Alles over de aangifte omzetbelasting (btw) in 2024

Bijgewerkt op 04 januari 2024
6 min  leestijd
46.208
Auteur: Redactie
getekende weergave van onder andere een euro, een diagram, een loep en verschillende grafieken op een kleurrijke achtergrond

De omzetbelasting is er voor bijna alle ondernemers en zzp'ers. Maar wanneer en hoe doe je eigenlijk aangifte? En hoe zat het ook al weer met de btw-percentages van 0%, 9% en 21%?

In dit artikel bespreken we alles dat je moet weten om als (zelfstandig) ondernemer aangifte van omzetbelasting (btw) te doen. Meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op een van onderstaande links:

Wanneer doe je aangifte omzetbelasting?

Hoe vaak je btw-aangifte moet doen, wordt bepaald door de Belastingdienst. Deze laat dit weten na je inschrijving als ondernemer bij de KvK. In de meeste gevallen doen ondernemers per kwartaal aangifte voor de btw, maar er zijn twee uitzonderingen:

 • Maandelijks: indien je per kwartaal meer dan € 15.000 aan btw betaalt.
  Als je de aangifte of betaling niet op tijd doet, kan de Belastingdienst je ook verplichten om de btw maandelijks af te dragen.
 • Jaarlijks: wanneer je per jaar minder dan € 1.883 aan btw betaalt.

Deadlines betaaldata btw-aangifte 2024 per kwartaal

Dit zijn de deadlines voor de btw-aangiftes in 2024, in het geval je per kwartaal aangifte doet:

4e kwartaal 2023 31 januari 2024
1e kwartaal 2024 30 april 2024
2e kwartaal 2024 31 juli 2024
3e kwartaal 2024 31 oktober 2024
4e kwartaal 2024 31 januari 2025

Deadlines betaaldata btw-aangifte 2024 per maand

Doe je als ondernemer per maand btw-aangifte? Dan gelden de volgende deadlines voor aangifte en betaling:

december 2023 31 januari 2024
januari 2024 28 februari 2024
februari 2024 31 maart 2024
maart 2024 30 april 2024
april 2024 31 mei 2024
mei 2024 30 juni 2024
juni 2024 31 juli 2024
juli 2024 31 augustus 2024
augustus 2024 30 September 2024
september 2024 31 oktober 2024
oktober 2024 30 november 2024
november 2024 31 december 2024
december 2024 31 januari 2025

Let op: Doe je jaarlijks btw-aangifte? Dan moet je aangifte doen en betalen voor 31 maart van het nieuwe jaar.

Btw vergeten te betalen

Vergeten om je omzetbelasting te betalen? De eerste keer dat je te laat bent, krijg je een waarschuwing. Daarna krijg je een boete, en die kan behoorlijk oplopen. Zet bovenstaande data dus in je agenda!

Hoe werkt de omzetbelasting?

Als je als ondernemer producten en diensten levert, dan is de kans groot dat je hier btw over moet rekenen. Dit is een percentage (0%, 9% of 21%) van de prijs dat je moet afdragen aan de Belastingdienst. Je brengt dit in rekening bij je klant als onderdeel van de prijs die deze betaalt.

Geef in prijsafspraken altijd aan of een prijs inclusief of exclusief btw is.

Btw terugvragen

Tegelijkertijd betaal je over goederen of diensten die je inkoopt btw. Deze btw mag je als voorbelasting aftrekken bij je aangifte omzetbelasting. Zorg dat je hier altijd de originele factuur/bon van bewaart voor in je administratie. Let op: je mag alleen zakelijke kosten aftrekken. Je mag geen btw aftrekken over:

 • Privéaankopen
 • Uitgaven die je maakt voor vrijgestelde omzet
 • Eten en drinken in de horeca
 • Personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken (van meer dan € 227 per persoon per jaar)

Tarieven btw

Er zijn drie verschillende tarieven. Welke voor jou geldt, hangt af van je specifieke situatie.

