Alles over de aangifte omzetbelasting (btw)

Bijgewerkt op 30 januari 2023
7 min  leestijd
42.998
Image
Getekende afbeelding van een grafiek, een laptop en eurotekens.

De omzetbelasting is er voor bijna alle ondernemers en zzp'ers. Maar wanneer en hoe doe je eigenlijk aangifte? En hoe zat het ook al weer met de btw-percentages van 0%, 9% en 21%?

In dit artikel bespreken we alles dat je moet weten om als (zelfstandig) ondernemer aangifte van omzetbelasting te doen. Meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op een van onderstaande links:

Wanneer doe je aangifte omzetbelasting?

De aangifte omzetbelasting komt voor de meeste ondernemers elk kwartaal terug. Als je minder dan € 1.883 aan btw per jaar betaalt, mag je per jaar aangifte doen. Moet je juist meer dan € 15.000 per kwartaal betalen? Dan doe je per maand aangifte.

Hier vind je de deadlines voor de aangiftes in 2022:

Tijdvak Deadline
4e kwartaal 2021 31 januari 2022
1e kwartaal 2022 30 april 2022
2e kwartaal 2022 31 juli 2022
3e kwartaal 2022 31 oktober 2022
4e kwartaal 2022 31 januari 2023

Btw vergeten te betalen

Oeps, vergeten te betalen? Dan kun je een boete krijgen van 3% van het te betalen bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.514.

Handig: je kunt instellen om elke keer dat je aangifte moet doen een mailtje te ontvangen. Zo ben je nooit te laat voor je omzetbelasting.

Hoe werkt de omzetbelasting?

Als je als ondernemer producten en diensten levert, dan is de kans groot dat je hier btw over moet rekenen. Dit is een percentage (0%, 9% of 21%) van de prijs dat je moet afdragen aan de Belastingdienst. Je brengt dit extra in rekening bij je klant.

Geef in prijsafspraken altijd aan of een prijs inclusief of exclusief btw is.

Er zijn beroepen waar je geen btw hoeft af te dragen. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg of journalisten die geen commercieel werk doen.

Btw terugvragen

Tegelijkertijd betaal je over goederen of diensten die je inkoopt btw. Deze btw mag je als voorbelasting aftrekken bij je aangifte omzetbelasting. Zorg dat je hier altijd de originele factuur/bon van bewaart voor in je administratie. Let op: je mag alleen zakelijke kosten aftrekken. Je mag geen btw aftrekken over:

 • Privéaankopen
 • Uitgaven die je maakt voor vrijgestelde omzet
 • Eten en drinken in de horeca
 • Personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken (van meer dan € 227 per persoon per jaar)

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Tarieven btw

Er zijn drie verschillende tarieven. Welke voor jou geldt, hangt af van je specifieke situatie.

 • Het standaard btw-tarief is 21%. De meeste goederen en diensten vallen hieronder.
 • Het verlaagde btw-tarief is 9%. Dit geldt voor goederen en diensten waarvan de overheid het belangrijk vindt dat iedereen er gebruik van kan maken. Denk aan voedingsmiddelen, geneesmiddelen en boeken. Vóór 2019 lag het lage tarief nog op 6%.
 • Het laagste btw-tarief is 0%: Dit tarief pas je bijvoorbeeld toe als je goederen exporteert of opslaat in een douane-entrepot. Schrijf je voor de plaatselijke krant? Dan hoef je ook geen btw in rekening te brengen.

Bereken je btw met de btw-calculator

Aangifte omzetbelasting doen

Bij je inschrijving als ondernemer bij de Kamer van Koophandel (KvK) heb je van de Belastingdienst automatisch een btw-nummer ontvangen. Dit is het bewijs dat je ondernemer voor de omzetbelasting bent. Dit btw-nummer vermeld je in ieder geval op je facturen.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Je doet aangifte omzetbelasting in een digitale omgeving van de Belastingdienst. Lees hier alles over hoe je de eerste keer aangifte omzetbelasting doet. Let op: sinds 2020 ontvang je twee btw-nummers: 

 1. Met het omzetbelastingnummer (ob-nummer) communiceer je met de Belastingdienst en doe je aangifte.
 2. Het Btw-identificatienummer gebruik je in de communicatie met je klanten. Hier zit namelijk je burgerservicenummer niet in verwerkt.

De kleineondernemersregeling (KOR)

Heb je een eenmanszaak, vof of maatschap en maak je weinig omzet? Dan kom je misschien in aanmerking voor vermindering van de af te dragen btw. Dit heet de kleineondernemersregeling (KOR).

Deze regeling is van toepassing als je een maximale omzet van € 20.000 per kalenderjaar hebt. Je hoeft dan dus ook geen aangifte omzetbelasting te doen. Het maakt niet uit of je onderneming rechtspersoonlijkheid heeft of niet. Je mag met een bv dus ook meedoen.

Lees hier alles over de kleineondernemersregeling.

Zakendoen met het buitenland en btw

Doe je zaken met buitenlandse handelspartners? Dan wordt het een stukje ingewikkelder. Als je exporteert naar EU-landen, breng je over het algemeen geen btw in rekening. Je brengt wel Nederlandse btw in rekening als je klanten particulieren zijn en zelf geen btw-aangifte doen.

Als je goederen of diensten uit andere EU-landen importeert, brengt de leverancier je meestal geen btw in rekening. Je berekent in dat geval zelf de btw en geeft deze aan in je aangifte. Deze btw kun je ook als voorbelasting aftrekken.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veelgestelde vragen over de aangifte omzetbelasting:

 • Wanneer doe je aangifte omzetbelasting?
  De aangifte omzetbelasting komt voor de meeste ondernemers elk kwartaal terug. Als je minder dan € 1.883 aan btw per jaar betaalt, mag je per jaar aangifte doen. Moet je juist meer dan € 15.000 per kwartaal betalen? Dan doe je per maand aangifte.
 • Hoe doe je belastingaangifte van de omzetbelasting?
  Je doet aangifte omzetbelasting in een digitale omgeving van de Belastingdienst. Lees hier alles over hoe je de eerste keer aangifte omzetbelasting doet. Bij je inschrijving als ondernemer bij de Kamer van Koophandel (KvK) heb je van de Belastingdienst een btw-nummer ontvangen. Dit is het bewijs dat je ondernemer voor de omzetbelasting bent. Dit btw-nummer vermeldt je in ieder geval op je facturen.
 • Hoe ga je als ondernemer om met BTW om aangifte van omzetbelasting te doen?
  Wanneer je als ondernemer producten en diensten levert, dan is de kans groot dat je hier btw over moet rekenen. Dit is een percentage (0%, 9% of 21%) van de prijs dat je moet afdragen aan de Belastingdienst. Je brengt dit extra in rekening bij je klant. Tegelijkertijd betaal je over goederen of diensten die je inkoopt, zelf ook btw. Deze mag je als voorbelasting aftrekken bij je aangifte omzetbelasting. Je btw-nummer vermeld je in ieder geval op je facturen.
 •  

Meer over belasting

Meer over belasting
Samen voor jezelf beginnen

Ga jij starten als zzp’er?

De Rabo ZZP Rekening is er voor zzp’ers die klein beginnen en groot dromen. Zonder vaste kosten, dus je betaalt alleen voor je transacties.

En worden je dromen groter? Dan breid je de Rabo ZZP Rekening makkelijk uit met extra producten.

Sluiten