Inventaris en vooraadsverzekering: zo zit dat

De inventaris- en voorraadverzekering: zo zit dat

Is er bij jouw bedrijf ingebroken? Helaas krijgt jaarlijks een op de tien ondernemers te maken met diefstal of inbraak. Heb jij snel jouw zaakjes op orde als jouw laptop wordt gestolen of als de voorraad na een brand volledig onverkoopbaar blijkt? Tegen dergelijke risico's kun je jezelf verzekeren met een inventaris- en voorraadverzekering.

Voorraad en inventaris: wat houdt dat in?

Onder voorraad vallen in ieder geval grond- en hulpstoffen, halffabricaten, eindproducten, zaken in bewerking en emballage. Ook machines, gereedschappen, apparatuur en kasgeld horen bij de inventaris. Vaak zijn daarnaast elektronische apparatuur en gereedschappen standaard meeverzekerd in deze verzekering.

Om welke schade gaat het vaak?

In onderstaande infographic laat verzekeraar Interpolis zien welke schades het meest voorkomen:

Inventaris en vooraadsverzekering - infographic Interpolis

Wat vergoedt een inventaris- en voorraadverzekering?

Schade en verlies van voorraad en inventaris door brand, storm, inbraak en water. Sla jij de inventaris tijdelijk op een andere plek (in Europa) op? Dan is deze voorraad bij de meeste verzekeraars ook verzekerd. Meestal krijg je ook een vergoeding voor het herstellen van verloren data na een brand. 

Daarnaast krijg je vaak een vergoeding voor koelschade aan jouw voorraad wanneer deze na kortsluiting onverkoopbaar blijkt. De inhoud van deze premies kunnen per verzekeraar verschillen. Vraag de punten die jij belangrijk vindt dus altijd goed na.

Wat is niet verzekerd?

Advertorial ZEZA

Welk risico loop ik?

Ook als starter loop je zakelijk gezien risico, zoals op het gebied van transport, jouw voorraad of een auto van de zaak. Met Interpolis ZekerVanJeZaak dek je in één keer jouw belangrijkste bedrijfsrisico's af.

Lees meer over ZekerVanJeZaak

Als er geen braaksporen zichtbaar zijn aan de buitenzijde van jouw pand, is inbraak niet te bewijzen. Jouw verzekeraar keert dan niet uit. Opzettelijk veroorzaakte schade wordt ook niet vergoed, evenals schade door natuurrampen (aardbevingen, overstromingen etc.). 

Schade tijdens het transport van inventaris of voorraad valt evenmin binnen deze verzekering, hiervoor moet je een aparte transportverzekering nodig. Voor draagbare elektronica (tablet, telefoon) moet je overigens voor schade onderweg ook vaak een aparte verzekering afsluiten.

Waarop moet je letten bij het afsluiten van een inventarisverzekering?

 • Keert de verzekering bij schade uit op basis van nieuwwaarde (inventaris) of vervangingswaarde (voorraad)?
 • Hoe wordt op de waarde afgeschreven?
 • Geef de juiste waarde op: anders ben je niet voldoende verzekerd en krijg je bij schade minder uitgekeerd. 
 • Controleer of de verzekerde bedragen voor datareconstructie of koelschade hoog genoeg zijn voor jou. Mogelijk heb je een aanvullende verzekering nodig.

Welke zakelijke inventaris- en voorraadverzekering is relevant?

De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® een handig pakket aan voor onder andere startende ondernemers. Hiermee kun je de belangrijke bedrijfsrisico's in één keer afdekken. 

Bijgewerkt op: 26-06-2019

Wat vind je van dit artikel?

x5
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen immers nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen en je goed voorbereidt? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of Allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nou zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.