geld kaptiaal voor jouw bedrijf

Financiering: 5 x startkapitaal voor jouw bedrijf

Zoek naar geld (en ander waardevol kapitaal) voor je bedrijf op de meest kansrijke plaatsen. Is jouw bedrijf bijvoorbeeld duurzaam of innovatief? Of draagt het bij aan de gezondheid van mensen? Zoek dan heel heel gericht naar startkapitaal bij jouw verhaal en in jouw niche.

Zoek geld op de juiste plek

Voor een goed verhaal is altijd geld. Het probleem is alleen: wat maakt het verhaal van een ondernemer echt goed? Natuurlijk, je hebt een killer elevator pitch en dito ondernemingsplan nodig. Je toehoorders moeten het happy end van verre zien aankomen. Dus: je business case moet ijzersterk zijn. 

Goed verhaal: je kunt ook mooi verder vertellen als iemand nog iets wil weten over je liquiditeitspositie over negen maanden of de onderbouwing van de marktbehoefte.

Wat wellicht nog belangrijker is: vertel je het verhaal wel op de juiste plaats? Waar zitten de mensen die het echt interessant vinden? Ofwel: waar kan je verhaal geld én ander kapitaal opleveren?

Kapitaal zoeken: 5 tips

Deze vijf tips helpen je om op de juiste plek naar geld te zoeken en daar te scoren met jouw verhaal. Met inspirerende voorbeelden van succesvolle ondernemers.

Direct naar: 

 1. Dé plek voor jouw startkapitaal (bestaat niet, sorry)
 2. Zoek een angel investor
 3. Crowdfund in de juiste crowd
 4. Kies een bank bij jouw toekomstplannen
 5. Check fondsen en subsidies in jouw niche

1. Dé plek voor jouw startkapitaal (bestaat niet, sorry)

Verlies niet te veel tijd met zoeken naar die ene grote lening of die superinvesteerder als je merkt dat dit nog erg moeizaam gaat. Startende ondernemers kunnen vaak niet genoeg zekerheid bieden om direct een groot bedrag binnen te halen.

Gestapelde financiering

Kijk naar alle opties in jouw branche en in jouw netwerk. Bijvoorbeeld: je start in de bouw en moet veel investeren in bedrijfsmiddelen zoals een bus en gereedschap. Je startkapitaal kan uit verschillende bronnen komen. Een gestapelde financiering dus.

Bijvoorbeeld een mix van:

 • Eigen geld.
 • Een onderhandse lening.
 • Bedrijfsmiddelen leasen bij de bank.

Inspiratie: Seepje

Jasper Gabriëlse en Melvin Loggies startten direct na hun afstuderen met hun bedrijf. Ze begonnen met € 4.600 gespaard geld, geleaste apparaten én een lening voor werkkapitaal. Hun sociale onderneming Seepje produceert duurzame (af)wasmiddelen.

Dat zij een duurzame missie hebben, hielp bij het vinden van funding. Inmiddels staan de producten tussen die van multinationals in het schap van grote supermarkten.

2. Zoek een angel investor of informal investor

Angel investors of informal investors willen investeren in bedrijven waar zij affiniteit mee hebben en die passen bij hun eigen expertise.

Zij investeren ook met kennis en ideeën. Als ondernemer krijg je dus rugwind, maar het betekent ook dat zij een flink aandeel van de winst en zeggenschap verwachten.

Welke angel investors zijn actief?

Onderzoek welke angel investors actief zijn in jouw branche. Heeft jouw grote voorbeeld een paar jaar geleden die fantastische app verkocht? Of ken je een gepensioneerde ondernemer die alles weet over jouw potentiele klanten?

De kans bestaat dat diegene op zoek is naar verse ideeën om in te investeren. Probeer dit te achterhalen en kijk of je een keer koffie kunt drinken.  

Inspiratie: Money Meets Ideas

Het platform Money meets ideas koppelt jonge bedrijven aan informal investors. Het is volgens investeerder Rob Hartmanns win-win: “De thrill is ook: kijken of je samen met de ondernemer kunt het bedrijf zo in de markt kunt zetten dat het succesvol is”, zo zegt hij in onderstaand filmpje:

3. Crowdfunding bij de juiste crowd

Er zijn veel platforms voor crowdfunding. Zoek naar de crowd die het beste bij jou past. Welk platform past qua uitstraling en bezoekers bij jouw doelgroep? En hoe zorg je dat je de mensen bereikt waar jouw idee de meeste impact heeft?

Bedenk minimaal dertig goede ideeën voor social media om je campagne een boost te geven. En: laat je inspireren door bedrijven die startten dankzij succesvolle crowdfunding, zoals de hippe brouwerij Bird Brewery.

