Bedrijf starten onder de 18: wat zijn de regels?

Wat zijn de voorwaarden wanneer je als minderjarige een bedrijf wilt starten? Mogen jongeren die nog op school zitten zich zomaar inschrijven bij de Kamer van Koophandel en met welke regels van de overheid krijgen zij te maken? In deze checklist leggen we uit hoe het zit: Bedrijf starten onder de 18, wat zijn de regels?

Een van de bekendste voorbeelden van een Nederlandse ondernemer die op jonge leeftijd succesvol was, is Ben Woldring. Hij begon al op zijn dertiende met ondernemen en is de oprichter van vergelijkingssites als Bellen.com en Gaslicht.com en is inmiddels ook eigenaar van de Bencom Group.

En zo zijn er nog wel meer ondernemende jongeren die zich niet door hun leeftijd willen laten beperken. Zij willen gewoon graag ondernemen, of ze nu minderjarig zijn of niet. Toch is er een aantal overheidsregels waarmee je rekening moet houden als je nog onder de 18 bent en voor jezelf wilt beginnen. 

Mag je als minderjarige ondernemen?

Het eerste aandachtspunt voor jonge ondernemers is de handelingsbekwaamheid, dat is vastgelegd in Het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat minderjarigen alleen rechtshandelingen mogen verrichten indien zij hiervoor toestemming krijgen van hun wettelijke vertegenwoordigers (meestal zijn dit de ouders of een voogd). Anders gezegd: een handeling van een ondernemer onder de achttien jaar is niet geldig zonder toestemming.

Een minderjarige is dus handelingsonbekwaam en mag daarom volgens de wet alleen zelfstandige handelingen uitvoeren die bij diens leeftijd passen. Zo mogen zij bijvoorbeeld een blikje cola kopen in de schoolpauze. Of een kaartje voor de bioscoop.

Een auto kopen mag dan weer niet. Diezelfde beperking is van toepassing op een geldbedrag lenen bij de bank. Of een contract afsluiten bij een energiemaatschappij. Of een bedrijf starten

Wet om te beschermen

Deze wet is in het leven geroepen om jongeren tegen zichzelf te beschermen. Door een ondoordachte handeling kan het leven van iemand van 16 behoorlijk op zijn kop komen te staan - en draaien de wettelijke vertegenwoordigers voor de gevolgen op.

Nu kan het altijd gebeuren dat er een handeling van een kind door de mazen van de wet glipt, maar de wet zegt dat deze rechtshandelingen achteraf ongedaan kunnen worden gemaakt door de ouders of verzorgers. Dit kan tot drie jaar nadat zij hiervan op de hoogte zijn geraakt.

Hoe kun je als minderjarige toch een bedrijf starten?

Hoewel niet eenvoudig is het zeker niet onmogelijk om een bedrijf te starten als minderjarige. Je krijgt dan echter wel te maken met strenge voorwaarden: ten eerste heb je toestemming nodig van je ouders of voogd om je in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat kan in jouw geval namelijk niet worden beschouwd als 'reguliere handeling'.

Ten tweede heb je voor iedere afzonderlijke zakelijke handeling ook toestemming nodig, omdat het sluiten van een zakendeal nu eenmaal niet hetzelfde is als het bestellen van een patatje speciaal bij de plaatselijke snackbar. 

Handelingen terugdraaien

Tot slot moet je ook rekening houden met het feit dat de handelingen van een minderjarige altijd terug te draaien zijn. Je kunt als 16-jarige ondernemer wel allerlei zakelijke afspraken maken, maar geen enkele zakenrelatie zit erop te wachten dat een mooie deal door de ouders van zijn minderjarige zakenpartner twee jaar na dato plots gewijzigd of ongeldig verklaard moet worden. 

Het lijkt op het eerste gezicht dus behoorlijk lastig om een bedrijf te beginnen als je onder de 18 bent. Toch is er wel degelijk genoeg speelruimte voor jonge ondernemers. Ten eerste als de ouders bij iedere handeling toestemming geven en ten tweede dankzij het begrip handlichting. 

