Geld voor bedrijf

Gezocht: een geschikte investeerder

Voor één van mijn eerste vergelijkingssites had ik een aardig bedrag nodig om de site te kunnen lanceren. Uiteindelijk bleek nog een oudere site te bestaan die net genoeg opleverde om zelf in het nieuwe project te kunnen investeren, maar ik heb serieus overwogen om investeerders te zoeken. Wat bleek: ondanks de economische crisis was er nog aardig wat animo voor mijn project.

Bij welke deur je voor financiering het eerst aanklopt, is in eerste instantie afhankelijk van de fase waarin je startup zich bevindt. Als de onderneming nog slechts een idee op papier is, waarbij er bijvoorbeeld nog geen prototype van een product bestaat, kun je overwegen om zogenoemde seed capital-investeerders te benaderen.

Deze groep is in bepaalde gevallen bereid om grotere risico's te nemen, maar stelt ook meer eisen. Zo willen seed capital-investeerders soms een aanzienlijk deel van de onderneming in handen krijgen.

Eigen kapitaal

Indien je bedrijf al bestaat (zoals bij mij het geval was), zijn er zogenoemde venture capital-fondsen die kunnen investeren in het uitbouwen van een project of onderneming.

Het voordeel is dat je hierbij vaak minder hoeft terug te doen om een investering te krijgen, maar je kunt dus ook proberen om er langer de tijd voor te nemen en eigen kapitaal in het project of bedrijf te investeren.

Crowdfunding

De afgelopen jaren is er een vrij nieuwe investeringsvorm in opkomst: crowdfunding. Op sites zoals kickstarter.com kun je een initiatief toevoegen, waarop investeerders vervolgens kunnen intekenen.

Vaak gaat het hier om projecten die nog helemaal moeten worden opgezet. Het voordeel van crowdfunding? Investeerders bemoeien zich verder niet met de realisatie van een project.

Daar tegenover staat dan weer dat het lang kan duren voordat je het benodigde startkapitaal hebt binnengehaald. Daarnaast moet je bijvoorbeeld op Kickstarter je project op een andere manier pitchen.

Onder deze investeerders bevinden zich namelijk vaak ook particulieren die niet meteen kunnen zien of er bij een project een reële kans is op winst. Het gaat er bij crowdfunding dus eerder om dat het een 'leuk' idee is.

Mix

Startende ondernemers kunnen dus op verschillende manieren aan investeerders komen. Natuurlijk is bij je bank langsgaan ook altijd een optie. Hoewel ik uiteindelijk heb gekozen om zonder investeerders verder te gaan, kun je als starter tegenwoordig veel kanten op. Overigens is het niet zo dat er sprake moet zijn van of het één of het ander.

Met een mix van diverse investeringsvormen kun je uiteraard ook het gewenste resultaat bereiken. Ik sluit in ieder geval niet uit dat ik in de toekomst voor andere projecten serieus op zoek ga naar een geschikte investeerder.

-Hubert Mooren


Hubert Mooren is eigenaar van Netnotion, een bedrijf dat zich richt op het opzetten en exploiteren van e-commerce concepten. Een voorbeeld is verandervanprovider.nl. Op IkGaStarten deelt hij zijn ervaringen als startend ondernemer.

Bijgewerkt op: 21-08-2018 Gepubliceerd op:
23-04-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x3
x7

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Investeren

Als startende ondernemer denk je wellicht niet meteen aan investeren, maar toch liggen er op dit gebied ook kansen voor starters. In de juiste markt investeren kan op den duur lucratief uitpakken; daarnaast zijn er diverse overheidsregelingen waarvan je als investeerder kunt profiteren. Het is wel belangrijk dat je weet hoe alles werkt. 

Zo moet je er als internationaal georiënteerde ondernemer rekening mee houden dat er in bepaalde landen andere regels gelden dan in Nederland. Chinezen doen bijvoorbeeld heel anders zaken dan Amerikanen, oftewel: optimaal investeren vergt maatwerk. Op deze pagina's vind je meer informatie over de mogelijkheden en kansen op het gebied van investeren.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.