Wat je moet weten als je een kapperszaak begint

Bijgewerkt op 07 november 2022
3 min  leestijd
0
Image
Wat je moet weten als je een kapperszaak begint

Een eigen zaak beginnen is geweldig, maar brengt in iedere branche ook bepaalde risico's met zich mee. Heb jij voldoende inzicht in jouw gevaren om deze te beperken of nog liever: te voorkomen? Veel starters in de kappersbranche vinden het lastig om hiervan een helder beeld te krijgen. Daarom zet Interpolis de meest voorkomende risico’s voor je op een rij.

Jij kunt als ondernemer geen dag worden gemist

Eigen baas zijn: dat betekent vrijheid! Maar het houdt ook in dat je op niemand kunt terugvallen als je langdurig ziek bent. Jouw vaste lasten lopen gewoon door, zonder dat er geld binnenkomt.

Hoelang houd jij dan het hoofd boven water? Is het verstandig om daar iets voor te regelen en - bijvoorbeeld - een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? 

Verzuim en psychische klachten

Langdurig staan en een verkeerde werkhouding aannemen kunnen lichamelijke klachten veroorzaken die niet 1-2-3 weer opgelost zijn. Gebruik ergonomisch gevormd handgereedschap en een kapperszadel. 

Doordat je veel werkt met chemicaliën, loop je ook de nodige gezondheidsrisico’s. Voorkom kapperseczeem door het gebruik van handschoenen en meng haarverf in een speciale chemiehoek met voldoende ventilatie. En zorg voor minstens twee oogspoelflessen of nog beter: installeer een oogdouche. Zo kun je snel handelen als het toch misgaat en voorkom je erger. 

Een andere belangrijke verzuimoorzaak bij kappers ligt in psychische klachten. Doordat er vaak alleen maar vrouwen op de werkvloer staan, zijn onderlinge spanningen bij het personeel geen uitzondering.

Verzekeringen, kapotte deur

Goed verzekerd

Met Interpolis ZekerVanJeZaak® ben je goed verzekerd voor de risico's die jouw bedrijf kan lopen. Meer weten?

Bereken je premie

Waterschade 

Als je eenmaal de trotse eigenaar of huurder van een pand bent, wil je natuurlijk niet door een klein foutje natte voeten krijgen. Wanneer die slang van de koppeling net breekt als je de hoofdkraan vergeet dicht te draaien, heb je wel heel veel pech. Overdag kun je doorgaans ingrijpen, 's nachts niet. Met als gevolg: flinke waterschade.

Elektrische apparaten zijn kapot en moeten worden gerepareerd of vervangen. Ook kan gevolgschade ontstaan bij - bijvoorbeeld - je buren. Draai dus iedere avond na sluitingstijd de hoofdkraan dicht.

Kun je daar lastig bij? Installeer dan in ieder geval een waterslot op de kranen van alle waterverbruikende toestellen.

Diefstal op bestelling

Vergeet ook niet om je nieuwe zaak goed te beveiligen. Wist je dat inventaris, apparatuur en voorraad van kapperszaken vaak op bestelling worden gestolen? En dat dieven vaak heel eenvoudig binnenkomen door de winkeldeur open te breken? 

Overkomt het jou? Dan kost het je al snel een paar dagen omzet: je moet de schade laten herstellen en de gestolen spullen vervangen. Goede sloten op ramen en deuren en het laten installeren van een inbraakalarminstallatie zijn dus geen overbodige luxe. 

Aansprakelijkheid

Voor de salon kies je bij voorkeur een gladde vloer, want dat is het meest hygiënisch. Maar je moet wel opletten als je de vloer dweilt. Je wilt uiteraard niet dat een klant uitglijdt op jouw natte vloer en zijn been breekt. Voor letsel die anderen in jouw zaak oplopen, kun je immers aansprakelijk worden gesteld. En dat kan grote financiële gevolgen hebben.

Foutje, bedankt!

Het kan straks natuurlijk best een keer voorkomen dat een klant niet blij is met het resultaat van jouw behandeling. Bedenk dan dat een klant die teleurgesteld jouw zaak verlaat, zeker niet meer terugkomt. Balen! 

En het kan nog erger. Als hij vervolgens zijn ongenoegen via social media verspreidt, kost dat jou nog meer klandizie. Bied jouw klanten dus altijd een oplossing bij ontevredenheid. Zo zorg je ervoor dat ze alsnog met een goed gevoel naar buiten stappen.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Meer over dienstverlening

Meer over dienstverlening
AOV en arbeidsongeschiktheid

Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Sluiten