Webshop conversie

Dit is een doe-artikel uit de gratis tool voor starters: de Startversterker. Sla inzichten op, vink lijstjes af en test jezelf.

Naar de Startversterker

Doe-test-tweak-repeat

Doe-test-check, repeat. Dat is dé manier om te starten vanuit wat je klanten willen. En niet: vanuit wat jij wil verkopen. Durf jij snel de markt te verkennen met je idee of prototype?

Start als een startup (ook als je dat niet bent)

 1. Snel je idee ontwikkelen (doe)
 2. Snel met een prototype of eerste product testen bij de doelgroep (check)
 3. Snel je verlies nemen als het niet werkt (‘fail fast’)
 4. Snel de feedback van je klanten vertalen in verbeteringen (tweak)
 5. Terug naar 1 (repeat)

Hoe dynamisch start jij met ondernemen? Snel je product of dienst lanceren en blijven verbeteren is hot. Het werd populair in de techscene rond 2010, onder andere door de Lean Startup-methode van Eric Ries. Voor die tijd staken investeerders vaak miljoenen in startups die wel even een briljante app zouden ontwikkelen.

Uren en tonnen werden verbrand voor prachtig design en indrukwekkende technologie. Alleen: na de lancering volgde vaak een flop. De oplossing bleek: veel sneller testen of iets werkt. En: of het geld kan opleveren. In snelle, korte productieperiodes ('lean' of 'agile') kun je vervolgens het product tweaken (aanpassen en verbeteren) en er zo een blijvend succes van maken.

Doe, test en tweak: hoe werkt dat?

Zo'n flexibele, dynamische is niet alleen geschikt voor tech-startups. Ook als je een kaaswinkel, tekstbureau of rijschool start, is het belangrijk om steeds te toetsen of je op de goede weg zit.

Doorloop deze stappen om de juiste koers te bepalen en te voorkomen dat je vooral zelf heel enthousiast bent.

 1. Ontwikkel je idee met anderen 

  Samenwerken is dé manier om snel je idee verder te ontwikkelen. Spar met anderen over wat je van plan bent en laat ze lastige vragen stellen.
 2. Krijg inzicht in je klanten

  Irene Blanken is marketing research specialist bij de Rabobank en zij analyseert onder andere wat werkt bij startende ondernemers: “Het allerbelangrijkste bij de lancering van iets nieuws, is ophalen of er daadwerkelijk behoefte aan jouw idee is bij potentiele klanten. Vraag niet rechtstreeks of ze jouw product of idee interessant vinden, maar probeer te achterhalen of zij inderdaad tegen het probleem aanlopen waarvoor je product of propositie een oplossing moet zijn.”
 3. Ontwikkel en test snel

  Maak een prototype

  Nu kun je concreet worden. Wat zou goed werken bij je klant? Vervolgens werk je die plannen concreet uit, in techie-termen: een 'minimum viable product (MVP) of prototype.

  Richt een A/B-test in

  Het kan ook zijn dat je product er al is, maar dat je wilt testen welke marketingstrategie het beste zal werken. Richt dan een A/B-test in. Bijvoorbeeld een proefcampagne metGoogleAdwords, waarbij je twee typen advertenties toetst. Of je gebruikt een A/B-test op je site om twee verschillende homepages te testen. Ga vervolgens weer op zoek naar klantinzichten. Wat werkt?
 4. Tweak

  Op basis van de test kun je nu je product verbeteren. Je begint dan eigenlijk weer bij stap 1.

Doen: experimenteren

Bijgewerkt op: 01-05-2020

Startversterker

Topklanten

Meer Startversterker

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.