Een buffer aanleggen

Bijgewerkt op 22 november 2021
2 min  leestijd
761
Auteur: Marieke Leijnen

Een bedrijf starten is een enorme uitdaging. U heeft een plan en bent er van overtuigd daar ruimschoots mee in uw levensonderhoud te kunnen voorzien. Maar bedenk wel dat de eerste euro’s niet meteen binnen zijn. U heeft de nodige opstartkosten en uw eerste opdrachtgevers zullen ook niet allemaal binnen 30 dagen betalen. Het is daarom verstandig om, waar mogelijk, te zorgen voor een buffer. Maak goede afspraken met uw partner, met familieleden. Zorg dat u het in ieder geval een aantal maanden met weinig inkomsten kunt uitzingen.

strong>Spaargeld
Breng in kaart hoeveel spaargeld u heeft en in hoeverre dit direct opneembaar is. Het start wel zo lekker als u niet meteen de zware druk hebt van het moeten binnenhalen van omzet.

Beleggingen
Ook hiervoor geldt: als u vanuit uw privé situatie beleggingen heeft uitstaan, kijk dan goed of deze gelden vast staan of opneembaar zijn.

Een buffer aanleggen
Het is zo verleidelijk: van uw eerste omzet een mooie auto kopen, of een hippe laptop. Maar dat is een van de grootste valkuilen voor ondernemers. Doe rustig aan, zeker het eerste jaar dat u als zelfstandig ondernemer aan de slag bent. Bedenk ook goed dat omzet nog geen winst is. Er komen heel veel kosten op u af, en omzet is lang niet altijd gegarandeerd. Zorg dus dat u een buffer aanlegt voor mindere tijden. Zet geld opzij, op een spaarrekening. Maar wel een waar u direct bij uw geld kunt. Voor het geval dat.
Bespreek uw financiële situatie ook goed met uw partner en eventueel met naaste familieleden. Zorg dat iedereen in uw directe omgeving weet waar u mee bezig bent. Wat de risico’s zijn en de kansen. Zodat niemand voor onverwachte, onaangename verrassingen kan komen te staan.

Parttime starten
Een hele veilige manier van starten is natuurlijk het parttime starten, terwijl u ook nog deels in loondienst bent. U heeft dan toch nog een zeker inkomen en bent niet geheel afhankelijk van uw eerste omzet. Let wel op: er zitten wat haken en ogen aan het starten naast een vast dienstverband.

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten