Aangifte omzetbelasting

Alles over de aangifte omzetbelasting (btw)

De omzetbelasting is er voor bijna alle ondernemers en zzp'ers. Maar wanneer en hoe doe je eigenlijk aangifte? En hoe zat het ook al weer met de btw-percentages van 0%, 9% en 21%?

Wanneer betaal je omzetbelasting?

De omzetbelasting komt voor de meeste ondernemers elk kwartaal terug. Als je minder dan € 1.883 aan btw per jaar betaalt, mag je per jaar aangifte doen. Moet je juist meer dan € 15.000 per kwartaal betalen? Dan doe je per maand aangifte.

Hier vind je de deadlines voor de aangiftes in 2019:

1e kwartaal 2020 30 april 2020
2e kwartaal 2020 31 juli 2020
3e kwartaal 2020 31 oktober 2020
4e kwartaal 2020 31 januari 2021

Btw vergeten te betalen

Oeps, vergeten te betalen? Dan kun je een boete krijgen van 3% van het te betalen bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.278.

Handig: je kunt instellen om elke keer dat je aangifte moet doen een mailtje te ontvangen. Zo ben je nooit te laat.

Hoe werkt de omzetbelasting

Als je als ondernemer producten en diensten levert, is kans groot dat je hier btw over moet rekenen. Dit is een percentage van de prijs (0%, 9% of 21%) dat je moet afdragen aan de Belastingdienst. Je brengt dit extra in rekening bij je klant.

Geef in prijsafspraken altijd aan of een prijs inclusief of exclusief btw is.

Er zijn beroepen waar je geen btw hoeft af te dragen. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg of journalisten die geen commercieel werk doen.

Btw terugvragen

Tegelijkertijd betaal je over goederen of diensten die je inkoopt btw. Deze btw mag je als voorbelasting aftrekken bij je aangifte omzetbelasting. Zorg dat je hier altijd de originele factuur/bon van bewaart voor in je administratie. Let op: je mag alleen zakelijke kosten aftrekken. Je mag geen btw aftrekken over:

 • Privéaankopen
 • Uitgaven die je maakt voor vrijgestelde omzet
 • Eten en drinken in de horeca
 • Personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken (van meer dan € 227 per persoon per jaar)

Tarieven btw

Er zijn drie verschillende tarieven. Welke voor jou geldt, hangt af van je specifieke situatie.

 • Het standaard btw-tarief is 21%. De meeste goederen en diensten vallen hieronder.
   
 • Het verlaagde btw-tarief is 9%. Dit geldt voor goederen en diensten waarvan de overheid het belangrijk vindt dat iedereen er gebruik van kan maken. Denk aan voedingsmiddelen, geneesmiddelen en boeken. Vóór 2019 lag het lage tarief nog op 6%. Lees alles over de gevolgen van deze ontwikkeling.
   
 • Het laagste btw-tarief is 0%: Dit tarief pas je bijvoorbeeld toe als je goederen exporteert of opslaat in een douane-entrepot. Schrijf je voor de plaatselijke krant? Dan hoef je ook geen btw in rekening te brengen.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Aangifte omzetbelasting doen

Bij je inschrijving als ondernemer bij de Kamer van Koophandel (KvK) hebt je van de Belastingdienst automatisch een btw-nummer ontvangen. Dit is het bewijs dat je ondernemer voor de omzetbelasting bent. Dit btw-nummer vermeldt je in ieder geval op je facturen.

Je doet aangifte omzetbelasting in een digitale omgeving van de Belastingdienst. Lees hier alles over hoe je de eerste keer aangifte omzetbelasting doet.

De kleineondernemersregeling (KOR)

Heb je een eenmanszaak, vof of maatschap en maak je weinig omzet? Dan kom je misschien in aanmerking voor vermindering van de af te dragen btw. Dit heet de kleineondernemersregeling (KOR).

Deze regeling is van toepassing als je een maximale omzet van € 20.000 per kalenderjaar hebt. Het maakt niet uit of je onderneming rechtspersoonlijkheid heeft of niet. Je mag met een bv dus ook meedoen.

Lees hier alles over de nieuwe kleineondernemersregeling.

Zakendoen met het buitenland en btw

Doe je zaken met buitenlandse handelspartners? Dan wordt het een stukje ingewikkelder. Als je exporteert naar EU-landen, breng je over het algemeen geen btw in rekening. Je brengt wel Nederlandse btw in rekening als je klanten particulieren zijn en zelf geen btw-aangifte doen.

Als je goederen of diensten uit andere EU-landen importeert, brengt de leverancier je meestal geen btw in rekening. Je berekent in dat geval zelf de btw en geeft deze aan in je aangifte. Deze btw kun je ook als voorbelasting aftrekken.

Lees ook

Btw berekenen voor ondernemers
Btw terugvragen: hoe zit dat?

Bijgewerkt op: 12-11-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting

Iedereen in Nederland betaalt belasting, maar voor ondernemers werkt het net even anders. 

De soort belastingen die jij straks moet betalen aan de fiscus, hangt onder meer af van het type bedrijf dat je start en of je wel of geen personeel inhuurt.

Als starter moet je in ieder geval de volgende zaken uitzoeken en regelen:

 1. Check jouw verplichtingen op belastinggebied
 2. Doe op tijd aangifte voor de inkomstenbelasting en btw.
 3. ​Profiteer waar mogelijk van fiscaal voordeel met aftrekposten.

​Lees meer over de  belastingaangifte voor ondernemers.
 

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.