Voorfinancieren btw

Bijgewerkt op 07 november 2019
2 min  leestijd
19.557
Auteur: Marieke Leijnen
Fulltime zzp'er

De meeste ondernemers doen elk kwartaal aangifte omzetbelasting. Je betaalt dan de btw die jij in rekening hebt gebracht aan je klanten. Maar wat als je factuur nog niet betaald is op het moment dat jij de btw-aangifte moet doen en de Belastingdienst moet betalen?

Voorfinanciering

De Belastingdienst verplicht je om de opgegeven btw binnen een maand na het einde van een kwartaal te betalen. Hier zijn in principe geen uitzonderingen voor, tenzij er sprake is van een ernstige calamiteit. Neem in dit geval direct contact op met de Belastingdienst.

Soms komt het voor dat je al btw moet afdragen over een factuur die nog niet binnen is. Je moet het bedrag dan voorschieten, dit wordt ook wel voorfinancieren genoemd.

Zeker bij startende ondernemers komt het nog wel eens voor dat ze financieel in de knel komen te zitten rond de periode van de btw-aangifte

Debiteurenbeheer

Als klanten de facturen bijvoorbeeld nog niet hebben betaald. Een actief debiteurenbeheer kan hier een oplossing in bieden. Let scherp op de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen en handel hier ook actief in.

Uiteindelijk ben jij zelf verantwoordelijk voor de btw-aangifte en krijg jij een boete van de Belastingdienst als je te laat betaalt. 

Slim factureren

Je kunt ook slim factureren. De factuurdatum is leidend voor de btw-aangifte. Als je facturen stuurt over de maand september, zet de factuurdatum dan niet op 30 september, maar op 1 oktober. De btw valt dan in het vierde kwartaal, dat je pas in januari hoeft af te dragen. 

Financial lease

Financial lease wordt steeds meer gebruikt door startende ondernemers en zzp’ers. Het werkkapitaal blijft op deze manier beschikbaar om te ondernemen en voor de de afdracht van de btw.

Lease-expert Roland Köster: "De opstartkosten die je als ondernemer hebt zijn legio en wat je heel vaak ziet is dat het eigen geld volledig wordt gestopt in een tweedehands bedrijfsauto of machine. Door deze investering te leasen, houd je werkkapitaal vrij om de onderneming tot bloei te laten komen." 

Rekening courant krediet

Als je het zelf niet kunt financieren, is een rekening courant krediet een oplossing voor de korte termijn. Dit krediet van de bank is bedoeld voor kortlopende financieringsbehoeften. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

 

Meer over soorten belastingen

Meer over soorten belastingen
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten