Zoals bij ervaringsdeskundigen wel vaker het geval is, kreeg Kees Zegers door de jaren heen steeds vaker telefoontjes van startende ondernemers. Opvallend veel vragen waren hetzelfde, bijvoorbeeld over hoe starters aan voldoende startkapitaal kunnen komen en waar de focus van het bedrijf moet liggen. Genoeg materiaal in ieder geval om deze persoonlijke adviezen eens te bundelen tot een handig boek.
Startkapitaal is niet het eerste handboek voor ondernemers. Wat maakt dit boek anders?
Kees Zegers: "Het gaat in mijn boek vooral om kort en bondige adviezen uit de praktijk. Bovendien is de tekst lichtvoetig en wordt deze geestig gebracht, ik neem mezelf in dit boek niet al te serieus. Je kunt wel heel ingewikkeld gaan doen, maar in de basis moet ondernemen vooral leuk zijn. Je hebt een goed idee waarmee je aan de slag gaat en tot een succes wilt maken. Daar moet je vol voor gaan."
Wordt iemand geboren als ondernemer? Of kun je het leren?
"Het is vooral een mentaliteitskwestie. Ik vergelijk goede ondernemers wel eens met topsporters. Die zijn ook bereid om doelen te stellen en hier alles voor opzij te zetten. Iemand die in loondienst werkt en zich voor de volle honderd procent inzet voor een project zou diezelfde energie kunnen loslaten op een eigen bedrijf. Natuurlijk ligt een bestaan als ondernemer niet iedereen even goed, maar ik denk wel dat meer mensen het zouden kunnen."
Wat is een onmisbare eigenschap?
"Doorzettingsvermogen. Bij het starten van een bedrijf zijn de spelregels simpel: je moet bereid zijn om keihard te werken en je krijgt in het begin vaker 'nee' te horen dan 'ja'. Hier moet je tegen kunnen en daarnaast voldoende in je product geloven om door te zetten. Een goed idee hebben is één ding, maar als ondernemer moet je het vervolgens zelf waarmaken."
De aanhouder wint?
"In bepaalde gevallen wel, ja. Met AcceptEmail, nu marktleider op het gebied van digitaal factureren, hebben we een lange weg afgelegd om te komen waar we nu zijn. De wereld verandert continu en als je voorop loopt met vernieuwende ideeën, moeten mensen daar in eerste instantie aan wennen. Er komt echter een moment dat ze er wel voor openstaan en dan is het zaak om een progressieve klant aan de haak te slaan. Bij AcceptEmail geloofden we er heilig in dat dit moment zou komen, we wisten alleen niet wanneer. Het heeft viereneenhalf jaar geduurd voor het muntje de goede kant opviel."
Startkapitaal-lezers kunnen 25.000 euro winnen. Hoe?
"Ik ben ambassadeur van New Venture, een initiatief van McKinsey en het Ministerie van E&I om Nederland innovatiever en ondernemender te maken. We zijn hiervoor op zoek naar het meest innovatieve businessplan. De winnaar krijgt 25.000 euro, plus een extra Startkapitaal-prijzenpakket van ruim 20.000 euro. Dat laatste bestaat onder meer uit een jaar lang business coaching en een compleet PR- en online marketingplan."
Jij kiest de winnaar. Waar ga je vooral op letten?
"Het idee moet de potentie hebben om een succesvol bedrijf te worden en daarnaast vernieuwend zijn. Kijk, een plan voor een nieuw soort chocoladereep is hartstikke leuk, maar niet bijster origineel. Ik denk bijvoorbeeld eerder aan initiatieven waarmee je op een slimme manier energie kunt opwekken in je eigen huis. Het gaat trouwens niet per se om duurzaamheid. De bedoeling is dat de wereld er iets aan heeft."
[Foto: Ron Tetteroo]