marieke

Een buffer aanleggen

Een bedrijf starten is een enorme uitdaging. U heeft een plan en bent er van overtuigd daar ruimschoots mee in uw levensonderhoud te kunnen voorzien. Maar bedenk wel dat de eerste euro’s niet meteen binnen zijn. U heeft de nodige opstartkosten en uw eerste opdrachtgevers zullen ook niet allemaal binnen 30 dagen betalen. Het is daarom verstandig om, waar mogelijk, te zorgen voor een buffer. Maak goede afspraken met uw partner, met familieleden. Zorg dat u het in ieder geval een aantal maanden met weinig inkomsten kunt uitzingen.

strong>Spaargeld
Breng in kaart hoeveel spaargeld u heeft en in hoeverre dit direct opneembaar is. Het start wel zo lekker als u niet meteen de zware druk hebt van het moeten binnenhalen van omzet.

Beleggingen
Ook hiervoor geldt: als u vanuit uw privé situatie beleggingen heeft uitstaan, kijk dan goed of deze gelden vast staan of opneembaar zijn.

Een buffer aanleggen
Het is zo verleidelijk: van uw eerste omzet een mooie auto kopen, of een hippe laptop. Maar dat is een van de grootste valkuilen voor ondernemers. Doe rustig aan, zeker het eerste jaar dat u als zelfstandig ondernemer aan de slag bent. Bedenk ook goed dat omzet nog geen winst is. Er komen heel veel kosten op u af, en omzet is lang niet altijd gegarandeerd. Zorg dus dat u een buffer aanlegt voor mindere tijden. Zet geld opzij, op een spaarrekening. Maar wel een waar u direct bij uw geld kunt. Voor het geval dat.
Bespreek uw financiële situatie ook goed met uw partner en eventueel met naaste familieleden. Zorg dat iedereen in uw directe omgeving weet waar u mee bezig bent. Wat de risico’s zijn en de kansen. Zodat niemand voor onverwachte, onaangename verrassingen kan komen te staan.

Parttime starten

Een hele veilige manier van starten is natuurlijk het parttime starten, terwijl u ook nog deels in loondienst bent. U heeft dan toch nog een zeker inkomen en bent niet geheel afhankelijk van uw eerste omzet. Let wel op: er zitten wat haken en ogen aan het starten naast een vast dienstverband.

Gepubliceerd op:
10-10-2009

Wat vind je van dit artikel?

x2
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan
    Probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.