4 valkuilen van alternatieve financiering - home

4 valkuilen van alternatieve financiering

Heb je externe financiering nodig om de start van je bedrijf te kunnen bekostigen? Dan kun je dit op de ouderwetse manier regelen (via de bank), maar er zijn ondernemers die het op een andere manier proberen. Dit is echter niet geheel zonder risico. In dit artikel noemt Patrick de Zeeuw, co-founder van Startupbootcamp, vier valkuilen die je als kapitaalzoekende starter beter kunt vermijden.

1. Te laat beginnen

Financieringsvraagstukken kunnen de nodige tijd in beslag nemen. Vandaag het eerste gesprek aanknopen en denken dat het geld morgen al op je rekening-courant staat is er vaak niet bij. "Wij merken dat het vinden van groeifinanciering minimaal drie tot vier maanden kost. Bij startende ondernemers is dat zelfs nog langer, zo'n zes tot acht maanden", aldus Patrick de Zeeuw.

Met andere woorden: begin op tijd met je zoektocht naar startkapitaal, nog voordat de bodem van je cashflow-pot in zicht komt. 

2. Een crowdfundingcampagne niet goed voorbereiden 

andres

Interesse in crowdfunding?

Er zijn diverse manieren om aan startkapitaal te komen. Welke vorm past bij jou? Rabobank heeft de verschillende financieringsvormen voor je in kaart gebracht.

Bekijk de oplossingen

Als ik een gaaf product of mooi bedrijf heb, komt het publiek vanzelf wel in beweging.

Dat is volgens Patrick één van de grootste misverstanden rondom crowdfunding.

"Veel ondernemers denken: ik heb een gaaf product waarin iedereen wil investeren. Maar zo werkt het meestal niet. Bij de meest succesvolle campagnes hebben de bedrijven hun marketing supergoed voor elkaar. Zodra de campagne live gaat, verschijnen er wereldwijd blogs over het product en is er rumoer op Facebook."

Ondernemers die crowdfunding gebruiken om de groei van hun bedrijf te financieren, doen er verstandig aan om al vóór de campagne het publiek achter zich te krijgen. 

Patrick: "Iemand heeft bijvoorbeeld drie ton nodig en dan zie je na 24 uur al 150.000 euro op de teller staan. Als ondernemingen dat voor elkaar krijgen, is dat bijna altijd omdat er mensen van tevoren hebben toegezegd. Dat is een slimme strategie. Als de teller op nul staat en je bent één van de eerste mensen die kijkt, wacht je waarschijnlijk nog even af of andere mensen ook meedoen."

3. Met de verkeerde investeerder in zee gaan

Informal investors en venture capitalists zijn doorgaans eigenwijze ondernemers. Die steken niet lukraak geld in een bedrijf, maar willen daar ook echt iets over te zeggen hebben. Zo'n investeerder doet daarom onderzoek naar jouw cijfers en het team. Logisch, maar andersom zou jij dat eigenlijk evengoed moeten doen. 

"Vraag altijd of de investeerder jou kan introduceren bij vier ondernemers waarin hij eerder heeft geïnvesteerd. Als die er niet zijn, ben jij dus het testvarken. Dan gaat hij jouw bedrijf gebruiken om fouten te maken en dat wil je natuurlijk niet", stelt Patrick.

"Vraag bovendien niet alleen om vier bedrijven die succesvol waren, maar ook om die ene onderneming die failliet ging. Het is erg waardevol om te weten hoe zo'n investeerder zich toen heeft gedragen."

4. Handje ophouden bij die aardige tante 

Met name startups maken er regelmatig gebruik van: het lenen van familie en vrienden om hun business op te zetten of draaiende te houden. Het is het zogeheten 'friends, family en fools-circuit'. 'Ideaal!' denken jonge bedrijven, want mijn moeder staat niet meteen in mijn nek te hijgen als het even wat langer duurt voordat ik haar kan terugbetalen. 

Toch is Patrick er geen grote voorstander van. "Vaak hebben die mensen als investeerder geen enkele ervaring. En als het dan misgaat, komt de band onder grote druk te staan. Voor wie het toch zo wil aanpakken, adviseer ik heel duidelijke afspraken te maken en de deal vooral zakelijk te benaderen."

Ken jij het Nieuwe Financieren al?

Ook al weet je nog niet zeker of een bancaire financieringsregeling goed aansluit bij jouw plannen: het kan nooit kwaad om eens met je bank te gaan praten. De Rabobank kijkt bijvoorbeeld graag samen met jou naar wat mogelijk is in jouw situatie. 

Zo kan een gecombineerde financieringsoplossing (het zogenoemde 'stapelen van financieringen' de oplossing zijn. Mocht je er financieel niet uitkomen met de bank, kan de adviseur jou mogelijk wel in contact brengen met relevante instanties of personen. Lees meer over het 'Nieuwe Financieren' in dit interview met twee community bankiers die veel samenwerken met startups.

Ook interessant voor jou

10 manieren om de start van je bedrijf te financieren
Zo maak je een ijzersterk financieel plan
Een succesvolle crowdfunding-campagne in 8 stappen
De 7 vragen die een investeerder jou zeker gaat stellen
Bedrijfsovername financieren? Dit zijn de mogelijkheden

Gepubliceerd op:
06-10-2016

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Foodtrucks zijn razend populair. We hebben het niet meer over de ouderwetse patatkraam of ijscokar, tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels
Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Het aantal bedrijven dat failliet gaat, is historisch laag. Toch zijn er elke maand nog zo'n 250 faillissementen. Hoe voorkom je dat jouw bedrijf in zwaar weer komt? 

Plan je financiële toekomst
Plan je financiële toekomst

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren. Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:


Klik hier om de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters te zien.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.