Wat je moet weten als je een kapperszaak begint - home

Wat je moet weten als je een kapperszaak begint

Een eigen zaak beginnen is geweldig, maar brengt in iedere branche ook bepaalde risico's met zich mee. Heb jij voldoende inzicht in jouw gevaren om deze te beperken of nog liever: te voorkomen? Veel starters in de kappersbranche vinden het lastig om hiervan een helder beeld te krijgen. Daarom zet Interpolis de meest voorkomende risico’s voor je op een rij.

Jij kunt als ondernemer geen dag worden gemist

Eigen baas zijn: dat betekent vrijheid! Maar het houdt ook in dat je op niemand kunt terugvallen als je langdurig ziek bent. Jouw vaste lasten lopen gewoon door, zonder dat er geld binnenkomt.

Hoelang houd jij dan het hoofd boven water? Is het verstandig om daar iets voor te regelen en - bijvoorbeeld - een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? 

Verzuim en psychische klachten

Langdurig staan en een verkeerde werkhouding aannemen kunnen lichamelijke klachten veroorzaken die niet 1-2-3 weer opgelost zijn. Gebruik ergonomisch gevormd handgereedschap en een kapperszadel. 

Doordat je veel werkt met chemicaliën, loop je ook de nodige gezondheidsrisico’s. Voorkom kapperseczeem door het gebruik van handschoenen en meng haarverf in een speciale chemiehoek met voldoende ventilatie. En zorg voor minstens twee oogspoelflessen of nog beter: installeer een oogdouche. Zo kun je snel handelen als het toch misgaat en voorkom je erger. 

Een andere belangrijke verzuimoorzaak bij kappers ligt in psychische klachten. Doordat er vaak alleen maar vrouwen op de werkvloer staan, zijn onderlinge spanningen bij het personeel geen uitzondering.

Wil je meer weten over de verzuimrisico's in jouw kapsalon?

Met deze AOV-tool krijg je inzicht in jouw situatie. Wat kan jou gebeuren als ondernemer? Hoe lang kun je zonder inkomen? Voordat je aan de slag gaat met oplossingen, zie je wat je zelf kunt doen om de kans op arbeidsongeschiktheid te verkleinen. 

Waterschade 

Als je eenmaal de trotse eigenaar of huurder van een pand bent, wil je natuurlijk niet door een klein foutje natte voeten krijgen. Wanneer die slang van de koppeling net breekt als je de hoofdkraan vergeet dicht te draaien, heb je wel heel veel pech. Overdag kun je doorgaans ingrijpen, 's nachts niet. Met als gevolg: flinke waterschade.

Elektrische apparaten zijn kapot en moeten worden gerepareerd of vervangen. Ook kan gevolgschade ontstaan bij - bijvoorbeeld - je buren. Draai dus iedere avond na sluitingstijd de hoofdkraan dicht.

Kun je daar lastig bij? Installeer dan in ieder geval een waterslot op de kranen van alle waterverbruikende toestellen.

Diefstal op bestelling

Vergeet ook niet om je nieuwe zaak goed te beveiligen. Wist je dat inventaris, apparatuur en voorraad van kapperszaken vaak op bestelling worden gestolen? En dat dieven vaak heel eenvoudig binnenkomen door de winkeldeur open te breken? 

Overkomt het jou? Dan kost het je al snel een paar dagen omzet: je moet de schade laten herstellen en de gestolen spullen vervangen. Goede sloten op ramen en deuren en het laten installeren van een inbraakalarminstallatie zijn dus geen overbodige luxe. 

Aansprakelijkheid

Voor de salon kies je bij voorkeur een gladde vloer, want dat is het meest hygiënisch. Maar je moet wel opletten als je de vloer dweilt. Je wilt uiteraard niet dat een klant uitglijdt op jouw natte vloer en zijn been breekt. Voor letsel die anderen in jouw zaak oplopen, kun je immers aansprakelijk worden gesteld. En dat kan grote financiële gevolgen hebben.

Foutje, bedankt!

Het kan straks natuurlijk best een keer voorkomen dat een klant niet blij is met het resultaat van jouw behandeling. Bedenk dan dat een klant die teleurgesteld jouw zaak verlaat, zeker niet meer terugkomt. Balen! 

En het kan nog erger. Als hij vervolgens zijn ongenoegen via social media verspreidt, kost dat jou nog meer klandizie. Bied jouw klanten dus altijd een oplossing bij ontevredenheid. Zo zorg je ervoor dat ze alsnog met een goed gevoel naar buiten stappen.

Bijgewerkt op: 16-04-2017

Wat vind je van dit artikel?

x6
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.829 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.