geld kaptiaal voor jouw bedrijf

5 financieringsmogelijkheden voor starters

Financiering nodig om je bedrijf te starten? Er is meer mogelijk dan je misschien verwacht. Zo kun je voor verschillende opties bij de bank terecht, maar denk ook aan de overheid en crowdfunding.

1. Borgstellingskrediet voor starters

Ben je op zoek naar een zakelijk krediet, maar ben je als starter minder dan drie jaar ondernemer (logisch)? Dan kun je banken nog maar weinig zekerheid bieden in de vorm van een onderpand. Het is dan voor de bank risicovol om je financiering te verstrekken. 

Gelukkig bestaat er het borgstellingskrediet. Hierbij staat de overheid voor een groot deel garant voor het geleende bedrag.

2. Bedrijfsmiddelen leasen

Veel starters denken bij het woord 'lease' voornamelijk aan het leasen van auto's. Er is nog veel meer mogelijk. Je kunt ook andere bedrijfsmiddelen leasen, handig als je bijvoorbeeld een grote machine nodig hebt bij je start. 

Het minimale leasebedrag bij Rabo Lease is € 5000.

Roland Köster van Rabo Lease vertelt: "In principe leasen we alle bedrijfsmiddelen met een serie- of chassisnummer. Van een tandartsstoel tot een bouwlift, verpakkingsmachines, transportbanden en camera's."

Fiscale voordelen leasen

Rabo Lease is financial lease. Dat betekent dat het bedrijfsmiddel meteen als bezit op je balans komt te staan. Je kunt dan profiteren van fiscale voordelen zoals afschrijving en investeringsaftrek.

3. Rekening courant krediet

Een rekening courant krediet is een zakelijk krediet waarmee je tijdelijk 'rood' kunt staan op je betaalrekening. Je spreekt bij de bank een limiet af waarbinnen je geld kunt opnemen en bijstorten wanneer jij dat wilt.

Dit krediet is een goede oplossing als je een investering wilt doen of last hebt van laat betalende klanten.

4. Crowdfunding

Crowdfunding is populair. Misschien heb je zelf ook wel eens een project ondersteund via websites als Kickstarter en Symbid. In Nederland heb je verder nog onder meer Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd.

Het principe van crowdfunding is dat je de financiering van je bedrijf, product of dienst ophaalt bij de 'crowd' in plaats van een traditionele instelling.

Verschillende vormen crowdfunding

Wist je ook dat er verschillende soorten crowdfunding bestaan?

 1. Investeringen 
  Dit geld moet je altijd terugbetalen, meestal mét rente.

 2. Sponsoring/donaties
  Deze vorm is een soort gift.
 3. Voorverkoop. 
  Deze vorm houdt in dat je alvast producten verkoopt, voordat je echt kunt leveren. 

Op IkGaStarten vind je een aantal artikelen over crowdfunding. Lees bijvoorbeeld 6 crowdfundingtips voor starters of 6 X vraag en antwoord over crowdfunding

5. Rabobank Stimuleringskapitaal

Deze vorm van financiering is een achtergestelde lening. Het is in het leven geroepen voor startende, groeiende en innoverende ondernemers.

Je kunt bij Rabobank Stimuleringskapitaal terecht voor krediet van maximaal € 500.000 dat maximaal 50% van de zakelijke financiering bedraagt. Een groot voordeel is dat de eerste twee jaar aflossingsvrij zijn.

Gestapelde financiering

Je hoeft natuurlijk niet per se te kiezen voor één financieringsvorm. Veel starters kiezen voor gestapeld financieren, waar bij ze verschillende opties mixen en matchen. Bijvoorbeeld door een combinatie te maken van:

 • Eigen geld
 • Crowdfunding
 • Bedrijfsmiddelen leasen bij de bank

Je kunt ook kiezen voor financiering in fases. Dat deden ze bijvoorbeeld bij Yoghurt Barn. Oprichter Wouter Staal vertelt in zijn startersverhaal: "Uiteindelijk kwam de financiering van de eerste Barn tot stand via angel investeerders en hebben we bij de tweede vestiging een deel gefinancierd via een succesvolle crowdfunding-campagne."

  Lees ook

  Alles over het ondernemingsplan
  Financiering: 5 x startkapitaal voor jouw bedrijf

  Bijgewerkt op: 27-03-2020

  Wat vind je van dit artikel?

  Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

  Lees meer

  Financiën

  Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

  1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
   Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

   Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

  2. Op welke subsidies heb ik recht?
   Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
  3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
   Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
  Created with Sketch.

  Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

  Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
   

  Ja ik wil die tips >

  Meld je aan

  Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.