marieke

7 handige apps voor zzp'ers

Slimme apps maken het leven een stukje makkelijker, zeker als zelfstandig ondernemer. Snel een notitie maken, een post inplannen op social media of parkeren, je hoeft er niet eens meer voor naar je laptop te lopen.

1. Evernote

Deze app staat niet voor niets bovenaan de lijst, Evernote is eigenlijk onmisbaar voor elke ondernemer. Je kunt er notities maken, to do-lijsten, foto's en zelfs presentaties en key notes. Wat je ook bedenkt, met deze app bewaar je al je ideeën onderweg op één plek. Je kunt je idee zelfs inspreken met de opname functie. 

Wisselen van device is geen probleem, de app synchroniseert zelfs met de desktopversie. Het is ook gemakkelijk om je bestanden via de app met andere gebruikers te delen. Evernote is beschikbaar voor iOS, android en Windows Phone.

2. ParkMobile en Yellowbrick

Deze twee apps zijn allebei parkeerapps. Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Met ParkMobile en Yellowbrick vind je direct parkeerpleken in de buurt en kun je met een druk op de knop de parkeermeter aanzetten. Zo betaal je altijd voor exact de tijd dat je ergens staat.

Parkmobile is over het algemeen iets goedkoper dan Yellowbrick, maar ANWB-leden kunnen bij de laatstgenoemde gratis inschrijven en betalen iets minder per parkeeractie.

Betalen gaat per maand via je creditcard of een automatische incasso. Het is ook mogelijk om facturen op te halen. Handig voor je administratie. De apps zijn beschikbaar voor Android, iOS en Windows Mobile.

3. Hootsuite

Niet nieuw, maar wel onmisbaar voor de zzp'er die zich actief bezighoudt met social media is Hootsuite. Deze applicatie komt erg goed van pas bij het updaten en managen van je profielen op Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram.

Je kunt berichten vooraf inplannen, het klikgedrag van je volgers analyseren, bestanden delen met andere gebruikers en berichten vertalen (in meer dan vijftig talen). Hootsuite werkt op vrijwel alle smartphones, waaronder iOS,  Android en Windows Phone.

4. Toggl

Veel zzp'ers werken op uurbasis. Natuurlijk kun je zelf aan de slag met excel, maar het is veel makkelijker om gewoon een timer aan te zetten in Toggl. Je kunt je uren ook gewoon achteraf invoeren.

Je krijgt zo een handig overzicht van de tijd die je aan verschillende klanten en projecten besteedt. De app maakt hier overzichtelijke grafieken en pie charts van.

Toggl is er in een betaalde en gratis variant. Je kunt gebruik maken van de Android, iOS en desktop versie.

5. App van je bank

Even snel je saldo checken of een overboeking doen kan tegenwoordig gewoon via je smartphone. Vrijwel alle banken hebben een eigen app om je bankzaken te regelen. Wist je dat je met de Rabo Bankieren app zelfs een zakelijk betaalverzoek kunt sturen?

Bankieren via de app is net zo veilig als internetbankieren via je desktop. Als je telefoon gestolen wordt, kunnen criminelen niet zomaar in je geldzaken neuzen. Je opent de app met je pincode of vingerafdruk.

6. Dunno

Met deze app sta je nooit meer met een mond vol tanden. Noteer een onderwerp waar je graag in korte tijd meer over wilt weten (een 'brainslap) en leg je telefoon weg. Dunno verzamelt de meest gevarieerde en actuele informatie op internet.

Handig voor meetings of bij netwerkevents. Dunno is alleen beschikbaar voor iOS.

7.  Forest 

Lastig om focus te houden? Veel mensen zijn uren per dag bezig op hun telefoon. De app Forest zorgt ervoor dat je je smartphone aan de kant wílt leggen.

Je kunt in de app een timer zetten voor hoe lang je gefocust aan de slag wilt, zonder aan je telefoon te zitten. Je beloning is een boompje. Terwijl de timer afloopt, groeit je boom. Ga je toch met je telefoon aan de slag? Dan gaat je hij dood. Het doel is om uiteindelijk een heel bos aan te planten.

Leuke bijkomstigheid: Forest werkt samen met organisaties die zich inzetten voor het planten van meer echte bomen. Forest is gratis voor Android, maar betaald voor iOS en Windows Phone.

Bijgewerkt op: 12-03-2019

Wat vind je van dit artikel?

x5
x7

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Overweeg jij om zzp'er te worden? Met deze checklist ga je goed voorbereid van start met jouw bedrijf en vergroot je de kansen op succes als zelfstandig ondernemer.

Zzp
Starten als zzper
Starten als zzper

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder zersoneel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.872 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.