4 vragen en antwoorden over starten in het buitenland

4 vragen en antwoorden over starten in het buitenland

Ondernemen in het buitenland is voor veel Nederlanders een droom, of het nou gaat om het opzetten van een pittoresk hotel in Toscane of het openen van een dochteronderneming in Oost-Europa. Maar bij het starten van een bedrijf in een ander land komt meer kijken dan je denkt.

1. Waar begin ik?

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee. Dat geldt zeker voor iemand die droomt van het opzetten van een bedrijf in het buitenland. Wie een nieuw leven en bedrijf wil opbouwen in een ander land, moet doorgaans meer regelen dan collega-ondernemers die een onderneming starten in Nederland. Denk aan allerlei zaken die komen kijken bij emigratie, waaronder het verkopen van je huis in Nederland en het vinden van een nieuw onderkomen in een (redelijk) onbekend land.

Heb je een gezin? Dan zullen de kinderen waarschijnlijk meeverhuizen en straks in hun nieuwe land naar school gaan. Wie een succesvolle start maakt in het buitenland, kan zijn of haar droom zeker zien uitkomen, maar aan dit avontuur moet wel een goede voorbereiding vooraf gaan.

Doe uitgebreid (lokaal) onderzoek

Stel: jij en jouw partner kunnen een traditionele Bed & Breakfast overnemen in Zuid-Frankrijk. Droom dan niet meteen weg bij idyllische plaatjes van de Franse bouwstijl en zonovergoten lavendelvelden, maar vraag je eerst af waarom deze eigenaar zijn B&B te koop aanbiedt.

Doe uitgebreid onderzoek naar de staat van onderhoud, de populariteit van het gebied bij toeristen en kijk goed naar de locatie: is deze Bed & Breakfast alleen rustig gelegen, of betekent dit in feite dat het pand alleen te bereiken is via een hobbelig landweggetje en dat je een uur moet rijden om het eerstvolgende dorp en bijbehorende voorzieningen te bereiken? Dergelijke zaken hebben vaak veel invloed op het aantrekken van gasten en kunnen het succes van jouw buitenlandse onderneming maken of breken.

Daarnaast speelt het winnen van het vertrouwen van de lokale bevolking vaak ook een rol. Houd rekening met de cultuur: in Zuid-Europa doet men anders zaken dan in Nederland. Indien er aan het bedrijfspand of het fabrieksterrein nog een en ander moet worden verbouwd, verdient het in ieder geval aanbeveling om hier ruim op tijd voor de opening mee te beginnen. Het leren van de taal vóór je emigreert naar het land in kwestie is ook geen overbodige luxe.

Tip: in het TROS-programma Ik Vertrek worden ondernemende Nederlanders gevolgd die hun geluk willen gaan beproeven in het buitenland. In sommige afleveringen komt duidelijk naar voren hoe belangrijk het is om niet overhaast te handelen en je gedegen voor te bereiden op een vertrek naar het buitenland.

Tip! Lees hier het ervaringsverhaal van een echtpaar dat een succesvolle B&B heeft opgericht.

Advertorial Internationaal

Starten in het buitenland

Word jij straks ook over de grens succesvol met jouw product of dienst? De Rabobank helpt je hiermee via haar International Desks graag op weg. 

Bekijk de mogelijkheden 

2. Met welke regels en subsidies krijg ik te maken?

Wanneer je internationale ambities hebt en een bedrijf wilt opzetten in het buitenland, moet je - net als in Nederland - ook in het land van jouw keuze rekening houden met regels van de (lokale) overheid en belastingen. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen aantonen van de rechtsgeldigheid van jouw Nederlandse diploma.

Het goede nieuws is dat er ook diverse subsidies zijn waarvoor je mogelijk met jouw buitenlandse (dochter)onderneming in aanmerking komt. Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste regelgevingen en overheidssubsidies:

 • Fonds Opkomende Markten (FOM): heb je een dochteronderneming of joint-venture in een opkomende markt? Dan kun je proberen om voor de lokale vestiging financiering aan te vragen bij FMO (Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V.). Let op: het is een financiering in de vorm van een lening, garantie, achtergestelde lening of participatie. Klik hier voor de voorwaarden.
 • EU Gateway Programme: bedoeld voor MKB-ondernemers die willen exporteren naar Japan en Korea. Dit programma organiseert handelsmissies voor specifieke kansrijke sectoren, waarin bedrijven de markt kunnen verkennen. Meer handige subsidies voor internationaal ondernemen vind je op deze webpagina van Ondernemersplein.nl.
 • Beroepserkenning: dit is van toepassing op diverse beschermde beroepen (beroepen die je pas mag uitoefenen als je over een geldig diploma beschikt), maar beroepserkenning kan per land behoorlijk verschillen. Als je bijvoorbeeld in een EU-land, Noorwegen of IJsland een beschermd beroep wil gaan uitoefenen, moet jouw diploma ook in dat land geldig zijn. Op de website van Nuffic vind je hierover meer informatie.
 • Op het gebied van regelgeving is het verder ook goed om te weten hoe de regels zijn bij internationale aanbestedingen. Op Rijksoverheid.nl lees je hier meer over.

3. Hoe zit het met de Dienstenwet?

Je hebt vast wel eens over de Dienstenwet gehoord. Dit is een EU-breed digitaal loket waar dienstverleners met plannen om zich in de nabije toekomst in een andere EU-lidstaat te vestigen terecht kunnen met vragen of het aanvragen van vergunningen. Op de website van de Europese Commissie vind je een overzicht van de centrale contactpunten in de EU. In Nederland kun je hiervoor op Ondernemersplein terecht. Hier vind je bijvoorbeeld informatie over procedures die onder de Dienstenwet vallen. Daarnaast is het goed om te onthouden dat je via de berichtenbox diverse aanvragen digitaal kunt indienen.

4. Op welke sectoren is de Dienstenwet van toepassing?

In principe kun je ervan uitgaan dat de Dienstenwet van toepassing is op alle dienstverlenende ondernemers in de lidstaten van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Dit is echter wel afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent. De volgende sectoren vallen niet onder de Dienstenwet:

 • Financiële diensten
 • Digitale communicatiediensten
 • Vervoer
 • Uitzendbedrijven
 • Audiovisuele diensten
 • Gokactiviteiten
 • Particuliere beveiligingsdiensten
 • Notarissen
 • Gezondheidszorg
 • Sociale diensten (sociale huisvesting)
 • Diensten van algemeen belang
 • Fiscale activiteiten
 • Arbeidsrecht
 • Grensoverschrijdende detachering van arbeidskrachten

Tips van de redactie

6 Europese subsidies en regelingen voor ondernemers
Internationaal zakendoen: wat zijn de do's en dont's?
Starten met importeren doe je zo
Starten met exporteren doe je zo
Een eigen Bed & Breakfast in 13 stappen

Bijgewerkt op: 22-11-2016 Gepubliceerd op:
30-04-2013

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent? Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:


Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Gratis PDF's voor starters

Gratis whitepapers voor startende ondernemers

Alle informatie die je nodig hebt in één PDF: met deze whitepapers ga je goed voorbereid van start met je bedrijf:

 • Ondernemingsplan in 10 stappen
 • Bedenk de perfecte bedrijfsnaam
 • Bereken je uurtarief
 • Een administratie opzetten doe je zo
   

Download gratis PDF

Gratis voorbeeldplannen

Ondernemingsplan voorbeeld

Op zoek naar een goed voorbeeld om naast je eigen ondernemingsplan te leggen? Op Rabobank.nl kun je diverse voorbeeldplannen gratis downloaden.

Bekijk de voorbeeldplannen

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

Startersverhaal Kromkommer

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Bij de Rabobank is dit voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.