De voor- en nadelen van Apple en Windows

De voor- en nadelen van Apple en Windows

Sommige mensen zweren bij een computer van Apple, anderen zijn weer onafscheidelijk van hun computer die op Windows draait. Omdat je als startende ondernemer vaak moet investeren in een nieuwe computer of laptop, zetten wij in dit artikel de voor- en nadelen op een rij. Apple of Windows: wat kies jij?

De meeste startende ondernemers hebben voor hun werk een computer nodig. Is het niet voor de dagelijkse werkzaamheden (schrijver, vormgever, consultant), dan is het wel voor de administratie en andere zaken. Grote vraag is: wat voor computer schaf je aan? Een die op Windows (Microsoft) draait of op het besturingssysteem OS X (Apple). 

Verhouding tussen de computergiganten

Als je naar de (gratis) publiciteit kijkt die Apple met de introducties van nieuwe producten genereert, zou je denken dat beide computergiganten ongeveer gelijk opgaan qua verkoop. Als je echter naar de verkoopcijfers kijkt, blijkt de verhouding David (Apple) tegen Goliath (Microsoft) te zijn.

Qua marktaandeel staat Windows, het besturingssysteem van Microsoft, op eenzame hoogte met bijna negentig procent. Al is het percentage de laatste tien jaar langzaam steeds meer aan het slinken, eind 2015 bleek uit cijfers van NetApplications dat Windows 10 van Microsoft een marktaandeel heeft van 7,94 procent, 2,31 meer dan de 5,63 procent van Mac OS X (Apple).

Het resterende procent marktaandeel is overigens in handen van Linux. Dit open source-besturingssysteem raakt altijd ondergesneeuwd in de strijd tussen de twee giganten, maar is kosteloos én doorgaans virusvrij. Het grootste nadeel voor Linux is dat iedereen gewend is aan Windows of Apple en veel mensen kiezen niet snel voor iets onbekends.  

De eeuwige discussie: Microsoft vs Apple

De ervaring leert dat de rivaliteit tussen de twee computergiganten Microsoft en Apple altijd onderwerp van discussie is. Plaats op een willekeurig internetforum een bericht over een nieuwe ontwikkeling bij Windows of Apple en binnen vijftien minuten staat het topic vol met reacties. Alleen niet met betrekking tot het oorspronkelijke bericht, maar met de eindeloze welles-nietesdiscussie over wat het beste systeem is: Windows of Mac. 

Opvallend is dat er niet eens zozeer voordelen van de besturingssystemen worden benoemd, maar dat er altijd plaagstoten, al dan niet onder de gordel, worden uitgedeeld. De meest terugkerende onderwerpen zijn de 'hippe' gebruikers van de Mac, de onhandigheid van Windows, de hoge kosten van een Mac en de traagheid van Windows door het gebruik van virusscanners. 

Deze houding van fans (en haters) is allesbehalve nieuw. Apple 'spotte' in de jaren '00 al eens met dit fenomeen met de 'Get a Mac'-campagnes, waarin een ietwat suffe brave burger (Windows) het alsmaar moet afleggen tegen een hippe jonge gast (Apple). Onderstaand filmpje toont de 10 bekendste reclames:

Prijsverschillen

Maar wat een Mac nou zo anders dan een Windows-computer? Laten we maar meteen met het belangrijkste verschil beginnen: de prijs. Apple is de enige aanbieder van het besturingssysteem OS X, waardoor ze zelf de prijs kunnen bepalen van hun producten. Het besturingssysteem Windows wordt door Microsoft gemaakt, maar door verschillende computerfabrikanten (o.a. Sony, Acer, Dell) op hun pc's en laptops aangeboden.

Dat is het basisprincipe van concurrentie: hoe meer aanbieders, des te goedkoper het product - zij moeten zich tenslotte onderscheiden van elkaar. Een nadeel hiervan is dat je nooit precies weet wat voor kwaliteit je krijgt - ieder merk hanteert zijn eigen kwaliteitseisen. 

Apple steekt veel geld in het ontwerp, levensduur en batterijen om een hoge standaard te garanderen. Een Mac is daardoor een stuk duurder dan een computer die op Windows draait. Voor een Macbook betaal je bijvoorbeeld al snel meer dan duizend euro, terwijl een laptop die op Windows draait al vanaf een paar honderd euro verkrijgbaar is.

De Macbook behoudt daarentegen langer zijn waarde. Kijk maar eens op websites die tweedehands laptops verkopen. Die van Apple zijn na vijf jaar nog zeker tweehonderd euro waard, een Windows-laptop is haast niets meer waard.

Wel of geen virusscanner

Naast de prijs is het grootste verschil het gebruik van een virusscanner. In tegenstelling tot voor Windows is voor de Mac vooralsnog geen virusscanner vereist: iets waar Apple zich dan ook flink voor op de borst klopt. Hun systeem is veiliger en sneller; het systeem wordt op deze manier niet vertraagd door reutelende virusscanners. 

