Privé/werkbalans voor startende ondernemers

Werk-privébalans voor startende ondernemers

Werk jij gemiddeld 60 uur per week aan je bedrijf en sta je altijd 'aan'? Dan is het tijd om eens kritisch te kijken naar je werk-privébalans. Niet alleen voor je gezondheid, je gaat er ook effectiever van werken. Volg het voorbeeld van techmiljonairs in Silicon Valley en breng meer focus in je werkweek.

Als startende ondernemer is het verleidelijk om veel meer te gaan werken dan dat je in loondienst zou doen. Eindelijk werk je aan je eigen dromen. Toch is het slimmer om tijd voor jezelf te nemen.

Ondernemers en risico op stress

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat zelfstandig ondernemers meer moeite hebben met het vinden van een balans tussen hun werk en hun privéleven.

Dit komt onder andere omdat ze vaak te maken krijgen met last-minute opdrachten. Daarnaast hebben ze vaak het gevoel hun klanten altijd tevreden te moeten stellen, ook wanneer deze onrealistische verwachtingen hebben.

2 x relaxter?Zzp'ers krijgen veel minder vaak een burn-out dan werknemers (bron: TNO, 2016).

Ondernemers hebben dus vaak last van stress, maar er is ook goede nieuws. Zo escaleert de stress minder vaak dan bij werknemers in een burn-out. TNO stelt in de Monitor Arbeid uit 2016 dat werknemers bijna twee keer zo vaak een burn-out krijgen dan zzp'ers. 

'Work-life harmony'

Neem een voorbeeld aan de allerrijkste persoon op aarde: Jeff Bezos van Amazon. Met een netto waarde van 104.4 miljard is hij zelfs rijker dan Bill Gates. Als het over de balans tussen werk en privé gaat, gebruikt Jeff liever een andere term: ‘work-life harmony'.

Hij ziet namelijk een wisselwerking tussen je privéleven en werk. Als je gelukkig bent op je werk, neem je dit mee naar huis. Als je een fijn privéleven hebt, neem je dit mee naar je werk en presteer je beter. Wist je dat Jeff Bezos nooit meetings in de vroege ochtend plant? Zo heeft hij tijd voor zijn vrouw en vier kinderen.

Het gaat er niet om hoeveel uren je verzet op een dag. Het gaat erom dat je energie genoeg hebt om enthousiast aan de slag te gaan.

-Jeff Bezos

Scoren met aandacht: stop met multitasken

Het lijkt misschien alsof je veel tegelijk voor elkaar krijgt, maar multitasken is niet productief. Ben je bezig met je ondernemingsplan, geef het dan je volle aandacht. Ben je bezig met een klant? Zet je telefoon op stil en neem geen 'belangrijke' telefoontjes aan. Zit je aan tafel met je gezin? Kom dan niet in de verleiding om nog snel wat mailtjes te versturen.

Omdat je je smartphone tegenwoordig altijd bij je hebt, sluipt je werk gemakkelijk je privéleven in. Je kunt dit enigszins voorkomen door een aparte werktelefoon aan te schaffen. Als je deze uitsluitend voor je bedrijf gebruikt, mag je deze zelfs helemaal aftrekken van de belasting.

Hoe vaak kijk jij eigenlijk op je telefoon? Met behulp van apps als SPACE en Moment kun je bijhouden hoe vaak je je telefoon ontgrendeld en hoeveel tijd je besteed aan de verschillende apps. Ook kun je een limiet per dag instellen. Kies ook af en toe een dag of weekend zonder schermen. Zo'n digital detox vergroot je effectiviteit.

Laat los: wat kun je uitbesteden? 

Loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je startende ondernemer bent. Je wilt 100 verschillende ballen in de lucht houden en succesvol zijn in alles wat je doet. Houd wel in je achterhoofd dat je ook maar mens bent. Als je ergens alles aan gedaan hebt, heeft het geen zin om erover te piekeren.

Het kan ook handig zijn om dingen uit te besteden. Lig je dagen lang wakker over je administratie? Kwel jezelf dan niet langer en huur een accountant of boekhouder in. Ben je juist absoluut niet creatief, maar heb je een logo nodig? Kijk dan eens rond in je netwerk of je iemand kent die dat wel heel goed kan. 

Mediteer als een miljonair

Vind je het lastig om los te laten? Probeer dan eens te mediteren! Meditatie is niet zo zweverig als je denkt. Wist je dat mediteren in Silicon Valley een echte trend is? Salesforce CEO Marc Benioff, Twitter CEO Jack Dorsey, en Google medeoprichter Sergey Brin zijn allemaal fan.

Je kunt natuurlijk een cursus nemen, maar er zijn ook verschillende meditatie apps voor op je telefoon. Een voorbeeld hiervan is Headspace. Je kunt ook helemaal zelf beginnen. Ga op een rustig plekje zitten en focus je op je ademhaling. Je zult merken dat je snel rustiger wordt en je beter kunt concentreren.

60-urige werkweek? Bewust en met mate

Soms is de realiteit anders en moet je een paar weken keihard doorknallen. Dat is niet erg, als dit dan ook een bewuste keuze is. Een afgebakende tijd, waarin je andere dingen ook echt op een laag pitje zet. Bewaak juist ook in zo'n piekperiode je grenzen en zeg 'nee' tegen klanten. Op de korte termijn scheelt dat misschien omzet, maar uiteindelijk boek je de grootste winst als je nog jarenlang op dit niveau kunt draaien. 

Bijgewerkt op: 19-04-2019

Wat vind je van dit artikel?

x34
x10

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan
    Probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.