marieke

Technische bedrijven trekken de grens over

Steeds meer bedrijven in de technologiesector zijn van plan om op korte termijn activiteiten te verplaatsen naar het buitenland. De lagere loonkosten in andere landen worden hierbij door 80% als motivatie genoemd. Dit blijkt uit een enquête van werkgeversorganisatie FME-CWM onder 352 CEO's van aangesloten bedrijven. Bij FME zijn zo'n 2.750 ondernemingen aangesloten uit de metaal-, kunststof-, elektronica- en elektrotechniek.

FME-voorzitter Jan Kamminga noemt de dreigende uittocht van technologiebedrijven zorgelijk en vindt dat we dit als Nederlandse samenleving niet mogen laten gebeuren. Hij begrijpt wel dat veel ondernemers op dit moment serieus overwegen om te investeren in bijvoorbeeld China. "Daar liggen grote uitdagingen en kansen voor bedrijven. De groeipotentie voor de binnenlandse markt is enorm. De hele wereld staat als het ware op zijn kop, maar in Nederland wordt er amper over gesproken. En de vakbonden vragen dan ook nog eens 4% loonkostenstijging. Dat geld kunnen wij veel beter investeren in de kwaliteit van ons personeel!"

Volgens Kamminga klimt de Nederlandse economie 'langzaam en struikelend' uit het dal. Hij verwacht dat de industrie pas eind 2012 weer terug is op het niveau van begin 2008 en voorziet forse risico's voor de groei van de particuliere consumptie. Hetzelfde geldt voor de investeringen, die achterblijven. Jan Kamminga vreest voor sterk verminderde groeimogelijkheden bij bedrijven vanwege een dramatisch gebrek aan gekwalificeerd personeel. "Wij veroorloven ons nog steeds 50% uitval in het vmbo en 40% uitval in het mbo. Het is eigenlijk beschamend dat we dat als overheid en bedrijfsleven niet beter organiseren."
 

Gepubliceerd op:
15-11-2010

Wat vind je van dit artikel?

x3
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.