Europese subsidies en regelingen voor ondernemers

Bijgewerkt op 20 juni 2024
4 min  leestijd
7.599
Auteur: Marieke Leijnen
Europese subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Met Europese subsidies kun je financiële ondersteuning krijgen voor je onderzoek of technologische innovaties. Deze subsidies zijn wellicht interessant voor jouw organisatie of project. 

In bepaalde sectoren kan het lonend zijn om met je bedrijf of kennisinstelling verder te kijken dan alleen de Nederlandse grens. Zeker wanneer je in internationaal verband werkt aan onderzoek of technologische innovaties, kun je in aanmerking komen voor financiële ondersteuning van de (Europese) overheid.

Deze Europese subsidies zijn voor ondernemers interessant, klik op de link om direct naar de tekst te gaan:

 1. Horizon Europe
 2. EU4Health
 3. Creative Europe Programma
 4. INTERREG
 5. DHI voor Internationale ondernemers
 6. Subsidies en regelingen van de Nederlandse overheid voor (startende) ondernemers

1. Horizon Europe: financiering en aanbestedingen

Het internationale programma Horizon Europe is een initiatief van de Europese Commissie en heeft als voornaamste doel 'het verder stimuleren van Europees onderzoek op het gebied van wetenschap en innovatie'. Voorheen was dit programma bekend onder de naam Horizon 2020.

Structuur van Horizon Europe

Het programma biedt verschillende financierings- en aanbestedingsmogelijkheden, voor diverse branches. Die grants en tenders vallen onder drie pijlers: 

 1. Excellent Science - met als doel de wetenschap in Europa op topniveau te brengen en houden
 2. Global Challanges and European Industrial Competitiveness - met als doel te werken aan de Sustainable Development Goals
 3. Innovative Europe - met als doel om het concurrentievermogen van Europa te versterken.

Horizon Europe loopt van 2021 tot 2027.

Deelnemen aan Horizon Europe

Je kunt deelnemen aan Horizon Europe als je onderneemt binnen een van deze pijlers, en je een organisatie hebt die zich internationaal gezien actief en aantoonbaar richt op onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie. Om kans te maken op deze subsidie moet je een officieel projectvoorstel indienen.

Het is wel slim om eerst contact op te nemen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Team IRIS (Internationale Research en Innovatie Samenwerking) helpt  je op weg met advies voor je projectvoorstel. Dit vergroot de kans op een succesvolle deelname.

2. Subsidie voor gezondheidszorg: EU4Health

Investeren in de toekomst van de gezondheidszorg was voor corona al op Europees niveau van belang, maar nu al helemaal. Om vooruitgang en andere ontwikkelingen in de zorg blijvend te stimuleren, heeft de Europese Unie namens programma EU4Health opgezet.

Pijlers van EU4Health

EU4Health heeft een aantal actiegebieden: 

 • Bescherming tegen grensoverschrijdende bedreigingen voor de gezondheid zoals griepepidemieën
 • Gezondheidszorg duurzaam versterken, door o.a. ziektepreventie
 • Geneesmiddelen beschikbaar en betaalbaar maken

EU4Health loopt ook van 2021 tot 2027. Wil je meer weten? Kijk op de website van de Europese Unie voor de actuele status van de financieringsaanvragen.

3. Creative Europe Programma

Het Creative Europe Programma is bedoeld voor ondernemers die werkzaam zijn in de audiovisuele en creatieve sector. Je kunt als zakelijke creatieveling subsidie aanvragen voor initiatieven op het gebied van productie, distributie, vertoning, festivals, markttoegang en training. In de periode 2021 - 2027 wordt hiervoor door de EU 2,4 miljard euro ter beschikking gesteld.

Creative Europe Desk Nederland

Meer weten over deze subsidie? In Nederland kunnen ondernemers uit de audiovisuele en creatieve sector terecht bij Creative Europe Desk Nederland. Dit instituut beantwoordt niet alleen vragen over de voorwaarden en aanvraagprocedures, maar adviseert en begeleidt je ook verder bij jouw subsidieaanvraag.

4. INTERREG

Het internationale subsidieprogramma INTERREG (voluit Europese Territoriale Samenwerking) richt zich op duurzame, ruimtelijke en regionale ontwikkeling. Overheden, bedrijven en kennisinstellingen uit (ten minste) twee verschillende landen kunnen via deze Europese subsidieregeling samen op zoek naar oplossingen voor problemen op het gebied van bijvoorbeeld water en milieu.

Door kennis en ervaringen te delen, komt iedereen uiteindelijk verder, zo is de gedachte achter dit initiatief. INTERREG is onderverdeeld in drie verschillende vormen van samenwerking:

 1. North West Europe (NWE)
 2. North Sea Region (NSR)
 3. Europe

In de periode 2021 - 2027 wordt hiervoor door de 378,6 miljoen euro ter beschikking gesteld.De inschrijvingen voor het nieuwste INTERREG-programma starten eind 2021. Voor antwoorden op vragen over dit programma kun je het hele jaar door contact opnemen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

5. DHI-subsidie voor internationale ondernemers

Als internationaal ondernemer kun je ook subsidie aanvragen. De subsidie is maximaal 200.000 euro voor een demonstratieproject en maximaal 100.000 euro voor haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten.

Wilt je exporteren of investeren in het buitenland en draagt jouw project bij aan vergroeningsdoelen? Dan kunt u extra DHI-subsidie aanvragen. Projecten die aan de voorwaarden voldoen, kunnen voor maximaal 70% van de kosten subsidie krijgen.

Voorbeeld ondernemingsplan

 • Vergroot je kansen op een succesvolle start
 • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Meer over internationaal

Meer over internationaal
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten