Starten zzp'er met zaak

7 handige apps voor zzp'ers

Slimme apps maken je leven als zzp'er een heel stuk makkelijker. Even chatten, een aantekening maken of een rekening betalen, je hoeft er niet meer naar je laptop. Deze apps zijn handig voor vrijwel elke zzp'er.

1. Evernote

Deze app staat niet voor niets bovenaan de lijst, want Evernote is superhandig. Zeker als je regelmatig nieuwe ideetjes bedenkt.

Met deze app bewaar je al die ideeën onderweg op één plek. Je kunt je idee zelfs inspreken met de opname functie. Verder kun je met Evernote onder meer:

 • notities maken
 • to do-lijsten opstellen
 • foto's bewaren
 • presentaties voorbereiden 

Wisselen van device is geen probleem, de app synchroniseert zelfs met de desktopversie. Het is ook gemakkelijk om je bestanden via de app met andere gebruikers te delen.

2. Google Drive

Even snel een bestand checken, vlak voor een afspraak, telefoongesprek of een presentatie bijvoorbeeld. Met Google Drive is dat een fluitje van een cent. Hiermee kun je je bestanden bekijken op je telefoon.

Het aanpassen van een word-document is op je desktop weliswaar een stuk makkelijker, maar soms is even checken al voldoende. 

Google Drive is gratis tot 15GB opslagruimte. Voor de gemiddelde zzp'er is dat meer dan voldoende. 

3. ParkMobile en Yellowbrick

Als zzp'er ben je wellicht regelmatig onderweg. ParkMobile en Yellowbrick zijn parkeerapps waarmee je direct parkeerplekken in de buurt vindt. En dat alleen, met een paar drukken op de knop zet je de parkeermeter aan. Zo betaal je altijd voor exact de tijd dat je ergens staat.

Auto van de zaak

Rijd je een auto van de zaak, dan kun je deze parkeerkosten van je winst aftrekken. Een ander voordeel van zo'n parkeerapp is dat je hiermee automatisch een factuur hebt voor je administratie. Heel wat handiger dan al die kleine bonnetjes natuurlijk.

4. LanguageTool

Heb je wel eens moeite met correcte spelling en grammatica? Deze applicatie kun je toevoegen aan je Chrome-browser zodat je altijd een spellingchecker bij de hand hebt. Fout gespelde woorden en kromme zinnen worden automatisch onderstreept in een andere kleur, zodat je ze goed kunt herkennen.

Ideaal voor zakelijke mailtjes, facturen en offertes. Extra fijn: LanguageTool heeft een goede gratis variant.

5. Hootsuite

Ben je voor jouw werk nou flink actief op social media? Niet om een grappig kattenfilmpje te delen, maar vooral zakelijk? Denk dan eens aan Hootsuite. Deze applicatie komt erg goed van pas bij het updaten en managen van je profielen op Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram.

Wat je allemaal met Hootsuite kunt:

 • Updates en berichten in één keer op meerdere netwerken plaatsen.
 • Checken hoe er op social media over je bedrijf wordt gesproken.
 • Klikgedrag van volgers analyseren. 
 • Berichten inplannen die Hootsuite automatisch verstuurt.
 • Bekijken of je succes hebt in de Analytics-sectie

6. Toggl

Veel zzp'ers werken op uurbasis. Natuurlijk kun je zelf aan de slag met Excel, maar het is veel makkelijker om gewoon een timer aan te zetten in een app als Toggl. Je kunt je uren in deze app overigens ook achteraf invoeren.

Zeker handig als je dus vaak aan verschillende klanten en projecten besteedt. De app maakt hier overzichtelijke grafieken en pie-charts van. Toggl is er in een betaalde en gratis variant. 

7.  Forest 

Veel mensen hebben moeite om focus te houden. Overal om ons heen vinden we tegenwoordig immers afleiding en vooral de telefoon zorgt ervoor dat we snel weer iets aan het doen zijn. 

De app Forest zorgt ervoor dat je je smartphone aan de kant legt, terwijl die belangrijke klus afmaakt.

Je kunt in de app een timer zetten voor hoe lang je gefocust aan de slag wilt, zonder aan je telefoon te zitten. Je beloning is een boompje. Terwijl de timer afloopt, groeit je boom. Ga je toch met je telefoon aan de slag? Dan gaat je boom dood.

Het doel is om uiteindelijk een heel bos aan te planten. Leuke bijkomstigheid: Forest werkt samen met organisaties die zich inzetten voor het planten van meer echte bomen. 

Bijgewerkt op: 18-09-2020

Wat vind je van dit artikel?

x17
x10

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Overweeg jij om zzp'er te worden? Met deze checklist ga je goed voorbereid van start met jouw bedrijf en vergroot je de kansen op succes als zelfstandig ondernemer.

Zzp
Offerte maken en opstellen
Offerte maken en opstellen

Hoe bepaal je als zzp'er je uurtarief? Als startende ondernemer is het lastig om een prijs voor je dienst vast te stellen. Veel starters kiezen een te laag tarief. Deze tips helpen je op weg om je ideale uurtarief te bepalen.

Uurtarief bepalen
Uurtarief bepalen

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.