te kiezen voor één financieringsvorm. Veel starters kiezen voor gestapeld financieren, waar bij ze verschillende opties mixen en matchen. Bijvoorbeeld door een combinatie te maken van:

 • Eigen geld
 • Crowdfunding
 • Bedrijfsmiddelen leasen bij de bank

Je kunt ook kiezen voor financiering in fases. Zo ook bij Yoghurt Barn. Oprichter Wouter Staal vertelt in zijn startersverhaal: "Uiteindelijk kwam de financiering van de eerste Barn tot stand via angel investments en hebben we bij de tweede vestiging een deel gefinancierd via een succesvolle crowdfunding-campagne."

Lees ook

Alles over het ondernemingsplan
Financiering: 5 x startkapitaal voor jouw bedrijf

Gepubliceerd op:
29-11-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financiën

Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

 1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
  Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

 2. Op welke subsidies heb ik recht?
  Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
 3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
  Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.