Ondernemingsplan voorbeeld zakelijke dienstverlening

Ga jij een bedrijf beginnen in de zakelijke dienstverlening, bijvoorbeeld als adviesbureau, reclamebureau, makelaar of verhuursbedrijf? Dan helpt een ondernemingsplan jou op weg bij het maken van een sterke start voor je onderneming.

Met een businessplan breng je het idee voor jouw zakelijke diensten echt goed in kaart. Daarnaast geeft een ondernemersplan houvast bij het inschatten van marktkansen en het bepalen van de juiste doelgroep.

Let op: per branche, beroep en gemeente gelden mogelijk ook andere (specifieke) verplichtingen. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving die in 2024 voor jouw situatie geldt, en hou hier rekening mee bij het schrijven van je plan.

Gratis voorbeeld ondernemingsplan zakelijke dienstverlening

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van je ondernemingsplan? Met dit gratis voorbeeldplan voor zakelijke dienstverleners (klik op het beeld) word je een heel eind op weg geholpen.

Image
Voorbeeld ondernemingsplan zakelijke dienstverlening

 

 

 

 

Meer dan de helft van de mensen die voor zichzelf begint, start een bedrijf in de zakelijke dienstverlening. Deze sector is erg breed - zo vallen onder meer makelaarskantoren en marketingbureaus onder de 'dienstverleningsparaplu' - en de zakelijke dienstverlening biedt dan ook veel mogelijkheden voor startende ondernemers.

In dit voorbeeldplan lees je de fictieve plannen van Jeanine en Britt die een contentbureau starten. Zij richten zich met hun contentproductiebureau op mkb-ondernemers die het creëren van content voor hun website en social media willen uitbesteden.

Je kunt het voorbeeld businessplan downloaden op de website van de Rabobank door op onderstaande button te klikken. Het plan wordt als PDF-bestand naar je toe gestuurd.

Download hier je voorbeeldplan

Onderdelen ondernemingsplan

In de videoserie 'Ondernemingsplan maken' bespreken we alle onderdelen van het businessplan. Zo zie je in nog geen vijf minuten hoe je een succesvol ondernemersplan schrijft.

Bekijk hieronder de eerste video en klik daarna door naar aflevering 2 en 3!

 

Inhoudsopgave voorbeeldplan zakelijke dienstverlening

 • Hoofdstuk 1: samenvatting
  Hier laat je zien dat je de doelstellingen helder voor ogen hebt en dat je hoofdzaken van bijzaken kunt scheiden.
   

 • Hoofdstuk 2: de ondernemer
  In dit hoofdstuk ga je in op de persoon achter de dienstverlening. Wie ben jij als ondernemer en wat zijn je ambities?
   
 • Hoofdstuk 3: de onderneming
  Dit hoofdstuk gaat uitgebreid in op jouw plannen voor je bureau.
   
 • Hoofdstuk 4: de markt
  Dit onderdeel van het plan gaat in op marktontwikkelingen. Heeft jouw product of dienst potentie om de (lokale) zakelijke markt te veroveren?
   
 • Hoofdstuk 5: marketingplan
  Dit deel gaat over het in de markt zetten van je product of dienst. Met de marketingmix vertaal je jouw plannen naar een praktische aanpak.
   
 • Hoofdstuk 6: financieel plan
  Hier breng je jouw financiële situatie in kaart. Dit belangrijke hoofdstuk moet volledig zijn en concrete toelichtingen bevatten van de verschillende begrotingen.
   
 • Hoofdstuk 7: algemene en juridische zaken
  Als toekomstig zakelijk dienstverlener moet je ook aantonen dat je hebt nagedacht over algemene juridische zaken die van invloed kunnen zijn op jouw onderneming.

Voorbeeldplan marketingbureau downloaden

Klaar om aan de slag te gaan? Download het voorbeeld ondernemingsplan van een marketingbureau gratis op de website van Rabobank. Goed om te weten: dit is een PDF-bestand. Klik hiervoor op onderstaande button.

Download hier je voorbeeldplan