Inventaris en vooraadsverzekering: zo zit dat

De inventaris- en voorraadverzekering: zo zit dat

Een inventarisverzekering en een voorraadverzekering vergoeden schade die door brand, weersinvloeden, inbraak of water ontstaat aan de spullen die jij nodig hebt om te werken. Hoe werkt dat precies?

Wat is een inventarisverzekering?

Met de inventarisverzekering verzeker je bijvoorbeeld je laptop, gereedschap, bureau en kasten. Maar ook machines, apparatuur en kasgeld.

Produceer of verkoop je producten? Met de voorraadverzekering verzeker je schade die ontstaat aan je voorraad, grond- en hulpstoffen, halffabricaten en emballage.

Schade door brand

Brand in je bedrijfspand kan op veel verschillende manieren ontstaan. De top 3 van brandoorzaken: een defect aan de elektrische installatie, broei- en brandgevaarlijke (reparatie)werkzaamheden.

Ook brandstichting na een inbraak komt voor. Inbrekers willen hiermee hun sporen uitwissen.

Schade door weersinvloeden

Op het weer hebben we weinig invloed, maar een onweersbui, hevige stortregen of een stevige najaarsstorm kan wel voor flinke schade aan je inventaris of voorraad zorgen.

Denk aan brand door blikseminslag, een waterballet in je pand door een riooloverstroming, of een kapot dak door een omgewaaide boom. 

Schade door inbraak

In ieder bedrijfspand zijn spullen die een inbreker aantrekkelijk vindt. Zoals je voorraad, of bijvoorbeeld je laptop of je gereedschap. 

Schade door water

Een gesprongen of lekkende waterleiding, bijvoorbeeld van je koffiemachine, kan flink wat schade veroorzaken. Zeker in het weekend, als er niemand is om in te grijpen en erger te voorkomen. 

Wat vergoedt een inventarisverzekering niet?

Je krijgt niet alle schade aan je inventaris en voorraad vergoed. Je krijgt geen vergoeding voor schade:

 • Als inbraak niet te bewijzen is. Bijvoorbeeld als er geen braaksporen zijn. Of als klanten tijdens openingsuren spullen uit je winkel meenemen zonder af te rekenen. 

 • Als je zelf opzettelijk schade veroorzaakte

 • Door vandalisme aan de buitenkant van je pand, zoals graffiti.

 • Door natuurrampen zoals een aardbeving of overstroming.

 • Tijdens het transport. Deze schade valt niet onder de inventaris- of voorraadverzekering, maar onder de transportverzekering.

Verzekering van voorraad buiten je bedrijfspand

Sla je je voorraad korte tijd ergens anders op, bijvoorbeeld in een gehuurde opslagruimte? Dan is deze meestal automatisch meeverzekerd op je voorraadverzekering. Maar wel voor een beperkt bedrag en een beperkte duur. Vraag dus altijd even na bij je verzekeraar wat de regels zijn. 

Sla je je voorraad voor langere tijd ergens anders op? Dan zijn deze spullen alleen verzekerd als je dit adres doorgeeft aan je verzekeraar. Heb je je voorraad op het buitenterrein van je bedrijfspand opgeslagen? Dan is deze voorraad alleen verzekerd voor brandschade.

Verzekering draagbare elektronische apparatuur

Neem je je laptop, smartphone of andere draagbare elektronica mee op pad en wil je ze verzekeren voor verlies, diefstal of beschadiging? Dan heb je daarvoor een aparte verzekering voor draagbare elektronische apparatuur nodig.

Infographic factoren schade

De volgende infographic laat zien welke factoren voor schade kunnen zorgen.

Infographic inventaris- en voorraadverzekering

Voorkomen is net zo belangrijk als verzekeren

Een inventaris- of voorraadverzekering vergoedt alleen de financiële schade aan je voorraad en spullen. Maar na een brand of inbraak krijg je ook te maken met veel rompslomp. Je bent al snel een paar weken verder voordat je weer optimaal in bedrijf bent. 

De nasleep van brand of inbraak

Je moet puinruimen, nauwkeurig inventariseren wat er meegenomen is, de schade aan je pand laten herstellen, afstemmen met je verzekeraar. En alles wat gestolen of verloren gegaan is, moet je opnieuw bestellen. Pas daarna kun je weer leveren aan je klanten.  

Maatregelen om risico’s op schade aan je inventaris en voorraad te beperken

Breng eerst je risico’s goed in beeld. Verzekeraar Interpolis helpt je daarbij: in de dossiers Brand en Inbraak en diefstal lees je alles over de risico’s die je loopt. En krijg je veel tips en informatie over maatregelen die je kunt nemen om schade te voorkomen. 

Aandachtspunten bij een inventarisverzekering

 • Is nieuwe inventaris direct meeverzekerd? Of moet je het iedere keer melden als je iets nieuws aanschaft?

 • Krijg je de nieuwwaarde of de dagwaarde van je spullen vergoed?

 • Hoe hoog is je eigen risico?

Aandachtspunten bij een voorraadverzekering

 • Is je voorraad ook verzekerd als hiervan de omvang (en dus de waarde) groeit?

 • Is tijdelijke opslag op een ander adres automatisch meeverzekerd of moet je dat zelf doorgeven?

 • Krijg je de vervangingswaarde vergoed?

Aandachtspunten bij beide verzekeringen

 • Zijn er eisen voor brand- en/of inbraakpreventie? Zoals sloten van een bepaald merk, brandmelders of brandblussers, doormelding naar een alarmcentrale of regelmatige keuring?

 • Betaal je meer eigen risico als je geen (of onvoldoende) preventiemaatregelen neemt?

 • Kun je zelf aan de preventie-eisen voldoen? Of moet de verhuurder van je pand dat regelen? Welke afspraken zijn daarvoor nodig? 

Hoe vind ik passende verzekeringen voor mijn bedrijf?

De Rabobank biedt een handig verzekeringspakket aan voor startende ondernemers: Rabo ZelfZeker. Hiermee verzeker je in één keer je belangrijke bedrijfsrisico's. Dus ook schade aan je inventaris en draagbare elektronica of voorraad. Je regelt het eenvoudig online via rabobank.nl. 

En het mooie is: jouw bedrijfsverzekeringen van Rabo ZelfZeker veranderen met je mee. Ook als je groeit in omzet, spullen of voorraad, of als je nieuwe activiteiten oppakt. Het enige wat je daarvoor moet doen, is één keer per jaar online je actuele gegevens doorgeven.

Meer over verzekeringen

Om al je vragen over verzekeringen te beantwoorden, hebben we een overzichtsartikel geschreven. Daarin lees je over de risico's die je als ondernemer loopt en welke mogelijkheden je hebt om die risico's te beperken en te verzekeren. 

Bijgewerkt op: 12-05-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt.

Wil je snel weten hoe duur het is om jou bedrijf goed te verzekeren? Gebruik dan de online tool van de Rabobank.

Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait.

Met deze rekentool kun je als ondernemer snel uit rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.