Privé/werkbalans startende ondernemers

Werk-privébalans voor startende ondernemers

Werk jij gemiddeld 60 uur per week aan je bedrijf en sta je altijd 'aan'? Dan is het tijd om eens kritisch te kijken naar je werk-privébalans. Zeker nu in coronatijd, waarin veel ondernemers thuiswerken. Neem een voorbeeld aan techmiljonairs uit Silicon Valley en breng meer focus in je werkweek.

Als startende ondernemer is het verleidelijk om veel meer te gaan werken dan dat je in loondienst zou doen. Eindelijk werk je aan je eigen droom, daar stop je graag tijd in.

Met hard werken is niets mis, maar het is belangrijk om je werk-privébalans goed in de gaten te houden. Zeker nu in coronatijd waarin veel ondernemers thuiswerken en werk en privé (nog) meer door elkaar lopen. 

Werk-privébalans: risico op stress voor ondernemers

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat zelfstandige ondernemers meer moeite hebben met het vinden van een balans tussen hun werk en hun privéleven.

Dit komt onder andere omdat ze vaak te maken krijgen met last minute opdrachten. Daarnaast hebben ze vaak het gevoel hun klanten altijd tevreden te moeten stellen, ook wanneer deze onrealistische verwachtingen hebben.

Relaxter als zelfstandige?Zzp'ers hebben een kleinere kans op een burn-out dan werknemers (bron: TNO, 2019).

Ondernemers hebben dus vaak last van stress, maar tegelijkertijd levert ondernemen ook meer energie op dan werken in loondienst. TNO stelt in het tweejaarlijkse onderzoek Arbobalans uit 2019 dat werknemers meer kans hebben op een burn-out dan zzp'ers. 

'Work-life harmony'

Hoe krijg je werk en privé nu goed in balans? Neem een voorbeeld aan een van de allerrijkste personen op aarde: Jeff Bezos van Amazon, die overigens begin 2021 bekendmaakte later dit jaar het stokje over te dragen. Als het over de werk-privébalans gaat, gebruikt hij liever een andere term: ‘work-life harmony'.

Hij ziet namelijk een wisselwerking tussen je privéleven en werk. Als je gelukkig bent op je werk, neem je dit mee naar huis. Als je een fijn privéleven hebt, neem je dit mee naar je werk en presteer je beter.

Wist je dat Jeff Bezos nooit meetings in de vroege ochtend plant? Zo heeft hij tijd voor zijn vrouw en vier kinderen.

"Het gaat er niet om hoeveel uren je verzet op een dag. Het gaat erom dat je energie genoeg hebt om enthousiast aan de slag te gaan."
-Jeff Bezos

Scoren met aandacht: stop met multitasken

Het lijkt misschien alsof je veel tegelijk voor elkaar krijgt, maar multitasken is niet productief. Ben je bezig met je ondernemingsplan, geef het dan je volle aandacht.

Ben je bezig met een klant? Zet je telefoon op stil en neem geen 'belangrijke' telefoontjes aan. Zit je aan tafel met je gezin? Kom dan niet in de verleiding om nog snel wat mailtjes te versturen.

Aparte werktelefoon

Omdat je je smartphone tegenwoordig altijd bij je hebt, sluipt je werk gemakkelijk je privéleven in. Je kunt dit enigszins voorkomen door een aparte werktelefoon aan te schaffen. Als je deze uitsluitend voor je bedrijf gebruikt, mag je deze zelfs helemaal aftrekken van de belasting.

Werk-privébalans in coronatijd

In deze coronatijd, waarin veel ondernemers thuiswerken, lopen werk en privé nog meer in elkaar over. Een computer op de eettafel, thuisonderwijs voor je kinderen, et cetera.

Probeer hier een scheiding in te maken door waar mogelijk een aparte werkkamer te creëren. Stel daarnaast tijdslots in, waarin je je volledig op je werk kunt storten én je kinderen de volledige aandacht kunt geven. 

Digital detox

Hoe vaak kijk jij eigenlijk op je telefoon? Met behulp van apps als SPACE kun je bijhouden hoe vaak je je telefoon ontgrendelt en hoeveel tijd je besteedt aan de verschillende apps.

Ook kun je een limiet per dag instellen. Kies ook af en toe een dag of weekend zonder schermen. Zo'n digital detox vergroot je effectiviteit.

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Laat los: wat kun je uitbesteden? 

Loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je startende ondernemer bent. Je wilt honderd verschillende ballen in de lucht houden en succesvol zijn in alles wat je doet. Houd wel in je achterhoofd dat je ook maar mens bent. Als je ergens alles aan gedaan hebt, heeft het geen zin om erover te piekeren.

Het kan ook handig zijn om dingen uit te besteden. Lig je dagenlang wakker over je administratie? Kwel jezelf dan niet langer en huur een accountant of boekhouder in. 

Ben je juist absoluut niet creatief, maar heb je een logo nodig? Kijk dan eens rond in je netwerk of je iemand kent die dat wel heel goed kan. 

Mediteer als een miljonair

Vind je het lastig om werk los te laten en voel je je - mede door de avondklok en overige coronamaatregelen - gefrustreerd of beperkt in je handelen? Probeer dan eens te mediteren!

Meditatie is niet zo zweverig als je denkt. Wist je dat mediteren in Silicon Valley een echte trend is? Salesforce-CEO Marc Benioff, Twitter-CEO Jack Dorsey, en Google-medeoprichter Sergey Brin zijn allemaal fan.

Je kunt natuurlijk een cursus nemen, maar er zijn ook verschillende meditatie-apps voor op je telefoon. Een voorbeeld hiervan is Headspace. Je kunt ook helemaal zelf beginnen. Ga op een rustig plekje zitten en focus je op je ademhaling. Je zult merken dat je snel rustiger wordt en je beter kunt concentreren.

60-urige werkweek? Bewust en met mate

Soms is de realiteit anders en moet je een paar weken keihard doorknallen. Dat is niet erg, als dit dan ook een bewuste keuze is. Baken deze periode voor jezelf vast, want je kunt niet onbeperkt doorwerken. Dat houdt niemand vol. En zet andere dingen dan ook echt even op een laag pitje.

Bewaak juist ook in zo'n piekperiode je grenzen en zeg 'nee' tegen klanten. Op de korte termijn scheelt dat misschien omzet, maar uiteindelijk boek je de grootste winst als je nog jarenlang op dit niveau kunt draaien. 

Bijgewerkt op: 10-02-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op de wet DBA. Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst de wet handhaven bij opdrachtgevers. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing. Daarna kan er een boete of naheffing voor de opdrachtgever volgen.

Schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.