Wat is een handlichting?

Omdat niemand staat te springen om iedere keer naar zijn ouders toe te moeten om toestemming te krijgen voor een aankoop of een ondertekening van een juridisch contract, heeft de wet het begrip handlichting in het leven geroepen. Een handlichting is niet verplicht, maar maakt ondernemen wel een stuk eenvoudiger.

Jonge ondernemers - vanaf 16 jaar - kunnen deze handlichting tegen een vergoeding aanvragen bij de kantonrechter. Er is hier uiteraard wel toestemming van de ouders voor nodig. 

Wat valt hieronder? Handlichting is in feite het toekennen van bevoegdheden van een meerderjarige aan een minderjarige. Dat wil zeggen dat de rechtsgeldige handelingen die hieronder vallen, waaronder het sluiten van een deal met een nieuwe klant, nu bindend zijn. De handelingsonbekwaamheid wordt hiermee opgeheven, oftewel: de minderjarige kan dankzij de handlichting beschikken over de bevoegdheden én verantwoordelijkheden van een volwassene. 

Waarom een handlichting?

Zoals eerder gezegd doen veel ondernemers liever geen zaken met een minderjarige, mede vanwege het risico dat er door inmenging van ouders achteraf alsnog van de overeenkomst kan worden afgezien.

Terwijl de ondernemer zelf de verplichtingen wel moet nakomen.

Dat kan voor beide partijen nadelig uitpakken: een afgeketste deal kost een ondernemer veel geld en hij zal daarna geen zaken meer met de minderjarige willen doen.

Ook voor de jonge ondernemer is het niet leuk: de geplande activiteiten gaan niet door en alle investeringen zijn voor niets geweest. 

Door de handlichting aan te vragen, wordt de minderjarige zelf verantwoordelijk en kan zo op gelijke voet zaken doen. Dit heeft een aantal (juridische) consequenties. 

Zo is hij nu zelf aansprakelijk voor de gevolgen van de handeling - hij kan de aansprakelijkheid voor een mislukte zakendeal dus niet meer op zijn ouders afwentelen, die eerder zo'n handeling nog konden vernietigen door zich te beroepen op de handelingsonbekwaamheid van hun kind. 

Hoe kom je aan een handlichting?

Er geldt een standaardprocedure om een verzoek voor een handlichting in te dienen bij de rechtbank. Op rechtspraak.nl staan de rechtbanken per regio vemeld. De rechtbank waar je het verzoek indient kan uitleggen welke voorwaarden van toepassing zijn op de handlichting. 

Let op: handlichting is een beschikking die wordt verleend door een rechter. Dit houdt in dat de beschikking wordt gepubliceerd in een tweetal (regionale) dagbladen én in de Staatscourant. De kosten voor deze publicaties (en de griffiekosten) zijn voor rekening van de minderjarige ondernemer. Dat is niet goedkoop: het prijskaartje voor een handlichting loopt al snel in de honderden euro's.

Voor zelfstandige inschrijving bij de KvK is een handlichting verplicht. Is deze niet aangevraagd? Dan moeten de ouders mee om te tekenen. Is de ondernemer in spe jonger dan zestien jaar? Dan is handlichting helaas niet mogelijk. (Bron: Kamer van Koophandel / Ondernemersplein.nl).

Zakelijke rekening voor minderjarige

Om als minderjarige bij Rabobank een zakelijke rekening te kunnen openen, heb je een handlichting nodig waar geen limieten aan het gebruik van de rekening zijn verbonden. De bank heeft namelijk niet de mogelijkheid om eventueel gewenste limieten te controleren. Geef dit dus ook duidelijk aan bij je ouders vóór je een verzoek tot handlichting indient bij de rechtbank.

Ook interessant voor jou

9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf
Inschrijven in het Handelsregister: zo doe je dat
Ondernemen en studeren: gaat dat samen?
Een bedrijf starten: voldoe jij aan de wettelijke regels?
Met een gerust hart voor jezelf beginnen doe je zo

Bijgewerkt op: 20-07-2018

Wat vind je van dit artikel?

x12
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.549 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.