Overlijdensrisicoverzekering voor zzp’ers in 4 stappen

Bijgewerkt op 15 juli 2024
4 min  leestijd
2.469
Auteur: Redactie
Overlijdensrisicoverzekering voor zzp’ers: in 4 stappen

Níemand wil eraan denken, maar hoe laat jij als zzp’er je nabestaanden achter als je overlijdt. Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat jouw nabestaanden geen zorgen hebben over geld.  In dit artikel zetten we alles op een rij.

Benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de onderstaande links.

 1. Waarom een overlijdensrisicoverzekering?
 2. De gevolgen voor je financiën
 3. Wat kost een overlijdensrisicoverzekering voor zzp’ers?
 4. De ORV zelf samenstellen

1. Waarom een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten als zzp’er?

Als zzp’er werk je voor eigen rekening en risico. Je bent gewend om alles zelf te regelen. Je bepaalt zelf welke risico je afdekt en welke niet. Wat vaak vergeten wordt, is dat die risico’s ook gevolgen kunnen hebben voor je gezin of andere nabestaanden.

Als je overlijdt, wil je je nabestaanden niet achterlaten met financiële zorgen. Bedenk daarbij dat jouw onderneming voor 100% in de erfenis valt. Daarvoor kun je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. Je partner, kinderen of andere nabestaanden krijgen dan een geldbedrag wat zij bijvoorbeeld kunnen besteden aan:

 • Financiële afwikkeling van jouw onderneming
 • De hypotheek of de huur.
 • De studie van je kind.
 • Openstaande schulden.
 • Speciale wensen: die éne vakantie.
 • Een periode onbetaald verlof voor je nabestaande(n).

Je nabestaanden ontvangen bij je overlijden eenmalig een bedrag. Zij bepalen zelf hoe zij de uitkering gebruiken. Tenzij je verzekering verpand is.

Zo zorg je ervoor dat jouw gezin kan blijven leven zoals het gewend is, ook als het inkomen uit jouw onderneming wegvalt. Jouw nabestaanden hebben dan voldoende kapitaal om de financiële lasten te dragen en om verder te leven zoals zij dat gewend zijn.

2. Statistieken: de gevolgen voor je financiën na overlijden

Toch gebeurt het dat iemand komt te overlijden en de nabestaanden een aantal consequenties moeten dragen. Uit onderzoek van Rabobank blijkt dat de financiële gevolgen van overlijden op jongere leeftijd vaak zelf niet te dragen zijn door de nabestaanden.

 • 60% gaat er financieel flink op achteruit en éénderde moet de manier van leven drastisch moet aanpassen.
 • Bijna de helft van de Nederlanders (45%) kan bij het overlijden van de partner de huur of hypotheek van het huis niet meer betalen.

Met een overlijdensrisicoverzekering kun je als ondernemer ervoor zorgen dat jouw gezin hun manier van leven niet hoeven te veranderen na je overlijden. Ook wanneer je géén kinderen hebt en/of je jouw woning huurt, dan is het fijn wanneer jouw huurkosten gedekt zijn voor een bepaalde periode.

3. Wat kost een overlijdensrisicoverzekering (ORV) voor zzp'ers?

De kosten van de overlijdensrisicoverzekering zijn afhankelijk van je leeftijd, het verzekerde bedrag én de looptijd van de verzekering. In de meeste gevallen sluit je een overlijdensrisicoverzekering al af voor een paar euro per maand.

Bereken direct jouw premie

Gelijkblijvend óf dalend bedrag

Daarnaast kun je bij een overlijdensrisicoverzekering de keuze maken uit een gelijkblijvend of dalend verzekerd bedrag:

Gelijkblijvend bedrag

 • Verzekerd bedrag blijft gelijk tijdens de gehele looptijd 
 • Vaste uitkering, ongeacht het moment van overlijden

Dalend bedrag

 • Als je aan het begin van de looptijd overlijdt, is de uitkering hoger
 • Je kunt kiezen voor een lineair- of annuïtair dalend verzekerd bedrag

De looptijd van een overlijdensrisicoverzekering is minimaal één jaar en eindigt uiterlijk als de verzekerde 75 jaar wordt. Het minimale te verzekeren bedrag is € 10.000. Je kunt er dus voor kiezen om alleen iets te regelen voor de eerste moeilijke periode na een overlijden. Dat dient dan als eerste - tijdelijke- financiële overbrugging voor jouw nabestaanden.

4. De ORV zelf samenstellen

Je kunt bij Interpolis als ondernemer jouw overlijdensrisicoverzekering dus helemaal zelf samenstellen. Zo weet je zeker dat de verzekering past bij jouw situatie en de wensen van jouw nabestaanden. Je bepaalt zelf:

 • De hoogte van het verzekerd bedrag
 • Hoe lang de verzekering loopt
 • Of het verzekerd bedrag gelijk blijft of daalt tijdens de looptijd van de verzekering
 • Of de premie vast of variabel is
 • Wie de uitkering krijgt

Veel gestelde vragen over de overlijdensrisicoverzekering voor ondernemers

 • Wat kost een overlijdensrisicoverzekering? De kosten van de overlijdensrisicoverzekering zijn afhankelijk van je leeftijd, het verzekerde bedrag én de looptijd van de verzekering. In de meeste gevallen sluit je een overlijdensrisicoverzekering al af voor een paar euro per maand
 • Wat zijn de financiële gevolgen van overlijden? 60% gaat er financieel flink op achteruit en éénderde moet de manier van leven drastisch moet. Verder kan bijna de helft van de Nederlanders (45%) bij het overlijden van de partner de huur of hypotheek van het huis niet meer betalen
 • Waarom moet ik een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af om in geval van overlijden het inkomen voor de nabestaande(n) voor langere tijd aan te vullen, óf de schulden (gedeeltelijk) af te kunnen lossen.

Meer over verzekeren

Meer over verzekeren
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten