Fulltime zzp'er

Voorfinancieren btw

De meeste ondernemers doen elk kwartaal aangifte omzetbelasting. Je betaalt dan de btw die jij in rekening hebt gebracht aan je klanten. Maar wat als je factuur nog niet betaald is op het moment dat jij de btw-aangifte moet doen en de Belastingdienst moet betalen?

Voorfinanciering

De Belastingdienst verplicht je om de opgegeven btw binnen een maand na het einde van een kwartaal te betalen. Hier zijn in principe geen uitzonderingen voor, tenzij er sprake is van een ernstige calamiteit. Neem in dit geval direct contact op met de Belastingdienst.

Soms komt het voor dat je al btw moet afdragen over een factuur die nog niet binnen is. Je moet het bedrag dan voorschieten, dit wordt ook wel voorfinancieren genoemd.

Zeker bij startende ondernemers komt het nog wel eens voor dat ze financieel in de knel komen te zitten rond de periode van de btw-aangifte

Debiteurenbeheer

Als klanten de facturen bijvoorbeeld nog niet hebben betaald. Een actief debiteurenbeheer kan hier een oplossing in bieden. Let scherp op de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen en handel hier ook actief in.

Uiteindelijk ben jij zelf verantwoordelijk voor de btw-aangifte en krijg jij een boete van de Belastingdienst als je te laat betaalt. 

Slim factureren

Je kunt ook slim factureren. De factuurdatum is leidend voor de btw-aangifte. Als je facturen stuurt over de maand september, zet de factuurdatum dan niet op 30 september, maar op 1 oktober. De btw valt dan in het vierde kwartaal, dat je pas in januari hoeft af te dragen. 

Financial lease

Financial lease wordt steeds meer gebruikt door startende ondernemers en zzp’ers. Het werkkapitaal blijft op deze manier beschikbaar om te ondernemen en voor de de afdracht van de btw.

Lease-expert Roland Köster: "De opstartkosten die je als ondernemer hebt zijn legio en wat je heel vaak ziet is dat het eigen geld volledig wordt gestopt in een tweedehands bedrijfsauto of machine. Door deze investering te leasen, houd je werkkapitaal vrij om de onderneming tot bloei te laten komen." 

  • Lees in dit artikel het volledige interview met Roland Köster over de leasemogelijkheden voor startende ondernemers

Rekening courant krediet

Als je het zelf niet kunt financieren, is een rekening courant krediet een oplossing voor de korte termijn. Dit krediet van de bank is bedoeld voor kortlopende financieringsbehoeften. 

 

Bijgewerkt op: 07-11-2019

Wat vind je van dit artikel?

x5
x30

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Soorten belastingen

Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting (btw-aangifte) en van btw-tarieven tot loonheffingen: als het om de fiscus gaat, zijn er verschillende belastingen waarmee je als ondernemer op zakelijk en persoonlijk gebied te maken kunt krijgen.

Op deze pagina's vind je informatie en artikelen over de voornaamste belastingen waarmee veruit de meeste ondernemers rekening moeten houden, te beginnen met:.

  1. Inkomstenbelasting
  2. Omzetbelasting (btw-aangifte)
  3. Vennootschapsbelasting
  4. Dividendbelasting
  5. Loonbelasting/premie volksverzekeringen

Btw berekenen voor je aangiftes? Zet hem in je favorieten of startscherm:

De btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.