Btw terugvragen

Loonbelasting en premie volksverzekeringen

Heb je personeel in dienst? Dan krijg je te maken met loonbelasting en de premie volksverzekeringen. Deze vormen samen één heffing.

Hoe werkt loonbelasting?

Loonbelasting is de belasting die een werknemer over zijn loon is verschuldigd. Als werkgever moet jij deze loonbelasting inhouden op het loon van de medewerker.

Hoe werkt de premie volksverzekeringen?

Tegelijkertijd houd je de premie volksverzekeringen in op het salaris. Deze volksverzekeringen zijn:

  • De Algemene Ouderdomswet (AOW)
  • De Algemene nabestaandenwet (Anw)
  • De Wet langdurige zorg (Wlz)
  • De Algemene kinderbijslagwet (AKW)

Deze premies moet je inhouden op het loon van je personeel en betalen aan de Belastingdienst. Voor de AKW hoef je geen premie te betalen.

Eindheffing

In bijzondere gevallen kun je als werkgever de loonbelasting/premie volksverzekeringen voor eigen rekening nemen, zonder dat jouw werknemer hiervan iets merkt. Het komt dan niet op zijn loonstrookje. Dit wordt de eindheffing genoemd. Meer informatie hierover vind je bij de Belastingdienst.

Bijgewerkt op: 10-01-2019

Wat vind je van dit artikel?

x8
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Een stagiaire is meer dan alleen een goedkope kracht. Studenten hebben een fris perspectief en zijn makkelijk in te zetten. Zorg er wel voor dat je weet hoe een stageovereenkomst werkt en regel op tijd een aansprakelijkheidsverzekering.

Stagiair aannemen, de regels
Stagiair aannemen, de regels

Voor het starten van een uitzendbureau heb je klanten (inleners) en uitzendkrachten nodig. Maar er komen ook tal van andere praktische zaken op je af. Met dit stappenplan begin je goed voorbereid aan het opzetten van een uitzendbureau.

Uitzendbureau starten
Uitzendbureau starten

Stel dat jouw bedrijf snel groeit en de opdrachten in zo’n tempo binnenstromen dat je het werk niet meer alleen aankunt. Tijd om een of meerdere werknemers in dienst te nemen! Maar waarmee moet je bij het aannemen van personeel eigenlijk allemaal rekening houden?

Personeel aannemen
Personeel aannemen

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.