Inspiratie: Bird Brewery

Bird Brewery verkocht al bier voor er een druppel gebrouwen was. De oprichters hadden al een groot netwerk van liefhebbers van speciaalbier. Dankzij veel reuring op de socials en een mooi vormgegeven webshop kregen ze klanten die het risico wel wilden nemen dat het bier zou mislukken.

Mede-oprichter Ralph van Bemmel: “Naast de webshop, hebben we voor onze eerste gebrouwde batch aan crowdfunding gedaan. Als brouwerij heb je vooral voorraad nodig en die voorraad kost geld. We hebben naast de crowdfunding ook een krediet bij de Rabobank afgesloten.”

4.  Wat kan je bank met jouw toekomsplannen?

Banken zijn nog altijd de grootste financiers van het mkb. Het loont om online goed te kijken wat je opties zijn. Zo kun je via Fundr heel snel kijken of je een lening kunt krijgen. Je moet dan al wel jaarcijfers van minimaal één jaar hebben.

Ook hierbij geldt:

 • Welke bank past bij jouw verhaal?
 • Hoe zit het met het netwerk en branchekennis van je bank? 

Ook dat is waardevol kapitaal voor je bedrijf. De Rabobank brengt bijvoorbeeld vernieuwende, innovatieve ondernemers bij elkaar, zodat je elkaar helpt om verder te groeien.

Achtergestelde Innovatielening

Ook zijn er speciale financieringsvormen, zoals de Achtergestelde Innovatielening, voor ideeën op het gebied van de circulaire economie, foodinnovatie, duurzame energie en zorgvernieuwing.

Als je een zakelijke rekening opent, is het dus goed om naar de toekomst te kijken. Bij welke bank vind je ook straks het kapitaal, het netwerk en de know-how om te groeien met jouw bedrijf in jouw specifieke branche?

Inspiratie Somnox

Startup Somnonx ontwikkelde een slaaprobot, die mensen helpt om sneller in slaap te vallen. Somnox gelooft ook echt in het concept: ondernemers helpen elkaar verder.

Zo hebben zij een partnerschap met Auping Bedden. Oprichter Julian Jagtenberg vertelt hieronder hoe die samenwerking hielp bij het vinden van financiering.

5. Check fondsen en subsidies in jouw niche

Kijk of er fondsen en subsidies zijn die bij jouw idee passen. Het kan gaan om een relatief klein bedrag. Er zijn lokaal vaak subsidies of fondsen voor ideeen waarmee je bijvoorbeeld de leefbaarheid van je stad verbetert. 

Heb je grootsere plannen? Kijk dan eens naar deze regelingen: 

A. Innovatiekrediet

Heb je een plan met minimaal € 150.000 aan projectkosten, dat binnen 5 jaar kan leiden tot een marktrijp product, proces of dienst? En draag je daarmee bij aan de Nederlandse economie? Dan kom je misschien in aanmerking voor een een Innovatiekrediet.

B. MIT-regeling

Wil je samenwerken met een kennisinstituut, zoals een hogeschool of universiteit, voor research en development voor een nieuw product of proces? Dan kun je in sommige gevallen een kennisvoucher van de overheid krijgen.

De Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) is er voor innovaties op het gebied van bijvoorbeeld e-health. Let op: je moet hier ook echt eigen funding hebben, want de overheid betaalt 50% van de rekening.

C. Milieu-investeringsaftrek: Vamil en Mia 

Voor duurzaam innoveren (CO2-reductie, elektrisch rijden) zijn er aparte regelingen. De bekendste is de Milieu-investeringsaftrek. Dan betaalt de overheid wellicht tot 36% van de rekening voor bijvoorbeeld elektrische bedrijfswagens. 

Eurostars

Heb je echt ambitieuze, internationale plannen? Dan is er een aantal aparte belastingvoordelen en kredietmogelijkheden, gebundeld onder de naam 'Eurostars'.

Inspiratie: Momo Medical

Voor een goed plan in de zorg is er vaak geld. Zeker als het zorgkosten bespaart en gezondheidswinst oplevert. Momo Medical maakt een slimme bedsensor die doorligwonden voorkomt: 

“De eerste periode hebben we gedraaid op een beetje eigen geld, al onze tijd en € 2.500 van de start-up-voucher van EWI, waar we aanvankelijk ook kantoorruimte bij kregen”, zo vertelt mede-oprichter Ide Swager van Momo Medical op de site van TU Delft.

Het bedrijf maakte vervolgens een vliegende start en kreeg ook geld uit het Rabobank Innovatiefonds, van zorgverzekeraar en NWO:

Bijgewerkt op: 06-10-2020

Wat vind je van dit artikel?

x9
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op de wet DBA. Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst de wet handhaven bij opdrachtgevers. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing. Daarna kan er een boete of naheffing voor de opdrachtgever volgen.

Schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.