Logo (laten) maken

Bijgewerkt op 06 september 2019
4 min  leestijd
5.224
Logo laten maken

Wil jij je logo laten maken door een professional? Of ga je toch liever zelf aan de slag? Wat je ook kiest, een logo is voor jou als startende ondernemer onmisbaar om je bedrijf een gezicht te geven en in de markt te zetten. Zo ga je als starter aan de slag met je eigen logo.

Je logo is vaak een van de eerste dingen die de klant ziet. Denk dus goed na over wat je wilt uitstralen. Dat geldt niet alleen voor als je zelf een logo gaat ontwerpen, maar ook als je dit aan een professional overlaat.

Zelf een logo ontwerpen

Als je weinig te besteden hebt, of erg creatief bent, kun je ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met je bedrijfslogo. Deze tips helpen je op weg:

  1. Ga je voor een origineel, kunstzinnig ontwerp, of liever klassiek en herkenbaar? Wat je kiest hangt af van je soort bedrijf en doelgroep. Bestaat je doelgroep bijvoorbeeld vooral uit kinderen? Dan kun je kiezen voor een wat speelser en kleurrijk ontwerp.
  2. Onthoud dat het niet per se noodzakelijk is om je product in je logo voor te laten komen. Als bakker hoef je niet altijd een logo te nemen met brood of graan erin. Dat maakt je bedrijf vaak juist minder herkenmbaar.
  3. Houd het eenvoudig. De meest eenvoudige logo's zijn vaak het makkelijkst om te onthouden. Tenzij je zelf ontwerper bent, is het vooral slim om het niet te moeilijk te maken. Zo bespaar je jezelf een hoop frustratie. 
  4. Maak je logo multi-inzetbaar. Het is een goed idee om je logo overal in je huisstijl laten terugkomen. Op je website, briefpapier en op je visitekaartje. Zorg dus dat het in zowel groot als heel klein formaat goed te lezen en herkennen is.

Gebruik online tools

Tegenwoordig hoef je niet meer met potloden en papier aan de slag om zelf een logo te ontwerpen. Met Adobe Illustrator kun je prachtige logo's ontwerpen. Ook met gratis alternatieven als Pixlr of iPiccy kom je een heel eind.

Er zijn verschillende online tools voor waarbij je gratis of voor een klein prijsje (<€ 10) meteen aan de slag kunt met sjablonen:

Laat je logo ontwerpen door een professional

Als het binnen je budget past, is het uitbesteden aan een professional een goede optie. Deze kan vaak nog beter verbeelden waar je bedrijf voor staat en wat je wilt uitstralen.

Hoeveel kost het om een logo te laten ontwerpen door een profesional? De verschillen zijn erg groot.  Wist je dat het logo van Pepsi maar liefst $ 1.000.000 heeft gekost en het logo van Coca-Cola maar $ 35? Prijs zegt dus niet altijd iets over succes.

De prijs hangt af van je eigen wensen (hoe ingewikkeld wil je het logo maken), maar ook van de ervaring van de ontwerper. De kosten van het laten ontwerpen van een logo liggen dan ook tussen de € 35 en € 75 per uur. Reken erop dat een goed logo tussen de 10 en 25 uur gaat kosten.

Een logo voor € 5,- via een online marktplaats

Er zijn ook een aantal wereldwijde marktplaatsen voor freelance opdrachten. Fiverr is populair voor het laten maken van logo's. Voor een extreem lage prijs (vanaf € 4,25) kun je hier een logo bestellen bij een ontwerper aan de andere kant van de wereld.

Te mooi om waar te zijn? Het is natuurlijk een gok om te vertrouwen op een ontwerper met zo'n lage prijs. Je kunt het geluk hebben een getalenteerde ontwerper te treffen, maar het risico is natuurlijk ook groot dat je een heel simpel of standaard logo krijgt.  Een Nederlandse grafisch ontwerper kan vanzelfsprekend niet concurreren tegen dit soort dumpprijzen.

De hogere kosten voor een lokale specialist verdien je soms terug. Met een Nederlandse ontwerper kun je om de tafel zitten en even sparren over wat je wilt. Dat levert vaak een logo op dat professioneler oogt. Bovendien: je vergroot je zakelijke netwerk door te werken met een ondernemer uit de buurt. Dat kan ook weer extra business opleveren.

Voorbeeld ondernemingsplan

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

 

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten