marieke

7 handige apps voor zzp'ers

Slimme apps maken je leven als zzp'er een heel stuk makkelijker. Even chatten, een aantekening maken of een rekening betalen, je hoeft er niet meer naar je laptop. Deze apps zijn handig voor vrijwel elke zzp'er.

1. Evernote

Deze app staat niet voor niets bovenaan de lijst, want Evernote is superhandig. Zeker als je regelmatig nieuwe ideetjes bedenkt.

Met deze app bewaar je al die ideeën onderweg op één plek. Je kunt je idee zelfs inspreken met de opname functie. Verder kun je met Evernote onder meer:

 • notities maken
 • to do-lijsten opstellen
 • foto's bewaren
 • presentaties voorbereiden 

Wisselen van device is geen probleem, de app synchroniseert zelfs met de desktopversie. Het is ook gemakkelijk om je bestanden via de app met andere gebruikers te delen.

2. Google Drive

Even snel een bestand checken, vlak voor een afspraak, telefoongesprek of een presentatie bijvoorbeeld. Met Google Drive is dat een fluitje van een cent. Hiermee kun je je bestanden bekijken op je telefoon.

Het aanpassen van een word-document is op je desktop weliswaar een stuk makkelijker, maar soms is even checken al voldoende. 

Google Drive is gratis tot 15GB opslagruimte. Voor de gemiddelde zzp'er is dat meer dan voldoende. 

3. ParkMobile en Yellowbrick

Als zzp'er ben je wellicht regelmatig onderweg. ParkMobile en Yellowbrick zijn parkeerapps waarmee je direct parkeerpleken in de buurt vindt. En dat alleen, met een paar drukken op de knop zet je de parkeermeter aan. Zo betaal je altijd voor exact de tijd dat je ergens staat.

Auto van de zaak

Rijd je een auto van de zaak, dan kun je deze parkeerkosten van je winst aftrekken. Een ander voordeel van zo'n parkeerapp is dat je hiermee automatisch een factuur hebt voor je administratie. Heel wat handiger dan al die kleine bonnetjes natuurlijk.

4. Rabo Tellow

Even snel je saldo checken of een overboeking doen kan tegenwoordig gewoon via je smartphone. Vrijwel alle banken hebben een eigen app om je bankzaken te regelen. Zo biedt Rabobank Tellow, onderdeel van Rabo Bizzy.

Tellow financiele administratie

Online boekhoud-tool

Met deze boekhoud-tool ben je niet meer aan het klooien met bonnetjes en kun je op ieder moment even de boekhouding bijwerken. Zo bespaar je tijd en weet je hoe je er financieel voor staat.

Wat krijg je met Tellow?

 • Altijd een financieel overzicht
 • Bonnetjes automatisch in je administratie
 • Een seintje als facturen betaald zijn
 • Elk kwartaal staat je btw-aangifte klaar

Ontdek Tellow

Wist je dat je met de Rabo Bankieren app ook een zakelijk betaalverzoek kunt sturen?

5. Hootsuite

Ben je voor jouw werk nou flink actief op social media? Niet om een grappig kattenfilmpje te delen, maar vooral zakelijk? Denk dan eens aan Hootsuite. Deze applicatie komt erg goed van pas bij het updaten en managen van je profielen op Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram.

Wat je allemaal met Hootsuite kunt:

 • Updates en berichten in één keer op meerdere netwerken plaatsen.
 • Checken hoe er op social media over je bedrijf wordt gesproken.
 • Klikgedrag van volgers analyseren. 
 • Berichten inplannen die Hootsuite automatisch verstuurt.
 • Bekijken of je succes hebt in de Analytics-sectie

6. Toggl

Veel zzp'ers werken op uurbasis. Natuurlijk kun je zelf aan de slag met excel, maar het is veel makkelijker om gewoon een timer aan te zetten in een app als Toggl. Je kunt je uren in deze app overigens ook achteraf invoeren.

Zeker handig als je dus vaak aan verschillende klanten en projecten besteedt. De app maakt hier overzichtelijke grafieken en pie-charts van. Toggl is er in een betaalde en gratis variant. 

7.  Forest 

Veel mensen hebben moeite om focus te houden. Overal om ons heen vinden we tegenwoordig immers afleiding en met name de telefoon zorgt ervoor dat we snel weer iets aan het doen zijn. 

De app Forest zorgt ervoor dat je je smartphone aan de kant legt, terwijl die belangrijke klus afmaakt.

Je kunt in de app een timer zetten voor hoe lang je gefocust aan de slag wilt, zonder aan je telefoon te zitten. Je beloning is een boompje. Terwijl de timer afloopt, groeit je boom. Ga je toch met je telefoon aan de slag? Dan gaat je boom dood.

Het doel is om uiteindelijk een heel bos aan te planten. Leuke bijkomstigheid: Forest werkt samen met organisaties die zich inzetten voor het planten van meer echte bomen. 

Bijgewerkt op: 23-06-2020

Wat vind je van dit artikel?

x10
x8

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Hoe kies je als zzp'er de juiste rechtsvorm? Die beslissing hangt onder meer af van jouw branche en het type bedrijf dat je gaat starten. Hier zie je welke rechtsvormen het vaakst door andere zzp'ers worden gekozen.

Rechtsvormen
Rechtsvormen

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.