De 7 bekendste startup accelerators van Nederland

Bijgewerkt op 04 augustus 2023
6 min  leestijd
1.746
Auteur: Marieke Leijnen
Startup Accelerator

Een startup accelerator helpt je als startende ondernemer een extra sterke start te maken. Het zijn intensieve programma's waarbij je trainingen en workshops volgt voor jouw bedrijf. Ontdek de 7 bekendste startup accelerators in Nederland.

1. Startup accelerator Startupbootcamp

Startupbootcamp is een drie maanden durende startup accelerator waarbij de nadruk ligt op het samenbrengen en promoten van veelbelovende startups. In Nederland vind je Startupbootcamp in Amsterdam, maar de organisatie is internationaal actief.

Als je meedoet aan dit programma, brengt de accelerator je in contact met een uitgebreid netwerk van mentoren en investeerders in de branche waarin ze werkzaam zijn.

Seed funding

Daarnaast ontvangen de bedrijven een vorm van seed funding en werken de starters intensief samen met coaches en andere starters in het programma. Bij Startupbootcamp Amsterdam kun je je aanmelden voor de richtingen Commerce, Fintech en cybersecurity en Smart city & IoT.

Meer info: startupbootcamp.org.

2. YES!Delft

Deze Nederlandse tech incubator heeft als doel technologische startups te helpen zo snel mogelijk een product op de markt te zetten. Als je toegelaten wordt, ben je binnen zeven maanden ;klaar voor investeerders.

YES!Delft is een non-profit organisatie die geen aandelen verwacht.

YES!Delft accepteert niet iedereen, je moet namelijk een real-life probleem oplossen met je startup. YES!Delft is gespecialiseerd in Blockchain, Artificial Intelligence, CleanTech, MedTech, Aviation, Robotics en Complex Technology.

Meer info: https://www.yesdelft.com/

3. Startlife - Agrifoodtech Accelerator

Draagt jouw startup bij aan de verduurzaming van onze voedselketen met schaalbare, technologische innovaties? Dan moet je bij StartLife in Wageningen zijn; deze internationale (non-profit) startup accelerator richt zich volledig op het versneld introduceren van nieuwe, impact-gedreven technologieën in de voedsel- en landbouwsector.

Startlife is opgericht in 2010 en behoort tot de top startup accelerators van Europa. De startups die zij begeleiden komen inmiddels van over de hele wereld. Startups kiezen voor StartLife vanwege hun hoogwaardige begeleiding en persoonlijke aanpak. Ook hun nauwe banden met Wageningen University & Research en hun wereldwijde netwerk van investerders, multinationals en mentoren, dragen daaraan bij.

StartLife is als startup accelerator gespecialiseerd in technologische innovaties in voedsel en landbouw.

StartLife biedt onder meer ondersteuning bij marktvalidatie, business development, het aantrekken van financiering, connecties met gerenommeerde wereldspelers. Ook bieden ze aantrekkelijke achtergestelde leningen aan, variërend van € 75.000 tot € 250.000. 

Je kunt bij StartLife terecht voor  een intensief programma voor vroege startups(StartLife Accelerate) en voor ondersteuning op maat voor gevorderde startups (StartLife á la Carte).

Voor meer info bezoek je www.start-life.nl.

4. Accelerator Rockstart

Volgens Rockstart zijn startups de rocksterren van de bedrijfswereld. De organisatie wil de durf en het doorzettingsvermogen van startende ondernemers stimuleren met hun Rockstart Accelerator.

Er zijn startup accelerators in vier verschillende categorieën:

  • Emerging Tech (Amsterdam, Den Bosch en Bogota)
  • Energy (Amsterdam)
  • Health (Nijmegen)
  • Agrifood (Amsterdam en Copenhagen)

Groei van startup

De 'startup-academie' helpt talentvolle ondernemers van binnen en buiten Europa met het realiseren van een snelle groei van hun startende onderneming.

Tijdens het programma ondersteunt Rockstart een selecte groep startups bij de start van hun bedrijf en zorgt onder meer voor bedrijfsruimte, intensieve begeleiding van ervaren entrepreneurs en een flinke investering.

