Zo herken je spookfacturen

Bijgewerkt op 15 maart 2023
4 min  leestijd
792
Auteur: Suzanna Timmer

Als ondernemer kun je te maken krijgen met spookfacturen, ook wel acquisitiefraude genoemd. Het zijn valse facturen van oplichters. Hoe herken je spook- of nepfacturen en andere online fraude, zoals nepmails? Met deze tips beperk je de grootste risico’s.

  1. Wat is een spookfactuur?

  2. Hoe herken je een spookfactuur

  3. Hoe check je of je een spookfactuur hebt gekregen?

  4. Spookfactuur is fraude

  5. Doe aangifte

1. Wat is een spookfactuur?

Een spookfactuur is een nepfactuur voor nooit geleverde goederen of diensten. Oplichters hopen dat ondernemers er intrappen als ze hun administratie doen. Deze spookfacturen zijn soms bijna niet van echt te onderscheiden.

Volgens de site van de politie gaat het meestal om relatief kleine bedragen tot zo’n 250 euro. Omdat criminelen dezelfde nepfactuur op grote schaal rondsturen naar allerlei ondernemingen, kan het bedrag dat ze innen, aardig oplopen.

2. Hoe herken je een spookfactuur?

Een nepfactuur is vaak zo opgesteld en ziet er meestal zo uit alsof deze van een bestaand bedrijf of instelling komt. Het logo is gekopieerd en de tekst is meestal een op een overgenomen van facturen, offertes of brieven van de bewuste bedrijven. Fraudeurs maken vaak gebruik van brieven van bekende instanties als de Belastingdienst of Kamer van Koophandel.

Twee soorten spookfacturen

Er zijn twee soorten spookfacturen.

  1. De eerste is een factuur zonder tegenprestatie. Je hebt van deze afzender niets aangeschaft of besteld, of je hebt er geen zaken mee gedaan. Soms word je op een factuur ‘uitgelokt’ om een (duur) telefoonnummer te bellen. 
  2. De tweede is een factuur waarvan uit de kleine lettertjes blijkt dat het gaat om een aanbieding. Meestal zit er een acceptgiro of digitaal een betaalmogelijkheid bij. Je kunt deze vorm negeren.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

3. Hoe check je of je een spookfactuur hebt gekregen?

  • Kijk naar de afzender van de factuur. Heb je met de afzender de laatste tijd zaken gedaan of bij dit bedrijf een bestelling geplaatst? Neem bij twijfel contact op met de afzender.
  • Check het factuurnummer en kijk in je administratie of gegevens overeen komen.
  • Bij een factuur in de mail: controleer het e-mailadres waarmee de factuur is verzonden. Oplichters gebruiken vaak domeinnamen die net even anders zijn dan het origineel. Zoals de extentie. Die is bijvoorbeeld niet .nl, maar .org of iets anders.
  • Check het bankrekeningnummer. Staat het in je administratie? Is het een buitenlands rekeningnummer? Dat is vaak al verdacht.
  • Kijk naar de aanhef. Is de factuur aan jou of jouw bedrijf gericht? Als het een algemene aanhef is, dan kan dat meteen vragen bij je oproepen. 
  • Controleer het bedrag. Vaak bevat een nepfactuur een kleiner bedrag, waarvan criminelen hopen dat je hier wat achtelozer mee omgaat.
  • Informeer ook je personeel, bijvoorbeeld de boekhouding, over nepfacturen.

Jouw gegevens bekend bij oplichters

Fraudeurs en oplichters kunnen gemakkelijk aan jouw bedrijfsgegevens komen. Deze staan geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en deze gegevens zijn openbaar en kan iedereen inzien.


TIP! Bij de KvK kun je een “Non-mailing-indicator” aanvragen, waardoor je niet zomaar meer benaderd kunt worden als bedrijf.

4. Spookfactuur is fraude

Nepfacturen vallen net als advertentiefraude en valse e-mails onder acquisitiefraude. Het is pas sinds 2016 officieel strafbaar in Nederland. Met acquisitiefraude wordt bedoeld: het versturen van spookfacturen, telefonisch misleiden of het misleiden via een vertegenwoordiger.

Ondernemers meldden in 2021 voor bijna 47 miljoen euro aan schade door fraude met spookfacturen bij de Fraudehelpdesk. Het ging om ruim 530.000 meldingen.

5. Doe aangifte

Zolang je niet hebt betaald, is er niets aan de hand. Ben je wel in een spookfactuur getrapt, dan doe je aangifte bij de politie. Neem voor meer informatie ook contact op met het meldpunt Fraudehelpdesk.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.

 

Bekijk jouw voordelen

Meest gestelde vragen over spookfacturen

  • Wat is een spookfactuur?
    Een spookfactuur is een nepfactuur voor nooit geleverde goederen of diensten. Door de relatief lage bedragen hopen oplichters dat ondernemers er intrappen als ze hun administratie doen. Deze spookfacturen zijn soms bijna niet van echt te onderscheiden.
  • Hoe herken ik een spookfactuur?
    Een spookfactuur is vaak zo opgesteld en ziet er meestal zo uit alsof deze van een bestaand bedrijf of instelling komt. Het ziet eruit alsof het van een bestaand bedrijf of instelling komt. Vaak zijn het logo en de inhoud gekopieerd.
  • Hoe controleer ik of ik een spookfactuur heb?
    Controleer of je een bestelling hebt gedaan. Bel bij twijfel de afzender en vraag waarom je een factuur hebt ontvangen. En gebruik dan bij voorkeur het nummer uit je eigen administratie, niet het nummer dat op de spookfactuur staat. Zonder bewijs dat je opdracht hebt gegeven voor het leveren van een product of dienst, ben je nooit verplicht een factuur te betalen.

Meer over financiën

Meer over financiën
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten