marieke

Wanneer en hoe aangifte doen?

Als ZZP'er doe je één keer per jaar aangifte voor de inkomstenbelasting. Je geeft dan dus op wat je in het voorafgaande kalenderjaar hebt omgezet, wat de kosten waren en op welke aftrekposten je recht hebt. Het bedrag dat uiteindelijk overblijft, is jouw belastbaar inkomen.

Hoe doe je aangifte?

Aangifte doen kan op verschillende manieren. Het is aan jou om te bepalen welke manier het best aansluit op jouw situatie. 

  • Optie 1: je doet zelfstandig aangifte via de website van de Belastingdienst. Heb je alle gegevens ingevuld en goed gecontroleerd of alles klopt? Dan kun je de aangifte elektronisch versturen.
  • Optie 2: je doet zelfstandig aangifte via speciale administratiesoftware.
  • Optie 3: je besteedt de boekhouding uit aan een boekhouder of accountant, die de aangifte samen met jou of voor jou uitvoert. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een kostbare investering, maar houd er rekening mee dat het correct invullen van de jaarlijkse inkomstenbelasting ingewikkeld kan zijn. Belastingwetten worden regelmatig aangepast, waardoor de kans aanwezig dat je aftrekmogelijkheden over het hoofd ziet. Een financieel adviseur is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan je bij het invullen van de aangifte veel tijd besparen - de ervaring leert dat deze investering zich dan ook al snel terugbetaalt.

Bezwaarschrift

Vervolgens ontvang je een voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Vind je deze te hoog? Dan kun je binnen 6 weken een bezwaarschrift (laten) indienen. Om deze reden is altijd een formulier bijgesloten bij de voorlopige aanslag. Het verzoek zal meestal gehonoreerd worden, waarna de fiscus je een herziene voorlopige aanslag stuurt. Het is ook in het belang van de fiscus om met de voorlopige aanslag de definitieve aanslag zo nauwkeurig mogelijk te benaderen.

Termijnen

Je kunt de voorlopige aanslag desgewenst in termijnen betalen, al is het doorgaans iets goedkoper om deze in één keer te voldoen. In dat geval ontvang je namelijk de zogenaamde invorderingsrente. Dit is een compensatie voor de rente die je misloopt, omdat je vooraf de belasting al betaalt.

De mogelijkheid om in termijnen te betalen is er overigens niet als de voorlopige aanslag pas aan het einde van een jaar wordt opgelegd over het lopende jaar. In dat geval dient de inkomstenbelasting in één keer te worden betaald. Je hebt het belaste inkomen dan immers al verdiend.

Bijgewerkt op: 18-05-2016

Wat vind je van dit artikel?

x0
x9

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.