Meer info: rockstart.com.

5. UtrechtInc

Deze Utrechtse startup accelerator biedt een intensief programma met financiering, mentoren, masterclasses en feedback van mede-ondernemers. Als je net begint met je startup kun je terecht bij het Tech Validation programma, waar je je focust op het vinden van de eerste betalende en blije klanten.

Ben je al een stap verder en heb jij je eerste betalende klanten en/of je eerste investeerder al aan boord? Dan is er voor jouw bedrijf het Startup accelerator programma waarin gefocust wordt op het opschalen van je sales machine en het binnenhalen van je volgende ronde investeerders.

Startup accelerator voor innovatieve startups

UtrechtInc is er vooral voor schaalbare en innovatieve tech startups. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan klimaat, gezondheid en educatie. Je kunt er ook terecht voor werkplekken, trainingen en zelfs potentiële co-founders.

UtrechtInc biedt verschillende programma's voor (tech) startups en scaleups.

Omdat lang niet iedereen de financiële, tijd-technische of fysieke mogelijkheden heeft om aan een offline programma mee te doen, is UtrechtInc samen met elf incubators uit heel Nederland een gratis online programma gestart.

Meer info: https://utrechtinc.nl/

Financiering

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters een aantal mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Financiering voor starters 

6. Techstars

Dit is een soort elite Amerikaanse startup accelerator: van de gemiddeld 17,000 aanvragen wordt slechts 1% geaccepteerd. Als je eenmaal binnen bent, krijg je een accelerator programma van drie maanden, een mentor en levenslang toegang tot het Techstars Network.

Er zijn verschillende soorten accelerators, in Amsterdam is bijvoorbeeld ABN AMRO+ Techstars Future of Finance Accelerator beschikbaar. Vanwege het coronavirus zijn alle accelerators op dit moment virtueel. Je kunt dus ook aanmelden voor programma's in anderen landen.

Meer info: https://www.techstars.com/

Extra: accelerators in het zuiden van Nederland

In het zuiden van ons land zijn de volgende partijen en programma's interessant als accelerators voor startups en scaleups:

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM)

De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) zorgt dat startups die bijdragen aan duurzame voeding, een gezonde toekomst, klimaatneutrale energie of de ontwikkeling van kansrijke sleuteltechnologieën, met de juiste ondersteuning en financiering een vliegende start maken.

Bekijk hun investor readiness program en hun market readiness program voor meer informatie.

LIOF

Ondersteunt innovatieve ondernemers in Limburg met advies, netwerk en financiering. Ze zijn er voor elke startup, scaleup en het midden- en kleinbedrijf (MKB) met een innovatief idee, een businessplan of een financieringsvraag, en voor (buitenlandse) ondernemers die zich in Limburg willen vestigen.

Braventure

Braventure is een non-profit samenwerkingsverband van verschillende partners, waaronder kennisinstellingen, ontwikkelmaatschappijen en de provincie Noord-Brabant. Het doel van Braventure is het versnellen van jouw Brabantse startup middels kennis, ontwikkeling, community én financiering. 

Kijk op www.braventure.nl voor meer informatie.

Extra: accelerator in het oosten van het land

Novel-T

Novel-T is een stichting die support biedt aan innovatieve ondernemers. De stichting is opgericht door Universiteit Twente, Hogeschool Saxion, Provincie Overijssel, Gemeente Enschede en Twente Board. Met verschillende programma's en eigen incubator Incubase zorgt Novel-T ervoor dat startups een vliegende start maken.

Van kennismaken met het ondernemerschap tot je eigen werkruimte met de eerste klanten: Novel-T ondersteunt starters van a tot z. Ook werkt Novel-T samen met het Belgische imec.. Met een techproduct en een werkend proof of concept is dit dé accelerator voor tech startups. 

Kijk voor meer informatie op novelt.com/start of imecistart.nl

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over ondernemingsplan maken

Meer over ondernemingsplan maken
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten