4 vragen en antwoorden over starten in het buitenland

3 vragen en antwoorden over starten in het buitenland

Het grote buitenland is er niet alleen voor de Unilevers en Shells van deze wereld. Ook als kleine ondernemer kun je over de grens gaan starten. Of het nu gaat om het opzetten van een pittoresk hotel in Toscane of het openen van een dochteronderneming in Oost-Europa.

1. Hoe word ik succesvol als internationale ondernemer?

De kans op succes is natuurlijk niet te voorspellen. Toch is één aspect onmisbaar bij elk buitenlands avontuur: jouw persoonlijke kwaliteiten. Er komt namelijk veel kijken bij emigratie. Ga maar na...

  • Je geeft de zekerheden op die je in Nederland hebt opgebouwd.
  • Je moet je aanpassen aan een nieuw land en de cultuur daar.
  • En niet jij alleen, ook je partner en eventueel nog kinderen is zo'n buitenlands avontuur niet zonder impact. Dat moet je zien te managen.

Dus, durf je risico's te nemen als internationale ondernemer? Kun je netwerken in een andere taal? En ook niet onbelangrijk, neem je verantwoordelijkheid als er iets misgaat? 

2. Hoe leer ik de lokale markt kennen? 

Van het ontdekken van een gat in de Spaanse markt tot het online vinden van een interessant project in Burkina-Faso. Er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden om kansen in het buitenland te vinden en te benutten. 

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Of je nu in het toerisme of een andere sector wilt starten, analyseer om te beginnen de markt. Wat speelt er? Waar moet je rekening mee houden? Zijn er hobbels waarmee je te maken krijgt? En wees ook eerlijk tijdens deze zoektocht.

  • Blijf je zo enthousiast als je was?
  • Word je steeds nieuwsgieriger naar je potentiële klanten? 
  • Wil je echt hun taal, gewoontes en de markt goed leren kennen? 

Doe ook een uitgebreid lokaal marktonderzoek, specifiek voor jouw bedrijf. Vraag zonodig om ondersteuning van lokale professionals of als het voor jou nog te lastig is qua taal. 

3. Welke regels en subsidies zijn relevant?

Wanneer je internationale ambities hebt en een bedrijf wilt opzetten in het buitenland, moet je ook in het land van jouw keuze rekening houden met regels van de (lokale) overheid en belastingen.

  • Praat met lokale ondernemers of Nederlanders die je voorgingen. Ga je ondernemen in een EU-land? Gebruik dan de informatie van het digitale loket Dienstenwet.
  • Ga je een beschermd beroep uitoefenen? Regel dan de beroepserkenning en de vertaling van je diploma. Meer informatie vind je bij Nuffic.  

Naast regels zijn er ook subsidies zijn waarvoor je mogelijk met jouw buitenlandse (dochter)onderneming in aanmerking komt. Zo is er het EU Gateway Programme, bedoeld voor mkb-ondernemers die willen exporteren naar Japan en Korea. Dit programma organiseert handelsmissies voor specifieke kansrijke sectoren, waarin bedrijven de markt kunnen verkennen.

Bijgewerkt op: 11-12-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Met Europese subsidies kun je financiële ondersteuning krijgen voor je onderzoek of technologische innovaties. In bepaalde sectoren kan het lonend zijn om met je bedrijf of kennisinstelling verder te kijken dan de Nederlandse grens. Deze 6 subsidies zijn wellicht interessant voor jouw organisatie of project. 

Europese subsidies en regelingen voor startende ondernemers
Europese subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.