Wetswijzigingen 1 oktober 2022: wat verandert er voor ondernemers?

Bijgewerkt op 22 september 2022
7 min  leestijd
2.755
Auteur: Redactie
wetswijzigingen ondernemers 2022

De overheid voert elk jaar nieuwe wetswijzigingen door. En dat kan van invloed zijn op startende ondernemers en zzp’ers. Wat verandert er op 1 oktober 2022 voor ondernemers? We hebben de belangrijkste nieuwe regels voor je op een rij gezet.

Ben je benieuwd naar een specifieke verandering die vanaf 1 oktober geldt? Ga dan direct naar een van de wetswijzigingen 2022:

 1. Wetswijzigingen eerder in 2022
 2. Wetswijzigingen 1 oktober 2022
 3. Wetswijzigingen 1 juli 2022
 4. Belangrijke wetswijzigingen in de toekomst

Wetswijzigingen 1 januari 2022

Per 1 januari 2022 zijn er al verschillende wetswijzigingen doorgevoerd. Zo bedraagt de zelfstandigenaftrek niet € 6.670 zoals dat in 2021 het geval was, maar € 6.310 in 2022.

Om dat te compenseren zijn de arbeidskorting (€ 4.260) en algemene heffingskorting (€ 2.888) omhoog gegaan. Verder heb je dit jaar de mogelijkheid om subsidie te krijgen voor scholing vanuit het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie).

 • Meer weten over de regelgeving voor ondernemers in 2022? In dit artikel lees je er meer over.

Wetswijzigingen 1 oktober 2022

Wat verandert er op 1 oktober 2022 voor ondernemers en zzp'ers in Nederland? Vanaf 1 oktober 2022 gelden de volgende wetswijzigingen. 

Afschermen bezoekadres Handelsregister

Dit punt is een doorn in het oog van veel zzp’ers die vanuit huis werken: het privé-adres wordt vermeld in het Handelsregister. Het vestigingsadres van de onderneming is namelijk hetzelfde als het adres waar de ondernemer woont en werkt. Voor bijvoorbeeld freelance journalisten is dit een vervelend probleem.

Vanaf 1 juli wordt het mogelijk om het bezoekadres af te schermen in het Handelsregister, maar alleen als er sprake is van een mogelijke dreiging.

Openheid inkoopinformatie Rijksoverheid

Wil je zakendoen met de overheid? De Rijksoverheid gaat meer openheid geven over inkoopinformatie op een online platform. Op het platform kunt je bijvoorbeeld bekijken welke aanbestedingen er starten en welke contracten er zijn afgesloten. Het platform komt op de website Rijksoverheid.nl te staan. De definitieve datum van de lancering van dit platform is nog niet bekend. 

Informatie delen tussen zorgverleners

Ben je zzp'er of ondernemer in de zorg? Er komt een nieuwe wet, de wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). HEt is nog niet bekend of die inderdaad op 1 oktober ingaat. Volgens deze nieuwe wet mag je geen gegevens meer via papier delen met andere zorgverleners, maar zal dat altijd online en via gecertificeerde IT-diensten moeten gebeuren. 

Statiegeld op blikjes

Naast kleine flesjes komt er nu ook statiegeld op blikjes water, frisdrank en alcohol. Er wordt minimaal 15 cent statiegeld per blikje gerekend. Eerst zou dit vanaf 1 oktober gelden, nu gaat deze wetswijziging in po 31 december. 

Wetswijzigingen 1 juli 2022

En per 1 juli 2022 is er al het één en ander veranderd voor ondernemers. We hebben de belangrijkste regels voor je op een rij gezet.

Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen

Heb jij als ondernemer of zzp’er regelmatig te maken met klanten of opdrachtgevers die te laat jouw factuur betalen? Dan word je blij van deze nieuwe regel. Vanaf 1 juli 2022 moeten grote bedrijven namelijk de rekeningen van kleine bedrijven sneller betalen. De wettelijk maximale betaaltermijn is omlaag gegaan. 

Grote bedrijven krijgen niet langer 60 dagen de tijd om facturen te betalen, maar slechts 30 dagen. Dat betekent dat jij eerder je geld ontvangt. En dat is natuurlijk altijd een goede zaak!

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Btw op energie naar 9%

Je hebt het vast al gemerkt: de gasprijzen zijn dit jaar enorm gestegen. Om de hogere kosten toch nog een beetje in te dammen, heeft de overheid besloten om de belasting op energie (denk aan aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) te verlagen.

Wat dat betekent voor jou als ondernemer? Je betaalt sinds 1 juli 2022 niet langer 21% btw op energie, maar slechts 9%. Profiteer van deze (tijdelijke) meevaller, want de btw-verlaging op energieverbruik duurt in ieder geval tot en met 31 december 2022. Dit wordt waarschijnlijk verlengd tot halverwege 2023. 

Verbod op tabaksreclame in winkels

Heb jij als ondernemer een winkel? De zogenaamde Tabaks- en rookwarenwet is per 1 juli 2022 gewijzigd. Je mag niet langer reclame maken in je winkel voor onder andere tabaksproducten, e-sigaretten en e-liquids. En geen reclame betekent echt geen reclame. Dus ook aan de gevel en in de etalage mogen tabaksproducten niet in het zonnetje gezet worden.

Maar er zijn uitzonderingen: bepaalde speciaalzaken hebben niet te maken met dit verbod en zijn vrijgesteld van deze nieuwe regelgeving. Dat gaat om:

 • Speciaalzaken die alleen rookwaren, rookaccessoires, loten en dagbladen verkopen en bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) geregistreerd zijn.
 • Bestaande kleine zaken met een jaaromzet van maximaal € 700.000 die meer dan 75% van hun jaaromzet uit tabaksproducten halen. En die zich voor 1 januari 2021 bij de NVWA hebben geregistreerd.

Belangrijke wetswijzigingen in de toekomst

Over twee belangrijke wetswijzigingen die op de planning staan, kunnen we helaas nog geen update geven. Zodra er meer over bekend is, hoor je dat natuurlijk in onze nieuwsbrief

 • Schijnzelfstandigheid: Er wordt gewerkt aan een alternatief voor de wet DBA. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van de samenwerking met zzp'ers vastleggen, waardoor je als zzp'er aantoont echt zelfstandige te zijn. Op dit moment wordt de pilot van de webmodule geanalyseerd en worden er alleen boetes gegeven als je kwaadwillend bent.
 • Verplichte AOV: Er komt een verplichting om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De manier waarop is nog onduidelijk, maar de verplichte AOV zal pas gelden vanaf (of na) 2026. Voor die tijd kun je natuurlijk zelf wel een AOV of alternatief regelen. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meest gestelde vragen over wetswijzigingen 1 oktober 2022

 • Wat is een wetswijziging?
  Een wetswijziging is in feite niks anders dan het veranderen van een bepaalde wet. Voor ondernemers veranderen jaarlijks een aantal dingen, check ons overzicht voor aankomende wetswijzigingen die voor jou belangrijk zijn.
 • Welke wetswijzigingen voor ondernemers zijn er in 2022?
  In 2022 verandert er best veel op het gebied van wet- en regelgeving. De belangrijkste wetswijziging waar je als ondernemer en zzp’er het meest door geraakt wordt, is de verlaging van de zelfstandigenaftrek. Welke verandering wel voordelig voor je uitpakt: per 1 januari 2022 zijn de woonadressen van ondernemers afgeschermd in het Handelsregister.
 • Wat zijn de wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2022?
  Vanaf 1 juli 2022 krijg je als ondernemer en zzp’er te maken met de volgende wetswijzigingen: je betaalt niet langer 21% maar 9% btw op energie, grote bedrijven moeten binnen 30 dagen facturen betalen in plaats van 60 dagen, er komt een verbod op tabaksreclame in winkels en het bezoekadres van ondernemers kan bij mogelijke dreiging afgeschermd worden.
 • Wat zijn de wetswijzigingen voor ondernemers per 1 oktober 2022?
  Voor ondernemers en zzp'ers verandert er vanaf 1 oktober 2022 het volgende: de Rijksoverheid geeft meer openheid over inkoopinformatie op een online platform, het wordt mogelijk om bij dreiging het bezoekadres van je bedrijf in het handelsregister af te schermen, zorgverleners moeten medische gegevens via internet gaan uitwisselen met collega's en er komt statiegeld op blikjes water, frisdrank, bier en andere zwak-alcoholhoudende drank.

Meer over juridisch

Meer over juridisch
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten