pauline

5 vragen en antwoorden over duurzaam ondernemen

MVO (voluit Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) speelt in het bedrijfsleven een steeds grotere rol. Maar waar komt duurzaam ondernemen in de praktijk eigenlijk op neer? En wat kun je er als startende ondernemer of ZZP'er mee? Dat leest u in dit artikel: 5 vragen en antwoorden over duurzaam ondernemen.

1. Wat houdt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen precies in?

MVO (voluit Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), vaak ook wel duurzaam ondernemen genoemd, is een vorm van ondernemen waarbij organisaties verantwoordelijkheid nemen voor de effecten van de bedrijfsactiviteiten op mens, milieu en maatschappij. Oftewel: het desbetreffende bedrijf maakt bewuste keuzes op het gebied van groei, duurzaamheid en innovatie.

Op welke schaal een bedrijf MVO toepast, verschilt wat betreft de mogelijkheden uiteraard per sector en de grootte van een onderneming, maar ook de bedrijfsstrategie en -cultuur speelt hierbij een rol. Over het algemeen wordt MVO in ieder geval grotendeels beschouwd als een proces en niet zozeer een eindbestemming. U kunt als starter in eerste instantie prima klein beginnen - bijvoorbeeld door in een zuinige auto te rijden en voor duurzame leveranciers te kiezen - en dit beleid in een later stadium uitbreiden.

2. Draait MVO puur om het milieu?

Nee, de gedachte dat bij duurzaam ondernemen hoofdzakelijk spaarzaam energiegebruik en sporadisch een printje maken een rol speelt, is een misvatting. Een concreet beleid op het gebied van duurzaam ondernemen richt zich namelijk niet op één, maar drie verschillende pijlers. In het Engels heeft men het vaak over de drie P's: people (sociale kant), planet (binnen de ecologische randvoorwaarden) en profit (economische prestaties). Als duurzame ondernemer zoekt u hierbij steeds naar een goede balans op al deze gebieden en communiceert hierover openlijk met uw klanten en - indien relevant - werknemers.

Als economische prestatie kunt u bijvoorbeeld kijken naar de mogelijkheden in uw branche om nieuwe markten aan te boren en zo de algehele duurzaamheid te verbeteren. Hoe de uitgangspunten van de hoofdpijlers worden vertaald naar een concrete strategie, kan per branche en type bedrijf uiteraard aanzienlijk verschillen, maar dit wordt vooral duidelijk als men kijkt naar de grootte van de ondernemingen. Grote organisaties hebben het vaak over MVO in het algemeen, terwijl eenmanszaken en andere bedrijven in het midden- en kleinbedrijf eerder spreken over duurzaam ondernemen. In het MKB kijkt men in eerste instantie vooral naar de interne organisatie (milieu, personeel etc.) en komt het maatschappelijke aspect pas later om de hoek kijken.

3. Naast MVO is er MBO. Wat is het verschil?

De volledige naam - Maatschappelijk Betrokken Ondernemen - zegt het eigenlijk al: het draait hierbij vooral om maatschappelijk betrokken te zijn als bedrijf. Ondernemers die zich actief bezighouden met MBO stellen mensen of middelen beschikbaar aan de maatschappij. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het steunen van een project op het gebied van sport of cultuur of door een bijdrage te leveren aan het oplossen van vraagstukken (huiselijk geweld, schooluitval, overgewicht etc.).

Wie met zijn of haar bedrijf investeert in MBO, werkt tegelijkertijd ook aan het verbeteren van probleemsituaties in de maatschappij. Dat u met dergelijke activiteiten uw imago kunt verbeteren, hoeven wij u vast niet te leggen. U mag de wereld dan ook best laten weten wat uw onderneming aan MBO doet (denk hierbij ook aan de inzet op social media). Op Movisie.nl leest u meer over het positieve effect van een actief MBO-beleid.

4. Wat zijn de voordelen van duurzaam ondernemen?

Kostenbesparing is zeker een bijkomend voordeel van MVO; na het werk alle elektrische apparaten (vergeet hierbij vooral ook het kopieerapparaat niet!) uitzetten en het licht op kantoor uitdoen zal een gunstig effect hebben op uw energierekening. En met de huidige benzineprijzen loont het rijden in een elektrische auto of een bedrijfswagen die op gas rijdt ook steeds meer.

Daarnaast kunt u als bedrijf meer maatschappelijke waardering krijgen en de tevredenheid onder uw werknemers vergroten. Op het gebied van 'People' zal uw onderneming dus een stuk aantrekkelijker zijn voor toekomstige werknemers. Uit onderzoek blijkt bovendien dat organisaties met een actief MVO-beleid een hogere arbeidsproductiviteit, minder verloop en een lager ziekteverzuim hebben.

5. Wat kan ik als starter met MVO?

Je zou misschien denken dat vooral grotere organisaties baat hebben bij het toepassen van MVO en zo hun imago verbeteren, maar ook voor u als startende ondernemer zijn er best veel mogelijkheden op het gebied van duurzaam ondernemen. Al eerder noemden we de keuze voor een zuinige auto en zuinige leveranciers, maar er zijn meer manieren om MVO-gericht te handelen. Bij veel diensten en producten, waaronder de aanschaf van kantoorspullen en bedrijfskleding, kunnen starters kiezen voor de meest duurzame vorm.

Op de website van MVO Nederland kunt u meer inspiratie opdoen. Kijk hiervoor vooral eens bij het onderdeel MVO Doen, waar u meer kunt lezen over originele initiatieven van andere bedrijven. U zult zien dat bijna ieder initiatief op het gebied van duurzaam ondernemen de moeite waard blijkt te zijn.

Tips voor het starten van een eigen bedrijf

Wie voor zichzelf wil beginnen, moet eerst een heleboel zaken regelen. Wat te denken van het openen van een zakelijke rekening, het schrijven van een goed ondernemingsplan en het afsluiten van de juiste verzekeringen? Om er zeker van te zijn dat u niets over het hoofd ziet, hebben wij de belangrijkste zaken op een rij gezet op de pagina Speciaal voor starters. Hier kunt u ook een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen bij een vestiging bij u in de buurt.

Lees ook:
5 belangrijke voordelen van MVO
Dossier: wat is MVO eigenlijk?
5 vragen en antwoorden over innovatiefonds MKB
10 tips voor gratis MVO

Gepubliceerd op:
31-05-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op de wet DBA. Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst de wet handhaven bij opdrachtgevers. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing. Daarna kan er een boete of naheffing voor de opdrachtgever volgen.

Schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.