Wat je moet weten over inkomstenbelasting

Bijgewerkt op 23 januari 2020
4 min  leestijd
58.727
Image
Eerste keer btw en inkomstenbelasting

Aangifte doen voor inkomstenbelasting werkt net iets anders voor zelfstandige ondernemers dan voor particulieren. Je hebt geen werkgever die een deel van je belasting al voor je achterhoudt en je jaarlijkse inkomsten wisselen. Dit moet je weten over de inkomstenbelasting.

Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Dat je een eigen bedrijf hebt en geregeld omzetbelasting moet betalen, betekent niet direct dat je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Werknemers betalen belasting over hun salaris, ondernemers betalen belasting over de gemaakte winst. De belastbare winst bereken je door eerst alle inkomsten van je bedrijf op te tellen.

Deze inkomsten zijn verdeeld in:

  1. box 1 (inkomen uit werk en woning)
  2. box 2 (inkomsten uit aanmerkelijk belang, dit zijn bijvoorbeeld inkomsten uit aandelen)
  3. box 3 (sparen en beleggen)

Met de Ondernemerscheck van de Belastingdienst kun je uitzoeken of jouw inkomsten kunnen worden gerekend tot winst uit onderneming. Het gaat hierbij onder meer over de volgende punten:

  • Maak je winst als ondernemer en hoeveel?
    Als je in een jaar nauwelijks winst maakt, of zelfs verlies, kan het zijn dat je fiscus je niet als ondernemer beschouwt. 
  • Hoe zelfstandig is jouw bedrijf?
    Bepaal jij zelf hoe en waar je je werk uitvoert? Dan is de kans groot dat je als ondernemer wordt gezien. Er mag dan ook geen sprake zijn van een gezagsverhouding.
  • Zit er continuïteit in je bedrijf?
    Ben je van plan je bedrijf in de komende jaren voort te blijven zetten en heb je hier genoeg kapitaal voor? Doe je aan promotie voor je bedrijf? Dan ben je waarschijnlijk ondernemer voor de inkomstenbelasting.
     
  • Hoeveel tijd steek je in de onderneming?
    Voor de Belastingdienst moet je voldoen aan het urencriterium om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen. Daarnaast moet jouw onderneming renderend zijn. Als dit niet het geval is, vindt de Belastingdienst jouw werk een hobby en worden je inkomsten als resultaat uit overige werkzaamheden gezien. 

  • Heb je genoeg opdrachtgevers?
    Als je meerdere opdrachtgevers hebt, ben je minder afhankelijk van een klus. Dat zorgt ervoor dat je zelfstandiger bent.

  • Loop je ondernemersrisico? 
    Is er een kans dat je opdrachtgevers niet betalen voor je geleverde product of dienst? Dan loop je een ondernemersrisico. En wie risico loopt, wordt eerder als ondernemer beschouwd. 

  • Ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming? 
    Heb je een eenmanszaak, maatschap of vof? Dan ben je  aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf en dus ondernemer voor de inkomstenbelasting. Is jouw bedrijf een rechtspersoon is, zoals een bv of nv? Dan ben je niet hoofdelijk aansprakelijk. Je bent dan geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar wel voor de vennootschapsbelasting.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Voldoe je aan de criteria? Dan mag je gebruik maken van de fiscale voordelen van ondernemerschap. De belangrijkste aftrekposten zijn: 

Tel je volledige omzet bij elkaar op en trek daar de bedrijfskosten vanaf. Dit zijn je zakelijke kosten zoals visitekaartjes en machines. Trek van het bedrag wat je overhoudt de bovenstaande aftrekposten af. Wat je overhoudt is het bedrag waarover je inkomstenbelasting betaalt.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips!

Download gratis PDF

Zorgverzekeringswet (Zvw)

Daarnaast krijg je te maken met de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Bij werknemers wordt dit standaard ingehouden op het loon, maar als ondernemer krijg je hiervoor een aparte aanslag. 

De Belastingdienst stelt ieder jaar een percentage en een maximumbedrag vast waarover dat percentage wordt berekend. In 2019 is dit 5,70% en € 55.927. Voor 2020 is dit vastgesteld op 5,45% en € 57.232.

Geen ondernemer voor de inkomstenbelasting

Word je door de Belastingdienst niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting gezien? Dan val je onder een van de volgende twee categorieën:

  • Loon uit dienstbetrekking
    Hoewel het niet logisch klinkt om als ondernemer in deze categorie geplaatst te worden, komt het wel eens voor. De Belastingdienst ziet je dan als (fictieve) werknemer, ondanks dat je geen contract hebt. Vaak is er dan sprake van een gezagsverhouding en word je bijvoorbeeld met vakanties en ziekte doorbetaald.

  • Resultaat uit overige werkzaamheden
    Ben je geen ondernemer, maar ook geen (fictieve) werknemer voor de inkomstenbelasting? Dan val je in deze categorie. Het gaat vaak om inkomsten uit bijverdiensten. Artiesten, gastouders, jongeren met een krantenwijk vallen bijvoorbeeld in deze categorie. Als je in deze categorie valt, mag je je zakelijke kosten gewoon aftrekken. Je mag geen gebruik maken van fiscale aftrekposten. Ook krijg je een aanslag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet.

Belastingaangifte uitbesteden?

Veel ondernemers hebben moeite met de administratie of geen tijd om zich hierin te verdiepen. Je kunt er dan voor kiezen om je belastingaangifte uit te besteden aan een accountant of boekhouder. 

Dan weet je zeker dat je geen fiscale voordelen laat liggen en is je aangifte altijd goed ingevuld. Vaak stellen boekhouders het hebben van een zakelijke rekening verplicht.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over soorten belastingen

Meer over soorten belastingen

Andere thema's

Bedrijf starten Gratis whitepapers Zzp Mijn branche Ondernemingsplan Financiën Belasting Marketing en verkoop Verzekeren Startersverhalen Overig
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten