De voor- en nadelen van Apple en Windows

Bijgewerkt op 15 oktober 2019
4 min  leestijd
61.232
Appel of Windows: wat zijn de voor- en nadelen?

Apple of Windows, wat kies jij? Omdat je als startende ondernemer vaak moet investeren in een nieuwe computer of laptop, zetten wij in dit artikel de voor- en nadelen op een rij.

De meeste startende ondernemers hebben voor hun werk een computer nodig. Is het niet voor de dagelijkse werkzaamheden (schrijver, vormgever, consultant), dan is het wel voor de administratie en andere zaken.

Grote vraag is: wat voor computer schaf je aan? Een die op Windows (Microsoft) draait of op het besturingssysteem macOS/OS X (Apple). 

Microsoft vs Apple: welke is beter?

De rivaliteit tussen de twee computergiganten Microsoft en Apple is altijd onderwerp van discussie. Plaats op een willekeurig internetforum een bericht over een nieuwe ontwikkeling bij Windows of Apple en binnen vijftien minuten staat het topic vol met reacties.

Je krijgt een eindeloze welles-nietesdiscussie over wat het beste systeem is: Windows of Mac. De meest terugkerende onderwerpen zijn de 'hippe' gebruikers van de Mac, de onhandigheid van Windows, de hoge kosten van een Mac en de traagheid van Windows. 

Rivaliteit besturingssystemen

Deze houding van fans (en haters) is allesbehalve nieuw. Apple 'spotte' in de jaren '00 al eens met dit fenomeen met de 'Get a Mac'-campagnes, waarin een ietwat suffe brave burger (Windows) het alsmaar moet afleggen tegen een hippe jonge gast (Apple).

Prijsverschillen

Maar wat een Mac nou zo anders dan een Windows-computer? Laten we maar meteen met het belangrijkste verschil beginnen: de prijs. Apple is de enige aanbieder van het besturingssysteem OS X, waardoor ze zelf de prijs kunnen bepalen van hun producten.

Het besturingssysteem Windows wordt door Microsoft gemaakt, maar door verschillende computerfabrikanten (o.a. Sony, Acer, Dell) op hun pc's en laptops aangeboden.

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

Dat is het basisprincipe van concurrentie: hoe meer aanbieders, des te goedkoper het product - zij moeten zich tenslotte onderscheiden van elkaar. Een nadeel hiervan is dat je nooit precies weet wat voor kwaliteit je krijgt - ieder merk hanteert zijn eigen kwaliteitseisen. 

Vergelijking prijs Apple en Windows

Apple steekt veel geld in het ontwerp, levensduur en batterijen om een hoge standaard te garanderen. Een Mac is daardoor een stuk duurder dan een computer die op Windows draait. Voor een Macbook betaal je bijvoorbeeld al snel meer dan € 1000, terwijl een laptop die op Windows draait al vanaf € 200 verkrijgbaar is.

Customizable of niet?

Laptops van Apple zijn weinig tot niet customizable. De hardware zit goed in elkaar, maar het is lastig om onderdelen te vervangen voor betere. Daar zijn slechts een beperkt aantal opties voor.

Bij nieuwere MacBooks zit het geheugen helemaal vastgesoldeerd. Bij de nieuwe iMacs is dat juist het enige onderdeel dat je zelf kunt aanpassen. Bij Windows PC's kun je gemakkelijk onderdelen vervangen door de behuizing open te schroeven.

Vooroordelen bevestigd en ontkracht

Gebruikers die op fora roepen dat een Mac beter is dan Windows (of andersom) hebben in feite allebei gelijk. En tegelijkertijd ongelijk. In principe kunnen beide besturingssystemen namelijk alles wat nodig is om een computer goed te gebruiken.

Apple steekt veel geld in het design van de computer, waardoor het er allemaal gelikt uitziet. Dat leidt inderdaad tot populariteit onder het 'hippe' segment, maar daar betalen de gebruikers dan ook een hogere aanschafprijs voor. 

Help, een crash!

De gebruikerservaring met een besturingssysteem is voor iedereen anders, waardoor je nooit een algemeen oordeel kunt vellen. Je kunt wel de eigenschappen vergelijken, zoals de software. Omdat Apple zowel de soft- als hardware maakt, is alles volledig op elkaar afgestemd.

Je zult niet snel foutmeldingen krijgen omdat verschillende systemen niet compatible blijken. Dat risico is bij een computer die op Windows draait groter. Het is tegelijkertijd overigens een fabel dat een Mac nooit crasht - al is de kans op crashen wel kleiner vanwege de genoemde synergie.

Aansluitingen: USB of USB-C

MacBook Pros vanaf 2016 hebben een groot nadeel. Ze hebben alleen USB-C aansluitingen. Je kunt dus geen HDMI-kabels, SD kaartjes en andere USB-accessoires aansluiten. Bij de meeste Windows computers kan dit wel.

Grafisch ontwerpen: welk systeem is beter?

Het vooroordeel dat grafisch ontwerpers beter een Macbook kunnen gebruiken, klopt wel. Op grafisch gebied steekt de Mac ver boven Windows uit. Programma's als Photoshop draaien een stuk beter op een Apple product.

De groep die daadwerkelijk van dit voordeel gebruikmaakt, is natuurlijk klein. Het gros van de ondernemers gebruikt een computer bijna alleen voor internet en tekstverwerking- of spreadsheetprogramma's als Word en Excel. Ongeacht voor welk besturingssysteem je straks kiest: dit is op iedere computer goed mogelijk. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Tips van de redactie

Een bedrijfsplan in 10 stappen
Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor zzp'ers

Meer over investeren

Meer over investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten