Minderjarige starter

Bedrijf starten onder de 18: wat zijn de regels?

Een bedrijf starten als minderjarige. Dat kan, maar je krijgt als ondernemende tiener wel te maken met extra regels. Tip: vraag een handlichting aan. In deze checklist zetten we alle informatie voor je op een rij.

Je bent eigenlijk nooit te jong om te starten. Ons land telt steeds meer ambitieuze tieners die een eigen bedrijf bestieren. Zo schreven in 2018 maar liefst 3.500 jongeren tussen de 13 en 18 jaar zich in bij de Kamer van Koophandel. Dat was bijna 30% meer dan het jaar ervoor.

De meeste tieners die een bedrijf starten doen dat in de categorie 'detailhandel via internet in kleding en modeartikelen'.

Mag je als minderjarige ondernemen?

Ja, dat mag dus. Maar aan de andere kant heb je zoals gezegd dan wel te maken met een aantal regels. In het Burgerlijk Wetboek staat namelijk dat een minderjarige alleen rechtshandelingen mag verrichten als zijn of haar wettelijke vertegenwoordigers daarvoor toestemming geven. Dat zijn in de meeste gevallen de ouders en soms een voogd.

Dan gaat het bijvoorbeeld om:

 • Het aangaan van een lening
 • Het tekenen van een (huur)contract
 • Het kopen van een auto
 • Het afsluiten van een mobiel abonnement
 • Het inschrijven van een bedrijf bij de KvK

Wet om te beschermen

Deze wet is in het leven geroepen om jongeren tegen zichzelf in bescherming te nemen. Ga maar na. Door een ondoordachte handeling kan het leven van iemand van 16 behoorlijk op zijn kop komen te staan. De wettelijke vertegenwoordigers draaien in dat geval voor de gevolgen op.

Stel dat je 16 bent en tóch een lening weet af te sluiten. Dan zegt de wet dat deze rechtshandeling achteraf ongedaan kan worden gemaakt door je ouders of verzorgers. Dit kan tot drie jaar nadat zij hiervan op de hoogte zijn geraakt.

Handelingsonbekwaamheid jongeren

Als minderjarige ben je volgens de wet dus handelingsonbekwaam. Je mag alleen zelfstandige handelingen uitvoeren die bij jouw leeftijd passen. Een blikje cola kopen in de schoolpauze bijvoorbeeld, of een kaartje voor de bioscoop. Maar geen personeel aannemen, inkoopcontracten aangaan of opslagruimte huren.

Hoe kun je als minderjarige tóch een bedrijf starten?

De eerste rechtshandeling is de inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (zo werkt dat). Daarvoor heb je te allen tijde toestemming nodig van je ouders of voogd.

Ben je nog geen 16 jaar? Dan zul je voor het afsluiten van ieder juridisch contract of zakelijke handeling steeds om toestemming moeten vragen. Zonder enige uitzondering, en dat kan best een gedoe zijn.

Zakenrelaties zitten er niet op te wachten dat een mooie deal door de ouders van hun minderjarige zakenpartner twee jaar na dato plots gewijzigd of ongeldig verklaard wordt. 

Voor tieners die al wel 16 of 17 jaar zijn, is er een mogelijkheid om te ondernemen zonder elke keer om die toestemming te hoeven vragen. Daarvoor heb je een handlichting nodig. Die is niet verplicht, maar maakt het ondernemen wel een stuk eenvoudiger.

Wat is een handlichting?

Jonge ondernemers kunnen vanaf 16 jaar dus een handlichting aanvragen bij de kantonrechter. Daar heb je dan nog wel toestemming van je ouders of verzorgers voor nodig. Met een handlichting krijg je als ondernemende tiener meer speelruimte.

Een handlichting is in feite het toekennen van bevoegdheden van een meerderjarige aan een minderjarige. Dat wil zeggen dat rechtsgeldige handelingen die hieronder vallen nu wél bindend zijn. Denk aan het sluiten van een deal met een nieuwe klant of het huren van een kantoor.

Let op! De handlichting geldt alleen voor handelingen die betrekking hebben op je bedrijf. Zelf een huis kopen? Daarvoor heb je tot je 18e nog steeds toestemming nodig.

Handlichting kent ook beperkingen

Met een handlichting mag je alles doen wat een ondernemer van 18 jaar en ouder ook mag doen. Toch kunnen je ouders ervoor kiezen om beperkende bepalingen in de handlichting op te nemen. Denk aan een maximum leenbedrag bijvoorbeeld. 

Wat tot je 18e sowieso niet is toegestaan:

 • Grond kopen
 • Een bedrijfspand aanschaffen
 • In aandelen handelen
 • Een hypotheek afsluiten

Hoe kom je aan een handlichting?

Er geldt een standaardprocedure om een verzoek voor een handlichting in te dienen bij de rechtbank. Neem daarvoor contact op met de rechtbank bij jou in de buurt.

Ze zullen in ieder geval vragen om de naam en handtekening van je ouders, de reden van het verzoek en de bevoegdheden die je wilt hebben.

De kosten voor het aanvragen van een handlichting liggen tussen de € 1.000 en € 1.500. Deze kosten zijn het eerste jaar aftrekbaar.  

Zakelijke rekening openen

Om als minderjarige bij Rabobank een zakelijke rekening te kunnen openen, heb je een handlichting nodig waar geen limieten aan het gebruik van de rekening zijn verbonden. De bank heeft namelijk niet de mogelijkheid om eventueel gewenste limieten te controleren. Geef dit dus ook duidelijk aan bij je ouders vóór je een verzoek tot handlichting indient bij de rechtbank.

Gaat de rechtbank akkoord? Dan krijg je een officiële kopie mee van je handlichting. Die kun je aan zakenpartners laten zien als bewijs van je handelingsbekwaamheid.

Ook interessant voor jou

Inschrijven in het Handelsregister: zo doe je dat
Ondernemen en studeren: gaat dat samen?
Met een gerust hart voor jezelf beginnen doe je zo

Bijgewerkt op: 12-03-2019

Wat vind je van dit artikel?

x51
x30

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.