Hoe dit kan? Er worden bijna geen virussen voor de Mac geschreven, simpelweg omdat het (nog) niet genoeg oplevert, aangezien het marktaandeel van Apple kleiner is dan dat van Microsoft.

Daarnaast ontvangen Mac-gebruikers om de paar maanden een gratis beveiliginsupdate van Apple waarmee zij de beveiliging van hun systeem weer up-to-date kunnen maken. Desalniettemin raadt Apple gebruikers tegenwoordig wel aan om toch een virusscanner aan te schaffen. Al kan Apple niet genoeg blijven benadrukken dat dit in principe niet nodig is.

Vooroordelen bevestigd en ontkracht

Gebruikers die op fora roepen dat een Mac beter is dan Windows (of andersom) hebben in feite allebei gelijk. En tegelijkertijd ongelijk. In principe kunnen beide besturingssystemen namelijk alles wat nodig is om een computer goed te gebruiken. De gebruikerservaring met een besturingssysteem is voor iedereen anders, waardoor je nooit een algemeen oordeel kunt vellen.

Je kunt wel de eigenschappen vergelijken, zoals de software. Omdat Apple zowel de soft- als hardware maakt, is alles volledig op elkaar afgestemd. Je zult niet snel foutmeldingen krijgen omdat verschillende systemen niet compatible blijken. Dat risico is bij een computer die op Windows draait groter. Het is tegelijkertijd overigens een fabel dat een Mac nooit crasht - al is de kans op crashen wel kleiner vanwege de genoemde synergie.

Apple steekt veel geld in het design van de computer, waardoor het er allemaal gelikt uitziet. Dat leidt inderdaad tot populariteit onder het 'hippe' segment, maar daar betalen de gebruikers dan ook een hogere aanschafprijs voor. 

Het vooroordeel dat grafisch ontwerpers beter een Macbook kunnen gebruiken, klopt overigens wel. Op grafisch gebied steekt de Mac er bovenuit. Installeer het programma Photoshop op een paar jaar oude Mac of op een paar jaar oude laptop die op Windows draait en je zult zien dat het op de Mac een stuk soepeler zal werken.

De groep die daadwerkelijk van dit voordeel gebruikmaakt, is natuurlijk klein. Het gros van de ondernemers gebruikt een computer bijna alleen voor internet en tekstverwerking- of spreadsheetprogramma's als Word en Excel en - privé - voor het streamen van series of het spelen van games. Ongeacht voor welk besturingssysteem je straks kiest: dit is op iedere computer goed mogelijk. 

Overige functies

Als je de computer ook nog naast je werk gebruikt, is het van vele factoren afhankelijk wat je prettig vindt - opnieuw een subjectief gegeven.

Apple heeft een bijna besloten systeem waarin alle producten met elkaar verbonden zijn. iPad, iPhone en Macbook koppel je met een Apple ID en via iCloud synchroniseren alle apparaten met elkaar.

Handig, maar het maakt je wel afhankelijk van een bepaald merk en de aanschaf van al deze verschillende apparaten is een kostbare aangelegenheid.

Deze koppeling is overigens ook mogelijk met apparaten die op Windows en Android-telefoons draaien, al moet je hiervoor een paar extra handelingen verrichten.

Onderemers die na hun werk graag gamen op de computer zijn doorgaans beter af bij Windows. Om de doodeenvoudige reden dat het marktaandeel van Windows veel groter is en het voor de game-ontwikkelaars interessanter (lees: lucratiever) is om de spellen voor Windows te schrijven.

Vaak volgt er later nog een port voor de Mac, maar dit is toch een beetje mosterd na de maaltijd. Je kunt dit oplossen door op je Macbook ook Windows te installeren. Dit besturingssysteem draait naast de OS X, dus het bijt elkaar niet. Het is wel vrij omslachtig en neemt een hoop geheugen in beslag. De computer wordt een stuk trager en dat is nou net iets wat je juist niet wilt. 

Tips van de redactie

Freelancer zijn en ondernemen: zo zit dat
Alles over het fiscaal afschrijven van bedrijfsmiddelen
Een bedrijf starten: waar begin je?
Een bedrijfsplan in 10 stappen
Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor ZZP'ers

Bijgewerkt op: 27-05-2016

Wat vind je van dit artikel?

x28
x15

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Eindelijk, vakantie! Dat heb je wel verdiend als ondernemer. Maar als jij lekker op vakantie bent, wie let er dan op de spullen die achterblijven in jouw bedrijf of in je bestelbus?

Zo bescherm je jouw spullen tijdens de vakantie

Goed voorbereid op vakantie gaan
Goed voorbereid op vakantie gaan

Overige onderwerpen

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.