5 redenen om jouw handelsnaam als merk te registreren

Bijgewerkt op 13 juni 2023
5 min  leestijd
320
Auteur: Marieke Leijnen
Handelsnaam registeren ja of nee

Een handelsnaam is toch hetzelfde als een merk? Het korte antwoord is: nee. Werk jij onder een toffe bedrijfsnaam? Dan moet je hem veiligstellen als merknaam. In dit artikel: 5 redenen om je handelsnaam als merk te registreren. 

Je bent er misschien niet mee bezig als startende ondernemer, maar de naam van jouw bedrijf of het logo op jouw producten is geld waard. Door je merk te registeren, voorkom je dat anderen jouw merk(naam) misbruiken of je producten namaken. Benieuwd naar één van de redenen? Klik dan op de link hieronder. 

 1. Een handelsnaam is niet hetzelfde als een merk
 2. Je hebt monopolie op jouw merknaam
 3. Voorkom verkeerde associaties
 4. Je komt betrouwbaarder over
 5. Het kost slechts (vanaf) € 244 voor 10 jaar

1. Een handelsnaam is niet hetzelfde als een merk

Wanneer je een handelsnaam actief gebruikt, geniet je automatisch bescherming, maar dit geldt alleen binnen de regio waar jouw onderneming actief is. Buiten deze regio mogen anderen jouw naam vrijelijk gebruiken. Indien je exclusieve rechten op je naam wilt hebben in heel Nederland, België en Luxemburg, dien je een merkregistratie aan te vragen.

Merk is een vorm van intellectueel eigendom 

Een merk is een vorm van intellectueel eigendom (IE), dat de verschillende rechten die betrekking hebben op uitgewerkte ideeën en creatieve concepten omvat. Het merkenrecht is bijvoorbeeld van toepassing op namen en logo's, het modellenrecht beschermt designs en het octrooirecht behandelt technische innovaties.

Tip: 8 richtlijnen bij het bedenken van een handelsnaam.

2. Je hebt monopolie op jouw merk

Voor alle duidelijkheid: een handelsnaam is de naam van jouw onderneming, maar dit is niet de naam waaronder jij producten of diensten in de markt zet. Dat is jouw merk. 

Bescherming op de handelsnaam krijg je in het gebied waar jij actief bent onder deze naam. Dit biedt vaak niet meer dan regionale bescherming, waardoor concurrenten uit jouw branche die werkzaam zijn in een ander gebied in Nederland (en jij niet) dezelfde naam kunnen gebruiken.

Whitepaper Bedrijfsnaam cover

De perfecte bedrijfsnaam?

Een ijzersterke naam is van groot belang. Waar moet je op letten? We hebben de gouden regels voor je op een rijtje gezet.

Download de PDF

3. Voorkom verkeerde associaties met jouw bedrijfsnaam

Op het moment dat jij met jouw bedrijf je vleugels wilt uitslaan naar een andere regio in Nederland, kan het gebeuren dat op die plek jouw bedrijfsnaam al door een andere onderneming wordt gebruikt.  

Voorkom dus dat iemand onder dezelfde naam (en in dezelfde sector) binnen Nederland opereert. Wanneer dat bedrijf een  slechte reputatie heeft, is dat niet gunstig voor jouw bedrijf.

Het handelsnaamrecht biedt dan weinig middelen om hier tegenop te treden. En ben je toch van mening dat jij in je recht staat? Dan heb je niets aan jouw KvK-registratie, omdat je jouw recht moet kunnen aantonen aan de hand van documentatie (bijvoorbeeld orderbonnen of facturen).

4. Je komt betrouwbaarder over (®)

Je hebt naast diverse bedrijfsnamen al vast ooit een ®-symbool gezien? Dat symbool staat voor registered trademark. Oftewel: je maakt kenbaar aan de buitenwereld dat je over een monopoliepositie beschikt. En dat is weer interessant voor mogelijke investeerders in je merk.

5. Je registreert jouw merk al voor € 244 (voor 10 jaar)

Een merkregistratie via de BOIP (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom) is geldig in de hele Benelux (België, Nederland en Luxemburg). Hiermee kun je dus nieuwe vergelijkbare handelsnamen, merknamen of domeinnamen tegenhouden in heel Nederland, België én Luxemburg. 

Bovendien kun je op deze manier jouw logo beschermen. Maar let op: krijg je handelsnaambescherming door het gebruik van de naam, merkbescherming vereist een officiële registratie. 

Kosten: vanaf € 244 voor 10 jaar

Het basistarief voor merkregistratie voor de Benelux (België, Nederland en Luxemburg) is € 244,- voor 10 jaar. Wil je jouw registratie met spoed doen? Dan betaal je een bedrag vanaf € 440. 

Aan deze registratie worden wel enkele voorwaarden gesteld. Zo moet jouw merknaam voldoende onderscheidend zijn. Een fietstijdschrift met de naam Fietsmagazine krijgt geen merkregistratie. 

Er worden wel andere eisen worden gesteld aan de product- of dienstenomschrijving dan aan een bedrijfsomschrijving bij de Kamer van Koophandel. De omschrijving bij jouw merkregistratie wordt gebaseerd op een internationaal classificatiesysteem van 45 klassen.  

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

 • Meest gestelde vragen over registreren merknaam

 • Is een handelsnaam niet gewoon hetzelfde als een merknaam?
  Nee. Wanneer je een handelsnaam actief gebruikt, geniet je automatisch bescherming, maar dit geldt alleen binnen de regio waar jouw onderneming actief is. Buiten deze regio mogen anderen jouw naam vrijelijk gebruiken. Indien je exclusieve rechten op je naam wilt hebben in heel Nederland, België en Luxemburg, dien je een merkregistratie aan te vragen.
 • Wat kost het registreren van een merknaam?
  Het basistarief voor merkregistratie voor de Benelux (België, Nederland en Luxemburg) is € 244,- voor 10 jaar. Wil je jouw registratie met spoed doen? Dan betaal je een bedrag vanaf € 440. 
 • Waar moet ik mijn merknaam registreren?
  Je kunt jouw merknaam registreren bij de BOIP (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom). Hiermee kun je dus nieuwe vergelijkbare handelsnamen, merknamen of domeinnamen tegenhouden in heel Nederland, België én Luxemburg. 
 •  

Meer over juridisch

Meer over juridisch
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten