Privé/werkbalans voor startende ondernemers

Werk-privébalans voor startende ondernemers

Werk jij gemiddeld 60 uur per week aan je bedrijf en sta je altijd 'aan'? Dan is het tijd om eens kritisch te kijken naar je werk-privébalans .Niet alleen voor je gezondheid, je gaat er ook effectiever van werken! Volg het voorbeeld van techmiljonairs in Silicon Valley en breng meer focus in je werkweek.

Als startende ondernemer is het verleidelijk om veel meer te gaan werken dan dat je in loondienst zou doen. Eindelijk werk je aan je eigen dromen. Toch is het slimmer om tijd voor jezelf te nemen.

Meer moeite met werk-privébalans dan werknemers

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat zelfstandig ondernemers meer moeite hebben met het vinden van een balans tussen hun werk en hun privéleven.

Dit komt onder andere omdat ze vaak te maken krijgen met last-minute opdrachten. Daarnaast hebben ze vaak het gevoel hun klanten altijd tevreden te moeten stellen, ook wanneer deze onrealistische verwachtingen hebben.

Ook een burn-out ligt op de loer. Volgens achmea is de burn-out de meest voorkomende reden voor arbeidsongeschiktheid onder ondernemers. 12 tot 13% wordt hierdoor getroffen.

'Work-life harmony'

Neem een voorbeeld aan de allerrijkste persoon op aarde: Jeff Bezos van Amazon. Met een netto waarde van 104.4 miljard is hij zelfs rijker dan Bill Gates. Als het over de balans tussen werk en privé gaat, gebruikt Jeff liever een andere term:  ‘work-life harmony'.

Hij ziet namelijk een wisselwerking tussen je privéleven en werk. Als je gelukkig bent op je werk, neem je dit mee naar huis. Als je een fijn privéleven hebt, neem je dit mee naar je werk en presteer je beter. Wist je dat Jeff Bezos nooit meetings in de vroege ochtend plant? Zo heeft hij tijd voor zijn vrouw en vier kinderen.

Het gaat er niet om hoeveel uren je verzet op een dag. Het gaat erom dat je energie genoeg hebt om enthousiast aan de slag te gaan.

-Jeff Bezos

Stop met multitasken

Het lijkt misschien alsof je veel tegelijk voor elkaar krijgt, maar multitasken is niet productief. Ben je bezig met je ondernemingsplan, geef het dan je volle aandacht. Ben je bezig met een klant? Zet je telefoon op stil en neem geen 'belangrijke' telefoontjes aan. Zit je aan tafel met je gezin? Kom dan niet in de verleiding om nog snel wat mailtjes te versturen.

Omdat je je smartphone tegenwoordig altijd bij je hebt, sluipt je werk gemakkelijk je privéleven in. Je kunt dit enigszins voorkomen door een aparte werktelefoon aan te schaffen. Als je deze uitsluitend voor je bedrijf gebruikt, mag je deze zelfs helemaal aftrekken van de belasting.

Hoe vaak kijk jij eigenlijk op je telefoon? Met behulp van apps als BreakFree en Moment kun je bijhouden hoe vaak je je telefoon ontgrendeld en hoeveel tijd je besteed aan de verschillende apps. Ook kun je een limiet per dag instellen.

De kunst van het loslaten

andres

Zekerheid als ondernemer

Met Interpolis ZekerVanJeZaak® ben je als ondernemer altijd goed verzekerd. Meer weten?

Bekijk de mogelijkheden

Loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je startende ondernemer bent. Je wilt 100 verschillende ballen in de lucht houden en succesvol zijn in alles wat je doet. Houd wel in je achterhoofd dat je ook maar mens bent. Als je ergens alles aan gedaan hebt, heeft het geen zin om erover te piekeren.

Het kan ook handig zijn om dingen uit te besteden. Lig je dagen lang wakker over je administratie? Kwel jezelf dan niet langer en huur een accountant of boekhouder in. Ben je juist absoluut niet creatief, maar heb je een logo nodig? Kijk dan eens rond in je netwerk of je iemand kent die dat wel heel goed kan. 

Mediteren kun je leren

Vind je het lastig om los te laten? Probeer dan eens te mediteren! Meditatie is niet zo zweverig als je denkt. Wist je dat mediteren in Silicon Valley een echte trend is? Salesforce CEO Marc Benioff, Twitter CEO Jack Dorsey, en Google medeoprichter Sergey Brin zijn allemaal fan.

Je kunt natuurlijk een cursus nemen, maar er zijn ook verschillende meditatie apps voor op je telefoon. Een voorbeeld hiervan is Headspace. Je kunt ook helemaal zelf beginnen. Ga op een rustig plekje zitten en focus je op je ademhaling. Je zult merken dat je snel rustiger wordt en je beter kunt concentreren.

Nood breekt wet

Soms is de realiteit anders en moet je een paar weken keihard doorknallen. Dat is niet erg, als het maar geen gewoonte wordt. Bewaak je grenzen en durf ook nee te zeggen. Ook als dat minder omzet oplevert.

Bijgewerkt op: 13-02-2018

Wat vind je van dit artikel?

x3
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De wet DBA voor zzp'er wordt tot 2020 niet gehandhaafd met boetes áchteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing.

De wet DBA: geen boetes en naheffingen tot 1-1-2020
De wet DBA: geen boetes en naheffingen tot 1-1-2020

Deel jij je idee al in de opstartfase met de buitenwereld, of wacht je tot je volledig met je bedrijf gestart bent? Het delen van je idee heeft meer voordelen dan je denkt. Van feedback tot financiering via crowdfunding.

Advies
Advies

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.