marieke

5 financieringsmogelijkheden voor starters

In deze economie kan het vinden van financiering een lastige opgave zijn. Banken zijn door de crisis terughoudender met kredietverstrekking, omdat zij graag zoveel mogelijk zekerheid hebben over wanneer u de investering heeft terugverdiend. Maar dat wil niet zeggen dat het vergaren van startkapitaal onmogelijk is geworden. Hieronder vindt u een aantal manieren die u helpen bij het financieren van uw startup: 5 financieringsmogelijkheden voor starters.

1. Borgstellingsregeling voor starters

Een groot probleem waar naar financiering zoekende startende ondernemers anno 2012 mee te maken krijgen, is dat zij banken en andere traditionele financiële investeringspartijen nog weinig zekerheden kunnen bieden. Als u dus nog niet concreet kunt aantonen dat u de investering op termijn zal terugverdienen, zullen banken vooral in tijden van economische tegenwind minder snel geneigd zijn om uw startup te financieren. Loopt u tegen hetzelfde probleem aan? Dan kan de zogenaamde borgstelling voor starters wellicht uitkomst bieden.

Deze borgstellingsregeling is bedoeld voor starters die minder dan vijf jaar geleden hun bedrijf zijn gestart en die daarnaast minstens zes jaar vóór het afsluiten van de kredietovereenkomst geen andere onderneming hebben gevoerd. De overheid staat dan bij een lening voor tachtig procent borg. Het maximale bedrag dat geleend kan worden, is in principe 250.000 euro.

U krijgt het krediet niet zomaar toegewezen, maar moet onder andere kunnen aantonen dat er in uw branche goede rentabiliteit- en continuïteitsperspectieven zijn. Let op: ook de rechtsvorm speelt een belangrijke rol. Zo komt een vennootschap onder firma (VOF), eenmanszaak maar ook een directeur-grootaandeelhouder in aanmerking om met deze borgstelling de investeringsplannen financierbaar te maken.
-> Klik hier voor meer informatie over dit type borgstelling en om een vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen.

2. Qredits

Update: begin december 2014 heeft het kabinet bekendgemaakt dat het maximale leenbedrag opnieuw is verhoogd naar 250.000 euro.

Bent u een kleine startende ondernemer die voor een krediet niet aan de gestelde criteria van banken voldoet, maar wel een goed verhaal heeft en over dito vooruitzichten beschikt? Dan kan Qredits op het gebied van microfinanciering misschien meer voor u betekenen dan het verstrekken van een lening (maximaal vijftigduizend euro) alleen.

Advertorial geld nodig - financieren

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters een aantal mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Financiering voor starters 

Bij deze kredietverstrekker krijgt u namelijk ook begeleiding bij het schrijven van een ondernemingsplan en hulp bij het opbouwen en vergroten van uw netwerk. Om voor deze regeling in aanmerking te komen, vraagt u op de website krediet aan. Uw aanvraag wordt beoordeeld door experts, die vervolgens - uiteraard ook in overleg met u - bekijken wat de mogelijkheden zijn.
-> Voor meer informatie, uw mogelijkheden en de voorwaarden kunt u terecht op Qredits.nl.

3. Money Meets Ideas

Stel: u bent een poos geleden gestart met uw bedrijf en de zaken gaan goed. Uw bedrijf groeit daardoor snel, misschien wel iets te snel. Hierdoor heeft u extra geld nodig. Bijvoorbeeld voor de financiering van een marktintroductie, of om door te blijven groeien. Hiervoor kunt u helaas niet altijd terecht bij een bank, maar er zijn alternatieven. Zoals de informal investment- regeling Money Meets Ideas.

Deze regeling brengt kansrijke ondernemers in contact met succesvolle ondernemers die bereid zijn te investeren. Money Meets Ideas heeft hiervoor een uitgebreid netwerk tot haar beschikking. Als u een nieuwe investeringspartner vindt met wie het klikt, krijgt u ook de kans om uw plannen daadwerkelijk te realiseren.
-> Klik hier voor meer informatie over Money Meets Ideas.

4. Rekening-courant

Het hebben van een financiële buffer is zowel privé als zakelijk van belang. Dit geldt zeker voor ondernemers, omdat u zo snel kunt inspelen op actuele ontwikkelingen of onverwachte kansen benutten vóórdat uw concurrenten het doen. Daarvoor heeft u wel eens wat extra geld nodig. Of u heeft te maken met seizoensfluctuaties waardoor er regelmatig veel geld gaat zitten in debiteuren en voorraden. Geld wat u eigenlijk niet kunt missen om te kunnen blijven ondernemen. Een Krediet op rekening-courant is dan een prima oplossing.
-> Klik hier voor meer informatie over Krediet op rekening-courant bij de Rabobank.

5. Stimuleringskapitaal

Het Rabobank Stimuleringskapitaal is onder andere bedoeld voor startups, doorgroeiers en innovatieve bedrijven. Op twee belangrijke punten verschilt deze regeling van een gewone banklening: u moet het zien als een achtergestelde lening van maximaal vijfhonderdduizend euro én maximaal vijftig procent van de (gevraagde uitbreiding van de) zakelijke financiering, die in de eerste vijf jaar aflossingsvrij kan worden gemaakt.

In principe kunnen alle soorten ondernemingen, ook als u internationale ambities heeft, voor deze regeling in aanmerking komen. Met het Rabobank Stimuleringskapitaal versterkt u het eigen vermogen, waardoor er weer een financiële buffer is en daarmee een nieuwe basis wordt gecreëerd voor reguliere kredietverlening.
-> Meer informatie over de mogelijkheden van stimuleringskapitaal vindt u hier op de Rabobank-website.

Crowdfunding

Bovenstaande financieringsopties zijn de voornaamste opties die u als starter heeft bij traditionele instellingen, waaronder uw bank. Bent u op zoek naar een minder traditionele financieringsvorm? Kijk dan ook eens onder Crowdfunding

Lees ook

7 soorten financiering voor ondernemers
5 tips voor het opzetten van een administratie
6 veel gemaakte fouten bij startups
3 financieringstips voor vrouwelijke starters
De 6 meest voorkomende startersblunders bij kredietverzoeken
Een balans opmaken, hoe gaat dat?

Gepubliceerd op:
29-11-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financiën

Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

 1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
  Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

 2. Op welke subsidies heb ik recht?
  Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
 3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
  Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.