In dit artikel behandelen we de 8 richtlijnen die komen kijken bij het bedenken van een handelsnaam. Direct meer lezen over een specifiek onderdeel? klik dan op één van onderstaande links:
- Neem de tijd
- Gebruik een tool voor je bedrijfsnaam
- Duidelijke naam kiezen
- Maak de handelsnaam onderscheidend
- Voorkom verwarring of misleiding
- Respecteer bestaande handelsnamen
- Controleer of de handelsnaam is toegestaan
- Vraag advies
1. Bedrijfsnaam kiezen: neem de tijd
Je bedrijfsnaam kies je in principe voor altijd. Natuurlijk kán je je handelsnaam wel aanpassen, maar dit is aan te raden. Je klanten kunnen hierdoor in de war raken en alle bekendheid die je vergaard hebt, is in een klap weg.
Bedenk dus niet pas op de dag dat je enthousiast jouw onderneming gaat inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel een naam. Hoe meer de gekozen handelsnaam van toepassing is op jouw bedrijf en product of dienst, hoe beter.
Handelsnaam controleren
Als je eerst serieus nadenkt over een geschikte naam, heb je ook meer tijd om te controleren of deze bedrijfsnaam niet te dicht in de buurt komt van een bestaande concurrent of in strijd is met andere regels (lees verder bij punt 3).
2. Gebruik een tool voor je bedrijfsnaam
Inspiratie nodig? Er zijn verschillende handige tools beschikbaar om leuke bedrijfsnamen mee te bedenken.
Een duidelijke naam kiezen
Een goede handelsnaam zegt veel over een bedrijf. Als een potentiële nieuwe klant niet meteen kan zien waarvoor ze bij jou terecht kunnen, zal hij snel geneigd zijn om naar de concurrent te gaan.
Een bedrijfsnaam als 'Yvette's Bloemenstal' klinkt misschien wel niet zo spannend, maar er is geen twijfel over mogelijk dat mensen hier een bosje bloemen kunnen kopen.
Verschillen per branche
Overigens is het natuurlijk wel zo dat dit per branche kan verschillen. Voor een fris en jong communicatiebureau is een originele insteek eerder een goede insteek dan voor een begrafenisondernemer of belastingadviseur.
4. Maak de handelsnaam onderscheidend
Een wettelijke voorwaarde van een goede bedrijfsnaam is dat jij je hiermee voldoende kunt onderscheiden. Dat wil zeggen dat een begrip zoals Dierenwinkel, Banketbakker of Psychopraktijk niet genoeg is.
Wat wél is toegestaan (en duidelijk voor je klanten), is iets aan deze definitie toevoegen (bijvoorbeeld je eigen naam of een omschrijving). Denk aan:
- Dierenwinkel Pieter
- De geurige banketbakker
- Psychopraktijk Utrecht
5. Voorkom verwarring of misleiding
De bedrijfsnaam mag niet verwarrend of misleidend zijn. Het spreekt eigenlijk voor zich, maar het is dus nooit wettelijk toegestaan om de letters bv gebruiken als jij voor een andere rechtsvorm hebt gekozen en dus helemaal geen bv hebt.
Ook een handelsnaam als 'Ikea-sale' of 'Hemaworst' zal geheid problemen opleveren.
6. Respecteer bestaande handelsnamen en merken
Jouw toekomstige naam mag niet in strijd zijn met bestaande handelsnamen of merken. Je moet dus rekening houden met de aard van de onderneming en het werkgebied waarin je wilt opereren.
Als jij jouw nieuwe buurtsuper heel graag 'Albert Heijn' wilt noemen, zal dat helaas niet gaan. Ook niet als je zelf toevallig zo heet of Heijn anders spelt dan de bekende supermarktketen.
Maak je bedrijfsnaam origineel
Heet jij Albert Heijn en ben je in plaats van supermarktondernemer notaris geworden? Ook dan kun je jouw bedrijf beter een andere naam geven.
Door de grote naamsbekendheid van Ahold zullen klanten jouw business onbewust toch associëren met de kruidenier.
Tóch dezelfde bedrijfsnaam
Een bestaande naam hoeft echter niet altijd problematisch te zijn. Wil jij jouw restaurant bijvoorbeeld 'Westerduin' noemen en kom je erachter dat er in Nederland al een restaurant met die naam bestaat?
Dan kan dat wellicht alsnog prima, als de afstand tussen de bestaande en jouw nieuwe vestiging voldoende is. Bij een merknaam als 'Van der Valk' is dat uiteraard een ander verhaal.
7. Controleer of de handelsnaam is toegestaan
Wil je weten of je jouw gekozen handelsnaam mag gebruiken? Je kunt je bedrijfsnaam controleren bij de KvK en het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) in Den Haag.
Heb je jouw ideale bedrijfsnaam eenmaal gevonden? Dan heb je na de registratie bij de KvK ook het recht om dezelfde handelsnaam als merk te deponeren bij het BBIE.
Een registratie bij de BBIE is niet kosteloos en moet je dus zien als een investering
Domeinnaam controleren
Vergeet met het oog op het maken van een website ook niet de beschikbaarheid van de domeinnaam te checken. Dit kun je heel gemakkelijk zelf doen op de website van SIDN.
8. Vraag om advies
Heb je de beschikbaarheid gecontroleerd en ben je er zeker van dat deze beschikbaar is? Leg de potentiële bedrijfsnaam dan ook altijd voor aan je familie, vrienden en (oud)collega's.
Jij kunt immers zelf helemaal in de wolken zijn met de naam van je keuze, maar van jouw omgeving kun je meestal een eerlijk en - ook belangrijk - objectief oordeel verwachten.
Ook interessant voor jou
Zo ontwikkel je een goede huisstijl
Merkregistratie: hoe deponeer je een merk?