Pensioenmogelijkheden

Pensioen voor medewerkers

Zodra je personeel in dienst neemt, krijg je in veel gevallen te maken met pensioen. Ook als je het voor jezelf (nog) niet zo nodig vindt om een pensioenvoorziening te treffen, kun je daar voor jouw personeel in veel gevallen niet omheen.

Pensioen voor personeel, hoezo?

In veel branches geldt een verplicht gestelde pensioenregeling. Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers bouwt namelijk pensioen op bij een verplicht gesteld fonds.

Collectieve arbeidsovereenkomst 

Deelname aan een pensioenfonds kan verplicht zijn omdat dit in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is bepaald. In die branches hebben werkgevers geen keuze of zij het pensioen regelen voor hun werknemers en hoe ze dat doen.

Buiten die branches kunnen werkgevers zelf beslissen of zij een pensioen regelen voor hun werknemers. Als de werkgever besluit een pensioen te regelen, kan hij - in overleg met de werknemers - zelf bepalen hoe die regeling eruitziet. Het kostenaspect speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol.

Dat geldt voor iedere werkgever, maar zeker voor de startende ondernemer met een beperkt budget.

Hoe regel ik het pensioen? 

Je kunt als ondernemer de pensioenregeling onderbrengen bij een verzekeringsmaatschappij.

Daarnaast kun je als ondernemer jouw werknemers in staat stellen een individuele pensioenovereenkomst af te sluiten bij een verzekeraar. Het Verbond van Verzekeraars is de overkoepelende organisatie van verzekeringsmaatschappijen.

Kijk hier voor alle informatie over een goede pensioenregeling voor jouw personeel.

Bijgewerkt op: 25-06-2018

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor personeel

Wanneer je van plan bent om (op termijn) personeel in dienst te nemen, moet je er wel rekening mee houden dat je als werkgever ook zorgdraagt voor de risico's die jouw werknemers lopen.

Gelukkig zijn er verzekeringen om deze risico's af te dekken. Hierbij moet je denken aan een verzekering op het gebied van:

  1. Verzuim
  2. Pensioen

Lees meer over alle andere mogelijkheden om jouw werknemers te verzekeren in het artikel Hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.