 • Het standaard btw-tarief is 21%. De meeste goederen en diensten vallen hieronder.
 • Het verlaagde btw-tarief is 9%. Dit geldt voor goederen en diensten waarvan de overheid het belangrijk vindt dat iedereen er gebruik van kan maken. Denk aan voedingsmiddelen, geneesmiddelen en boeken. Vóór 2019 lag het lage tarief nog op 6%.
 • Het laagste btw-tarief is 0%: Dit tarief pas je bijvoorbeeld toe als je goederen exporteert of opslaat in een douane-entrepot. Schrijf je voor de plaatselijke krant? Dan hoef je ook geen btw in rekening te brengen.

Bereken je btw met de btw-calculator


Bij je inschrijving als ondernemer bij de Kamer van Koophandel (KvK) heb je van de Belastingdienst automatisch een btw-nummer ontvangen. Dit is het bewijs dat je ondernemer voor de omzetbelasting bent. Dit btw-nummer vermeld je in ieder geval op je facturen.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Digitale omgeving

Je doet aangifte omzetbelasting in een digitale omgeving van de Belastingdienst. Lees hier alles over hoe je de eerste keer aangifte omzetbelasting doet. Let op: sinds 2020 ontvang je twee btw-nummers: 

 1. Met het omzetbelastingnummer (ob-nummer) communiceer je met de Belastingdienst en doe je aangifte.
 2. Het Btw-identificatienummer gebruik je in de communicatie met je klanten. Hier zit namelijk je burgerservicenummer niet in verwerkt.

De kleineondernemersregeling (KOR)

Heb je een eenmanszaak, vof of maatschap en maak je weinig omzet? Dan kom je misschien in aanmerking voor vermindering van de af te dragen btw. Dit heet de kleineondernemersregeling (KOR).

Er zijn beroepen waar je geen btw hoeft af te dragen. Hierbij kun je denken aan beroepen in de gezondheidszorg of journalisten die geen commercieel werk doen.

Aangifte omzetbelasting doen

Deze regeling is van toepassing als je een maximale omzet van € 20.000 per kalenderjaar hebt. Je hoeft dan dus ook geen aangifte omzetbelasting te doen. Het maakt niet uit of je onderneming rechtspersoonlijkheid heeft of niet. Je mag met een bv dus ook meedoen.

Lees hier alles over de kleineondernemersregeling.

Zakendoen met het buitenland en btw

Wanneer je zaken doet met buitenlandse partners, dan werkt de btw-afdracht wat complexer. Als je exporteert naar EU-landen, dan breng je doorgaans geen btw in rekening. Je brengt wel Nederlandse btw in rekening als je klanten particulieren zijn die zelf geen btw-aangifte doen.

Als je goederen of diensten uit andere EU-landen importeert, dan brengt de leverancier meestal geen btw bij jou in rekening. Je berekent in dat geval zelf de btw en geeft deze door in je aangifte bij de Nederlandse fiscus. Deze btw kun je ook als voorbelasting aftrekken.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veelgestelde vragen over de aangifte omzetbelasting:

 • Wanneer doe je als zzp'er btw-aangifte (oftewel aangifte omzetbelasting)?
  De aangifte omzetbelasting komt voor de meeste ondernemers elk kwartaal terug. Als je minder dan € 1.883 aan btw per jaar betaalt, mag je per jaar aangifte doen. Moet je meer dan € 15.000 per kwartaal betalen? Dan doe je per maand aangifte.
 • Wat zijn de uiterste betaaldatums in 2024 voor btw-aangifte oftewel de omzetbelasting?
  In deze tabellen staan de datums waarop je aangifte gedaan moet hebben van de door jou behaalde omzet, en waarop ook het verschuldigde bedrag op de rekening van de Belastingdienst moet staan. Je vindt hier zowel de datums voor ondernemers die per kwartaal aangifte doen, als voor ondernemers die per maand btw afdragen.
 • Hoe ga je als ondernemer om met btw om aangifte van omzetbelasting te doen?
  Wanneer je als ondernemer producten en diensten levert, dan is de kans groot dat je hier btw over moet rekenen. Dit is een percentage (0%, 9% of 21%) van de prijs dat je moet afdragen aan de Belastingdienst. Je brengt dit extra in rekening bij je klant. Tegelijkertijd betaal je over goederen of diensten die je inkoopt, zelf ook btw. Deze mag je als voorbelasting aftrekken bij je aangifte omzetbelasting. Je btw-nummer vermeld je in ieder geval op je facturen.
 •  

Meer over belasting

Meer over belasting
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten